Сняг и студ блокираха Гърция, летището в Истанбул затвори (Обзор)

25.01.2022 21:10
Коли са блокирани от снега в Атина. СНИМКИ: РОЙТЕРС
Пътници спят на летището в Истанбул, след като полетите им бяха отменени заради лошото време.

BG футболисти в снежен капан в Турция

Снежни бури парализираха Гърция и Турция, а Черна гора постави рекорд - минус 33,2 °, съобщи Ройтерс.

За първи път откакто е отворено летището в Истанбул през 2019 г., то е напълно блокирано заради снега. Хиляди пътници се оказаха заклещени на аеропорта и дори спяха по земята на терминалите. Въведена е и временна забрана за влизане в област Истанбул от Одрин, Къркларели и Текирдаг. Отменени са и всички автобусни превози, насочени на запад към трансевропейската магистрала.

Български автобус с отбора на футболния клуб “Марица” (Пловдив) пък попаднал в снежния капан на около 20 км от Истанбул. Те били блокирани повече от 22 часа, като част от спортистите отивали да купуват храна и вода от бензиностанция на 3 км от тях. В пост във фейсбук тимът потвърди, че е в добро състояние. Генералното консулство на България в Одрин е оказало съдействие и съобщило, че е в готовност да помогне при необходимост на българските граждани, намиращи се на засегнатите територии, съобщи БНР. По план “Марица” трябваше да проведе зимен лагер в Анталия до 5 февруари.

Заради обилния снеговалеж на много места в Турция работният ден бе прекратен по-рано, затворени са и моловете. Достъпът

до България по

въздух, вода и

суша бе изцяло

спрян

Според синоптици от сряда се очаква времето в югоизточната ни съседка да се подобри.

“В крайна сметка сме много доволни от този снеговалеж, защото според нашите оценки капацитетът на язовира ни, който е около 50%, ще се увеличи до 70%, ако валежите продължат няколко дни, както е по прогноза”, каза кметът на Истанбул Екрем Имамоглу. За първи път от 30 години сняг падна и в Анталия.

Студеният фронт достигна и до обичайно топлата Гърция. Положението там също е притеснително. Изискват се вериги за движение по магистралата Солун - Атина. Властите призовават гражданите да пътуват само при крайна необходимост през следващите 48 часа. Правителството определи снежната покривка като “безпрецедентно голяма”.

Взе се решение вторник да бъде обявен за неработен за районите около Атина, част от Централна Гърция и някои острови, за да може хората да си останат по домовете. Ваксинационните центрове остават затворени, училищата също, а заради бурята много гърци се оказаха блокирани с часове до столицата. Влаковете и автобусите са спрени. Отменени са и почти всички полети, както и много от фериботите.

От вторник е забранено движението на товарни автомобили в отсечката Атина - Ламия. Със сняг са покрити гръцките острови в Егейско море. На остров Крит се наложило

да спасяват

шофьори,

затрупани от преспи, някои от които са останали в снега в продължение на 20 часа. В близост до него заседнал и товарен кораб, пренасящ желязо.

Транспортът на много места в Гърция остава силно затруднен във вторник заради обилните снеговалежи. Продължават проблемите и на остров Евбея с много ниски температури, както и прекъсвания на електрозахранването.

В района на Драма, близо до българската граница, бяха измерени и температури от -15 °. В Черна гора пък бяха отчетени температурни рекорди от минус 33,2°. Най-ниската, измервана до момента там, била - 32 ° през 1985 г.

Времето в много части на Европа, особено на Балканите, остава критично. Нетипичен студ се усеща и в Румъния, Северна Македония, Албания и още много страни.

-25° в Трън, днес до 6°, а в петък до 13°

В западната половина от страната във вторник сутринта бяха измерени ниски температури - между -15 и -10 градуса. На места във високите полета и някои точки на Предбалкана са отчетени по-ниски стойности. Под -20 ° са измерени в Трън, Самоков, Севлиево. Между -18 и -20 са измерените температури в Дупница и Радомирско, в София -16. Това каза за “24 часа” климатологът от Софийския университет д-р Симеон Матев.

През следващите дни предстои затопляне. Още днес дневните температури в почти цялата страна ще са положителни - от 0 до 6 градуса. Затоплянето ще продължи в четвъртък и петък, като в последния работен ден от седмицата максималните температури ще са между 5 и 10°, а на места в Дунавската ранина и Тракия - до 12-13 градуса. Нощните стойности на термометъра ще са отрицателни, но не по-ниски от 5-6°. Неприятно усещане ще носи умерен до силен вятър от запад, заради който по-високите температури няма да се усетят толкова добре. Облачността ще е разкъсана, без валежи. Само в сряда около планините е възможно да прехвърчат снежинки.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>