Четвъртокласници развълнуваха двама премиери: “Лесно е да правиш добро” (Обзор)

25.01.2022 22:00
Македонският и българският премиер бяха сред официалните гости на церемонията. СНИМКИТЕ СА ОТ ЕКИП: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ, РУМЯНА ТОНЕВА, ЮЛИЯН САВЧЕВ И АНДРЕЙ БЕЛОКОНСКИ
Петков награди четвъртокласниците от Разлог Иван Фарфаров и Тимолеон Велкопулос, които през лятната ваканция направиха собствен бизнес с домашна лимонада, а събраните пари дариха на самотна майка, която се грижи за сина си - дете в нужда.
Премиерът Кирил Петков връчи голямото отличие на златните медалисти на България от олимпиадата в Токио.
Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски награди на пожарникаря Давид Гълъбов.
Кметът на София Йорданка Фандъкова
Дафинка Димитрова
Билгюл Харунова
Рапърът 100 кила заедно с бъдещата космическа надежда Татяна Иванова.
Актрисата Татяна Лолова на церемонията преди 6 г.
Внукът на Татяна Лолова Сава Светославов
Илияна Захариева, директор “Корпоративни комуникации” на А1, връчи отличието на първокласничката Яна Николова.
Цветанка Минчева, главен изпълнителен директор и председател на УС на УниКредит Булбанк
11-годишният Ангел Георгиев
Калин Пешев връчи наградата на певицата Люси Дяковска.
Главният редактор на в. “24 часа” Борислав Зюмбюлев награди архитект Пламен Пламенов Мирянов.
Ники Кънчев представи новата си кауза на сцената малкия Флори, който не може да стои прав и не може да играе в ансамбъл, затова се нуждае от средства.
Христо Кънчев награди журналистите Кристина Газиева от Би Ти Ви, Николай Василковски от Нова телевизия и Мариана Векилска от БНТ.
д-р Аспарух Илиев
Кошлуков отличи младши сержант Атанас Секулов.
Господин Йовчев награди адв. Веселин Анестиев и седмокласника Николай Борисов.
Ани Салич заедно с медицинската сестра Лидия Македонска
Десислава Любенова награди арх. Дора Иванова.
Георги Гигов награди полицая Момчил Тошков
Десислава Тальокова отличи Раденко Велинов.
Доминик Хамерс награди “Ангели за България”
Ангелин Цачев награди 94-годишния Георги Милушев.
Митрополит Антоний отличи 18-годишните ученици Григор Бараков и Радослав Иванов.

“Тази грамота не е само за мен и Иван - тя е пример за нашите връстници - да правиш добро е по-лесно, отколкото да стоиш пред компютъра”, каза четвъртокласникът от Разлог Тимолеон Велкопулос. Заедно с връстника си Иван Фарфаров той получи от българския премиер Кирил Петков голямото отличие “Достоен българин”.

Думите на четвъртокласника бяха бурно аплодирани от церемонията на “24 часа” по връчване на отличията “Достойните българи” в НДК вчера. Там освен българския премиер гост бе и министър-председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски.

Иван и Тимолеон бяха отличени за тази история: миналото лято започнаха своеобразен собствен бизнес - да приготвят домашна лимонада. Изнесоха свой красиво украсен щанд на улицата. В края на лятото Иван и Тими решават, вместо да си купят компютърна игра, да дарят събраните пари на самотна майка, която се грижи за сина си - дете в нужда.

“Това наистина е уникално - само на 11 години да направиш успешен бизнес и след като постигнеш печалба, да дариш тази първа своя печалба - каза премиерът Кирил Петков. - Браво на този тип примери от млади хора като вас,

това дава на всички надежда,

че бъдещето на България е много светло”.

“Бъдете здрави и нека Бог да пази България”, каза Иван Фарфаров.

Българският премиер връчи още едно голямо отличие - на златните медалисти на България от олимпийските игри.

Той награди диамантите от ансамбъла по художествена гимнастика - Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова, каратистката Ивет Горанова и боксьорката Стойка Кръстева.

“От името на целия отбор искам да кажа, че това е може би най-голямата награда, която сме получавали досега - да сме редом до всички тези прекрасни личности, които спасяват животи, които вдъхновяват и ни учат как да живеем, и ние да бъдем наречени достойни хора, достойни българи - за нас това е огромна чест. Радвахме се на огромна любов през всичките тези години. Именно от “24 часа” тръгна и нашето прозвище - диамантите. Вярвам, че оттук нататък всяка една от нас ще води достоен живот и ще продължава да блести като диамант. Благодарим за тази награда и за огромното признание”, заяви капитанът на ансамбъла по художествена гимнастика Симона Дянкова.

“В един момент по време на церемонията се почувствах дори малко неудобно, тъй като това, което сме направили ние, ми изглеждаше много малко в сравнение с историите на другите хора”, каза съотборничката ѝ Лаура Траатс.

“Тази награда е огромна чест. Тя няма сравнение с никоя друга”, заяви Ивет Горанова.

“Чест е да съм сред тези достойни българи. Щастливи сме, че на олимпийските игри българският химн се чу не веднъж, а три пъти. И се надявам все повече да се чува - не само заради постижения в спорта, а във всяка сфера”, каза Стойка Кръстева.

Сред достойните българи бяха отличени и треньорите на Стойка - Борислав Георгиев, на Ивет - Ангел Ленков, и на ансамбъла - Весела Димитрова и Михаела Маевска, както и президентът на федерацията по художествена гимнастика Илияна Раева.

“24 часа” и БНТ отличиха общо 50 българи - герои на вдъхновяващи истории на всеотдайност.

Кирил Петков, министър-председател на България: Олимпийките ни показаха колко силна е българската жена

“Тези невероятни жени показват, че българската жена е много силна. Когато си зададе цел, я постига. Аз като баща на 3 дъщери съм толкова горд, че има такива българки. Те са пример за всеки какво може да се постигне с усилия, с труд и с невероятен талант. Благодаря ви от името на всички българи, защото ни направихте горди”, каза Петков.

Димитър Ковачевски, премиер на Северна Македония: Когато сме заедно и се защитаваме, можем и в нашата, и във вашата страна да живеем по-добре

Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски връчи отличие на пожарникаря Давид Гълъбов.

Давид за втори път е “Достоен българин”. Той мина през огъня, за да спаси две бебета при голям пожар в жилищна сграда в Благоевград. През 2017 г. заслужи отличието с участието си в екипите, притекли се на помощ през 2016 г. след голямото наводнение в Северна Македония.

“Благодаря за поканата и за честта да дойда за наградата на Давид Гълъбов. Той показа как, когато човек иска да помага, не щади своя живот. Той спаси два човешки живота. Той е достоен българин. Той е толкова достоен и почитан и в Северна Македония. През 2016 г. помагаше на моите съграждани в големите наводнения”, каза Димитър Ковачевски.

“В пандемията от коронавирус България намери начин да даде 30 хил. ваксини на Северна Македония. Това показва, че когато сме заедно и се защитаваме, можем да направим много повече и в нашата, и във вашата страна всички да живеем по-добре”, каза Ковачевски.

Той благодари на Давид от свое име и от името на своите съграждани.

“Давам тази награда на всички мои колеги, защото всички сам пожарникар не може да направи нищо. Ние сме екип. Искам да пожелая на всички българи да бъдат здрави и благословени и да вярват в доброто”, каза смелият пожарникар.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Каня Билгюл да работи в софийска болница

Кметът на София Йорданка Фандъкова отличи Дафинка Димитрова - ватманката, която спаси мъж от горяща кола. Заради коронавируса тя не успя да присъства на церемонията.

Дафина е една скромна и трудолюбива жена, която не се поколебава нито за секунда, когато трябва да спаси човешки живот, каза Фандъкова.

Кметът на София отличи и 20-годишната Билгюл Харунова, която малко преди церемонията даде положителна проба за коронавирус. При катастрофа между автобус и камион студентката помага на две момичета да се измъкнат въпреки своите травми. Те бе поканена лично от Фандъкова да работи в софийска болница, когато завърши медицинското си образование.

Благодаря на тези невероятни и достойни български жени, че ни показват силата на доброто. Смелостта не е във физическите качества, а в решенията на сърцето, каза Фандъкова.

Венелина Гочева, издател на “24 часа”: Защо великата Татяна и защо мечтателят Татяна и рапърът 100 Кила 

Издателят на в. "24 часа" отличи посмъртно актрисата Татяна Лолова, а наградата прие нейния внук Сава Светославов.

Единствената церемония “Достойните българи”, която завърши, преди да е започнала, бе преди 5 години, когато великата Татяна Лолова влетя в НДК, за да се поклони на номинираните. Сега го прави и за вас някъде от горе - тя е достоен българин за тоновете положителна емоция. Тогава ми написа писмо, че доброто дава смисъл на живота на този, който го е направил, за когото го е направил и на тези, които ще научат за това. Няма друг проект, който да обединява 4 медии - “24 часа”, БНТ, Нова тв и Би Ти Ви.

Венелина Гочева връчи и отличие и на Татяна Иванова от Добрич, която може да
е първата българка, излетяла в Космоса, както и на нейния благодетел Явор Янакиев - 100 кила.

Мечтателката Татяна, която е в програма за космонавти, и рапърът 100 Кила, също са в тази класация. Не само защото той я подкрепя финансово, а заради целта, която двамата преследват - тя - Космоса, той - образованието.

Илияна Захариева, директор “Корпоративни комуникации” на А1: Подаряваме таблет на Яна - тя се е лишила от него в името на други

Илияна Захариева, директор “Корпоративни комуникации” на А1, връчи отличие на първокласничката Яна Николова, която дари таблети за съученици.

“Благодаря за възможността за осми пореден път да станем част от добротата, куража, смелостта, емпатията, отговорността и всички добродетели, които притежават достойните българи. За нас е чест! Подаряваме таблет на Яна, защото тя се е лишила в името на други деца, но тя заслужава тази награда и се надяваме, че ще е доволна. Яна, благодаря за тази постъпка”, каза Захариева.

“Благодаря на “24 часа”, че ме поканиха и че са толкова добри към всички хора”, каза малката Яна.

Цветанка Минчева, главен изпълнителен директор и председател на УС на УниКредит Булбанк: Децата с добри сърца ни дават надежда

Цветанка Минчева, главен изпълнителен директор и председател на УС на УниКредит Булбанк, отличи 11-годишния Ангел, който намери и върна 10 000 лв. Заради заболяване Ангел не можа да дойде лично, но изпрати видеопослание.

Цветанка Минчева каза: “Вълнувам се искрено от това да видя хора, които с уменията, постиженията си и с добрите си сърца са пример за обществото. Да има толкова много деца сред тези хора, ми дава надежда за доброто бъдеще, което ни предстои. Страхотни сте, развълнувахте ме искрено. Ангел е направил страхотна постъпка.

Ние в банките знаем колко са важни спестяванията за хората и предполагам, че за хората, които са получили обратно спестяванията си от него, той е бил истински ангел. Понеже сме банка за важните неща, вярваме, че важното за всеки един от нас в живота е да продължим да се учим и да се развиваме. Пък още по-важно е за децата. Затова от името на УниКредит Булбанк ще подарим на Ангел абонамент за платформата “Уча.се”.

Калин Пешов, член на Надзорния съвет и генерален мениджър на “Главболгарстрой холдинг” АД: Всяка кауза има нужда от вдъхновение 

Калин Пешов, член на Надзорния съвет и генерален мениджър на “Главболгарстрой Холдинг” АД, награди певицата Люси Дяковска, която обедини доброволци, за да преобразят “Парк Кайлъка”.

“Всяка кауза има нужда от вдъхновение, а няма по-добър начин за вдъхновение от личния пример. Някои от героите тук предизвикват сълзи, други усмивка, но искам да благодаря на всички тях, че ни карат да се чувстваме горди”, каза Калин Пешов.

Арх. Пламен Пламенов Мирянов: Като правиш благотворение, помагаш на Бога

Главният редактор на в. “24 часа” Борислав Зюмбюлев награди архитект Пламен Пламенов Мирянов.

През последните 2 г. архитектът прави и участва в 8 тържествени християнски и възрожденски концерта, с които набира средства за кръвна плазма и за възстановяване на храм “Св. св. Кирил и Методий” до Роженския манастир.

“Днес станахме свидетели на множество християнски благодетели.

Поздравявам ви с празника на св. Григорий Богослов. Той пише: “Като правиш благотворение, мисли, че помагаш на Бога!”, а Христос казва: “По-блажено е да се дава, отколкото да се взема!”

Това събитие е вдъхновение”, каза арх. Мирянов.

Милен Врабевски отличи Ники Кънчев - журналистът, за когото всяко дете в нужда е кауза

Ники Кънчев, който започна поредна кампания за спасяване на болно дете, получи наградата си от бизнесмена и благотворител Милен Врабевски.

“Последното нещо, което вие, хората, направихте, било то с 5, 10 или 50 лв., е да помогнем да се съберат средства за едно детенце от Ловеч. Помолих семейството да дойде тук - Елена Димитрова, майката, заедно с двамата близнаци Михаела и Флори. Флори не може да стои прав, не може да играе в ансамбъла, но мисля, че ще може да му се помогне. 120 хиляди лева събрахме за няколко дена”, каза Кънчев, като представи на сцената малкото момче в нужда - новата му кауза да помогне.

Кристина Газиева от Би Ти Ви, Николай Василковски от Нова телевизия и Мариана Векилска от БНТ: Доброто никога няма да излезе от мода

Христо Кънчев, достоен българин през 2012 г., награди журналистите Кристина Газиева от Би Ти Ви, Николай Василковски от Нова телевизия и Мариана Векилска от БНТ.

“Сърцето ми е пълно. Благодаря на “24 часа” за прекрасните примери. България има много достойни хора на всички възрасти. Поклон пред децата в тази зала, защото техните дела са велики. Поклон и за родителите им”, каза Мариана Векилска.

“Поредицата “Спасените” успя да се наложи като онази глътка въздух, от която се нуждаем. Трябва да знаем, че спасителите съществуват, имаме нужда да знаем, че спасените казват: “Благодаря!”. Радвам се да видя толкова много спасители и доброто никога няма да излезе от мода”, каза Кристина Газиева.

“Не обичам да се хваля, затова ценя това, което “24 часа” са видели в мен. Надявам се да мотивирам повече хора”, каза Николай Василковски.

Емил Кошлуков, генерален директор на БНТ: След 100 г. ще казват: Имало и добро!

Емил Кошлуков награди д-р Аспарух Илиев, който в последните 2 г. активно се ангажира като експерт с проблемите на COVID и ваксините в българското публично пространство.

“Във всички периоди на разлив и сблъсъци е имало хора, които са говорили и разяснявали. На каквото и мнение да сме били, днес човечеството съществува, защото сме преодолели тези кризи. Искам да благодаря специално на човека, който го няма при нас и е в Берн сега”, каза Кошлуков.

Той отличи и младши сержант Атанас Секулов, който в един ден спаси човешки живот и стана баща.

Малко са хората, които жертват своя живот. Вие сте достоен за пагона, обърна се Емил Кошлуков към Секулов и обясни, че 19 г. в. “24 часа” пише хрониката на България и трябва скоро да напише книга за достойните българи, за да казват след 100 г.: “Имало добро!”.

Господин Йовчев, главен оперативен директор на Би Ти Ви Медия груп: След година на тежки изпитания за България достойните заслужават още повече възхищение

Господин Йовчев награди доброволеца в COVID отделение адвокат Веселин Анестиев и седмокласника Николай Борисов, спасил припаднал възрастен мъж.

“Развълнувах се доста и се замислих, че начинът, по който минаваме през трудностите, е най-добрият атестат за нас. След още 1 г., след тежки изпитания за България, достойните хора заслужават още повече възхищение”, каза Господин Йовчев.

Лидия Македонска към Ани Салич: Отличието е за всички медицински сестри 

Медицинската сестра Лидия Македонска преминава през пика на коронакризата. Близо месец сама се грижи за 14 болни в свищовската болница. Накрая заразата събаря и нея.

“Достойните хора не са само тук, сред нас. Всеки, който е решил да остане тук и да плаща данъците си, да отглежда децата си, е достоен. Добротата е тиха, рядко се показва и говори по телевизиите. Когато става въпрос за ситуация на живот и смърт, трябва да помогнем, както Лидия. Дали ние сме готови и бихме го направили? Аз не съм сигурна за себе си. Помислете вие за вас”, апелира водещата на Нова тв Ани Салич, а Лидия обяви, че наградата е за всички медицински сестри в България.

Десислава Любенова, изпълнителен директор на фондация “Трейс за хората”: Светът, в който живеем, зависи от всеки един от нас

Десислава Любенова награди арх. Дора Иванова - авторката на идеята за “осиновители” на мозайките на Бузлуджа, и хората, с чиито дарения 14-те мозайки от монумента бяха консервирани.

“Вече наградих арх. Иванова и тези личности, защото са помогнали за един проект, който ние припознахме през 2016 г. Тяхното дело е по-стойностно и по-ценно, защото поуките, които ни дават, са много - трябва да четем историята си, няма добри и лоши етапи от историята ни - тя е част от нас и трябва да я уважаваме. Поука за това как трябва да се отнасяме към стойностните неща, които ни заобикалят, и независимо кой и кога ги е създал, трябва да ги съхраняваме”, каза Любенова.

Георги Гигов, зам.-главен инженер в “Джи Пи Груп”: Достойнството е добродетел, която непрекъснато трябва да се отстоява 

Георги Гигов награди полицая Момчил Тошков, който скочи в ледения Дунав, за да извади млада жена.

Тя се хвърлила в ледените води на реката, за да сложи край на живота си. За щастие, момче я забелязало и предупредило полицая. Той стигнал навреме, скочил в реката и успял да спаси жената.

“Достойнството е добродетел, която трябва непрекъснато да се отстоява. Да си българин, е отговорност към миналото и бъдещето ни. Поклон към достойните българи!”, каза Гигов.

“Надявам се да стигне добротата до повече българи. Нека правим добро! То се връща!”, каза полицаят Момчил Тошков.

Десислава Тальокова, изпълнителен директор на фондация “Америка за България”: Те нямат свръхестествени сили, но не се оплакват, а действат

Десислава Тальокова отличи Раденко Велинов, който превърна запустял цех в родопско село в център на изкуството.

“Какво е общото между всичките тези достойни българи? Те идват от различни краища на България, имат различни професии, интереси и възраст. И не, не са надарени със свръхестествени сили. Приличат си по това, че не се оплакват, а действат. Не се отказват, когато стане трудно, а това ги мотивират. Разчитат на собствените си сили, талант и съвест. И най-вече - заредени с много човечност”, каза Тальокова.

Доминик Хамерс, изпълнителен директор на “Геотехмин”: За доброто няма държавни граници

Доминик Хамерс награди “Ангели за България” - доброволци, които обединяват енергията на българите в чужбина за добри каузи. Тяхната помощ вече е достигнала до над 4000 домакинства под формата на дарения и инициативи за самотни и бедни хора, центрове за хора с увреждания, болници и училища.

“Дейността на тази организация показва, че за доброто няма държавни граници. Колкото и далеч да са от родината си, те я носят в сърцето си”, изтъкна Хамерс.

“Ние сме екип от 4 жени. Над 2 млн. българи са в чужбина и всички те искат да видят бабите и дядовците си с по-добри старини, а децата - с по-добро бъдеще”, каза основателката на “Ангели за България” Милена Тончева.

Ангелин Цачев, изпълнителен директор на Електроенергийния системен оператор: Давате ни урок по трудолюбие

Ангелин Цачев награди 94-годишния Георги Милушев. Пенсионираният счетоводител е инициатор и автор на гранитния бюст-паметник на Апостола на площад “Свобода” в стария център на Смолян.

“След това, което чухме от г-н Милушев, нямам какво да кажа. Благодаря! Продължавай да ни даваш уроци по родолюбие и доброта и успех с новия проект”, каза Цачев.

Милушев обясни, че е изработил паметник на Раковски и ще го дари, за да бъде монтиран във военния клуб в Смолян.

Митрополит Антоний: Бог да насърчи младите хора за смелостта и куража им

Митрополит Антоний отличи 18-годишните ученици Григор Бараков и Радослав Иванов. Те издириха преди полицията шофьор, който прегази моторист в Стара Загора и избяга от инцидента.

“Тази прекрасна церемония вдъхновява, дава повече надежда и кураж на всички. Приветствам тези двама млади и смели хора, които са се погрижили да възтържествува не човешката, а Божията правда. Да насърчи Бог в сърцата им смелостта и куража да са онзи неподкупен съдник, какъвто е нашата съвест”, пожела им митрополит Антоний.

Двете момчета благодариха на всички участници, които са помогнали да намерят беглеца.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>