Четвъртокласници развълнуваха премира с думите: "Лесно е да правиш добро"

25.01.2022 16:33
Достойните българи се снимаха с Кирил Петков и Димитър Ковачевски. СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ И ЮЛИЯН САВЧЕВ
Кирил Петков връчи голямото отличие - копие на златния ритон от Панагюрското златно съкровище и грамоти и медали на Златните медалисти на България от Олимпиадата.
Стойка Кръстева благодари за отличието.
Четвъртокласниците от Разлог Иван Фарфаров и Тимолеон Велкопулос
Министър-председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски награди пожарникаря Давид Гълъбов.
Кметът на София Йорданка Фандъкова отличи Дафинка Димитрова и Билгюл Харунова.
Издателят на "24 часа" Венелина Гочева връчи отличие на Сава Светославов, който е внук на Татяна Лолова.
Отличие получи и Татяна Иванова от Добрич за чиято мечта да лети в Космоса помага рапърът 100 кила.
Митрополит Антоний отличи 18-годишните ученици Григор Бараков и Радослав Иванов.
Илияна Захариева, директор Корпоративни комуникации на А1 награди първокласничката Яна Николова.
Цветанка Минчева, главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на „УниКредит Булбанк“ отличи 11-годишният Ангел. Наградата му получи Ленко Петканин.
Калин Пешов, член на надзорния съвет и генерален мениджър на Главболгарстрой Холдинг АД награди Люси Дяковска.
Десислава Тальокова, изпълнителен директор на фондация "Америка за България" връчи отличието на Раденко Велинов.
Милен Врабевски отличи известния журналист Ники Кънчев.
Христо Кънчев, достоен българин през 2012 г. награди журналистите Кристина Газиева от Би Ти Ви, Николай Василковски от Нова телевизия и Мариана Векилска от БНТ.
Георги Гигов, зам.-главен инженер в Джи Пи Груп награди полицая Момчил Тошков.
Десислава Любенова, изпълнителен директор на Фондация „Трейс за хората” награди арх. Дора Иванова
Доминик Хамерс, изпълнителен директор на Геотехмин награди "Ангели за България".
Емил Кошлуков, генерален директор на БНТ награди д-р Аспарух Илиев и младши сержант Атанас Секулов.
Господин Йовчев - главен оперативен директор на Би Ти Ви Медия груп награди адвокат Веселин Анестиев и седмокласника Николай Борисов.
Ангелин Цачев, изпълнителен директор на Електроенергийния системен оператор награди 94-годишният Георги Милушев.
Главният редактор Борислав Зюмбюлев награди архитект Пламен Пламенов Мирянов.
Водещата от Нова телевизия Ани Салич награди медицинската сестра Лидия Македонска.

42-ма достойни българи се присъединиха към 736-имата отличени достойни българи от 2003 г.

Четвъртокласниците Иван и Тимолеон развълнуваха премиера Кирил Петков на 19-ата церемония "Достойнните Българи", която "24 часа" организира. Думите им "Лесно е да правиш добро" станаха мото на тазгодишното събитие, показващо вече близо 2 десетилетия добротата на сънародниците ни.

Първата награда връчи премиерът Петков. На церемонията "Достойните българи" през 2019 г. той получи голямото отличие като инициатор за създаването на Центъра за приложни изследвания и иновации в Софийския университет и един от основателите на Харвардската програма в Софийския университет.  За пръв път има оценен за Достоен българин, който става министър-председател. Има смисъл да оценяваме хората, които ни убеждават, че успехът идва с кураж да променяш, да преследваш мечтите си, да търсиш искрата на познанието и силата на образованието.

Кирил Петков връчи голямото отличие - копие на златния ритон от Панагюрското златно съкровище и грамоти и медали на Златните медалисти на България от Олимпиадата и на четвъртокласниците Иван Фарфаров и Тимолеон Велкопулос.

Ивет Горанова донесе първо олимпийско злато за България от 13 години на олимпийския турнир по карате в дебюта на този спорт на олимпийски игри. До върха я изведе треньорът й Ангел Ленков.

Стойка Кръстева стана първата българска боксьорка олимпийска шампионка под ръководството на треньора и Борислав Георгиев

А на олимпийските игри в Токио българските гимнастички - Симона Дянкова, Лаура Траатс, Мадлен Радуканова, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова доказаха, че са нещо повече от златни момичета. Затова "24 часа" ги нарече "диаманти". До върха ги изведоха Весела Димитрова и Михаела Маевска и президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илияна Раева. 

 Четвъртокласниците от Разлог Иван Фарфаров и Тимолеон Велкопулос през лятната си ваканция решиха да започнат "собствен бизнес" с домашна лимонада. Изнесоха свой красиво украсен щанд на улицата, а в края на лятото решиха да дарят събраните пари на самотна майка, която се грижи за сина си - дете в нужда.

За нас това е огромна чест да застанем до такива хора, които са се борили за животи и са създали такива огромни неща за човечеството. Спортистите сме отдадени на това да покажем силата, ще продължим да работим, за да покажем успехите на българските спортисти, каза Илияна Раева. 

Искам да поздравя тези невероятни жени, които доказаха на какво е способен духа на българката. Като баща на три дъщери съм изключително горд с тези невероятни жени. Искам да им благодаря от името на правителството и всички българи, каза премиерът Кирил Петков. И обясни, че зад всеки успех стои някой, който е изкарал безсънни нощи, за да бъде постигнато, каза още премиерът докато връчваше голямата награда на Илияна Раева.

За мен тази награда е огромна чест. В България има много достойни българи. Бъдете здрави и да продължаваме да прославяме България навсякъде. Не спирайте да мечтаете, каза златната Ивет Горанова.

За мен е изключителна чест. Положихме зверски усилия, за да може България да бъде над всички в тези трудни времена. Чухме три пъти българския химн и съм сигурна, че ще го чуваме още много пъти .Искам да пожелая на всички здраве и да бъдем малко по-добри, каза Стойка Кръстева.

Може би това е най-голямата награда, която сме получавали - да сме редом до тези смели българи.  Именно от "24 часа" тръгна нашето прозвище "диаманти" и се надявам всяка от нас да продължи да блести, обясни Симона Дянкова.

Това е наистина уникално да си само на 11 г. и да направиш бизнес план, да направиш сам бизнеса и след като го реализираш да дариш цялата си печалба. Това ни дава пример, че бъдещето на България е много светло, каза Кирил Петков за двете момчета.

"Бъдете здрави и нека Бог да пази България!", пожела малкият Иван, а Тимолеон благодари на в. "24 часа" за оценката, както и на училището им и Жанет Барова, тяхната учителка. "Тази грамота не е само за мен и Иван, а пример за нашите връстници. Да правиш добро е по-лесно, отколкото да си седиш пред компютъра", каза Тимолеон.

Гост на церемонията бе и министър-председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски. Той награди пожарникаря Давид Гълъбов, който за втори път получи отличието Достоен българин. През декември Давид мина през огъня, за да спаси две бебета при голям пожар в жилищна сграда в Благоевград. И получи титлата "ангел спасител" от семейството на новородените. През 2017 г. пък Давид заслужи отличието с участието си в екипите, притекли се на помощ след голямото наводнение в Република Северна Македония.

"Благодаря за поканата и за честта и да видя това прекрасно събитие. Историята на Давид показва, че когато човек желае да помага, няма пред какво да се спре. Искам да му честитя, че е спасил 2 живота. Той е достоен българин! Той е толкова достоен и почитан и в Северна Македония. Сетих се за него през 2016 г. Той помагаше на моите съграждани, помагаше в големите пожари там. Благодари на всички пожарникари в последните пожари, които се случиха на територията на България. Когато започна пандемията от коронавируса и Северна Македония имаше нужда от ваксини, България намери начин да ни даде 50 хил. ваксини. Това показва, че когато сме заедно сме по-силни и можем в нашата и във вашата страна всички да живеем по-хубав живот.", каза министър-председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски. Той благодари на Давид от свое име и от името на всички свои съграждани.

"Давам тази награда на всички мои колеги, защото всички знаят, че сам пожарникар не може да направи нищо. Ние сме екип. Искам да пожелая на всички българи да бъдат благословени и да вярват в доброто", каза смелият пожарникар.

Кметът на София Йорданка Фандъкова отличи Дафинка Димитрова - ватманката, която спаси мъж от горяща кола. Смелата жена е  под карантина заради коронавируса и се включи с видеопослание. Кметът на София отличи и 20-годишната студентка Билгюл Харунова от омуртагското село Плъстина. Момичето пътува в автобус, който челно се блъска с тежкотоварен камион край с. Козаревец. Билгюл изхвърча и удря главата си, но въпреки травмата чупи с аварийното чукче стъклото и помага на две момичета да се измъкнат. Тя мечтае да работи в спешно отделение, за да помага на повече хора. По времето на катастрофата тя е била доброволка при болни от ковид. За съжаление, Билгюл също не можа да присъства на събитието, защото сутринта даде положителен резултат за коронавирус.

Желая на всички вас  да сте здрави и все така благородни, каза Дафинка в посланието си.

Искам да благодаря на тези две невероятни български жени, че ни показват силата на доброто и затова, че смелостта не е във физическите качества, а в сърцето. Дафинка е невероятно смела и не се поколебава и за секунда. Поздравявам Билгюл за нейната всеотдайност и смелост, използвам случая за да я поканя да работи като медицинска сестра в общинска болница. Пожелавам на всички отличени да бъдат здрави, знайте, че вашите постъпки вдъхновяват, каза кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя обърна внимание и на думите на малкия Тимолеон, че по-лесно да правим добро. 

Издателят на "24 часа" Венелина Гочева връчи отличия на Сава Светославов, внук на Татяна Лолова,
и на Татяна Иванова и Явор Янакиев. 

Тази година искаме да покажем хора, които са дръзки с мечтите си, с желанието да променят - те палят искрата у другите, това е ключът към успеха и модернизацията. Сега ще видим едно момиче, което стана известно в цял свят. Дни преди да осъществи мечтата си за световен рекорд за най-млада жена, обиколила света, пилотирайки сама самолет, 19-годишната белгийка Зара Ръдърфорд кацна в България. И отправи специално послание към хората, които мечтаят и към нашата церемония.

Голямата актриса Татяна Лолова, която си отиде от този свят през март 2021 г., беше велика жена, която успяваше да променя. "24 часа" я номинира за достоен българин посмъртно за достойния начин, по който преминаваше през този обидно къс живот. С хъс, усмивка, самоирония и много позитивизъм. Преди 5 години Татяна Лолова буквално нахлу на церемонията „Достойните българи“ тук, в НДК. Била на репетиция в сградата, когато разбрала за тези обикновени българи с необикновени постъпки. Влезе, взе микрофона, задраска сценария и... разплака всички!

Издателят на "24 часа" Венелина Гочева връчи отличие и на Татяна Иванова от Добрич, която може да е първата българка, излетяла в Космоса. През февруари тя трябва да замине за Флорида, където след селекция е приета в космическа академия. Програмата, в която тя участва, е финансирана от НАСА, и подготвя и сертифицира кандидат астронавти.

Финансова подкрепа за участието си в академията в САЩ Татяна получи от Явор Янакиев - рапъра "100 кила" чрез фондацията му "100 слънца".

"През 2016 г. това бе първата церемония която свърши преди да е започнала. Татяна Лолова направи така, че най-интересното беше още преди церемонията. Поклони се пред всички. Много съм благодарна на колегите от БНТ, Нова и Би Ти Ви, защото в това събитие няма конкуренция. Конкуренцията е да покажем повече хора. Тя заслужава тази награда. Знам, че тази жена е някъде горе и днес тя ще ви се поклони", каза Гочева, връчвайки награда на внука на Татяна Лолова Сава Светославова.

"Опитваме се да разширим платформата и да отличим хората, които дават някакви цели. Когато Кирил Петков получаваше наградата никой не знаеше, че ще стане премиер. 100 кила, мен това което ме впечатли е желанието да се образоваш. Тя полита в космоса, ти завършваш средно образование. Това е уникално хора. Аплодирайте ги", обърна се Гочева към рапъра, който помага мечтата на Татяна да стане реалност.

"Преди 3 г. в тази зала се сбъдна моята мечта, защото бях приета в комическата академия. От нея тръгнах по пътя към звездите. Моя главна цел освен да стигна космоса е да вдъхновявам съучениците си и малките деца. Една мечта, зад а се сбъдне трябва да се превърне в цел", тя благодари на Това отличие е общение към Георги Иванов и Александър Александров, че ще има трети космонавт", каза Татяна.

"Моля ви вечер като си лягате да стискате палци за това момиче. Всички много ще се гордеем да видим Татяна в космоса", обърна се към публиката Явор Янакиев-100 кила.

Митрополит Антоний отличи 18-годишните ученици Григор Бараков и Радослав Иванов. Те издириха преди полицията шофьор, който прегази моторист в Стара Загора, и избяга от мястото на инцидента. Те и група приятели организираха граждански арест на беглеца и го задържаха, докато пристигнат полицаите.

Искам да благодаря за поканата да бъда част от тази прекрасна церемония, която дава повече надежда и кураж на всички, които искат да правят добро, каза митрополит Антоний.

Двете момчета благодариха на всички участници, които са се включили и са помогнали да намерим беглеца. 

Илияна Захариева, директор Корпоративни комуникации на А1 награди първокласничката Яна Николова, която дари таблети за съученици. Момичето не пожелала да получи от близките си подаръци, а помолила парите за тях да бъдат събрани и дарени. Така събрала прилична сума, с която след консултация с родителите си купила двете устройства за училището.

"Благодаря за възможността за осми пореден път да станем част от добротата. За нас е чест. Подаряваме таблет на Яна. Тя се е лишила в името на другите деца, но се надяваме, че тя ще е доволна", каза Илияна Захариева, директор Корпоративни комуникации на А1.

"Благодаря на 24 часа, че ме поканиха и че са толкова добри към всички хора", каза малката Яна.

Цветанка Минчева, главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на „УниКредит Булбанк“ отличи 11-годишният Ангел, който намери и върна 10 000 лв. и семейство Моллови от Бургас, които предложиха почивка на детето, за да поощрят добротата. Бащата на Ангел с признателност благодарил за жеста и от своя страна направил свой - обяснил, че тъй като семейството му може да си позволи лятна ваканция, отстъпва поканата на някое наистина нуждаещо се дете, което мечтае да види морето. Малкият герой вчера се разболя и затова от негово име отличието получи Ленко Петканин. 

Благодаря на вестник "24 часа", за наградата, но дори да я нямаше - аз пак щях да върна изгубените пари, каза малкият герой Ангел.

Калин Пешов, член на надзорния съвет и генерален мениджър на Главболгарстрой Холдинг АД награди Люси Дяковска която обедини доброволци, за да преобразят "Парк Кайлъка". Всеки ден певицата и хората й преобразяват територии в парка - почистват скритите под избуяла растителност алеи и пътеки, махат със санитарна сеч стари дървета, поправят мостове и чешми с изворна вода, слагат нови пейки и кошчета.

"Всяка кауза има нужда от вдъхновение. А няма по-добър начин за вдъхновение от личния пример. Благодаря и на "24 часа" за уникалното събитие и емоциите, които предизвикват тези истории. Някои от героите тук предизвикват сълзи, други усмивка, но искам да благодаря на всички тях, че ни карат да се чувстваме горди, каза Калин Пешов, член на надзорния съвет и генерален мениджър на Главболгарстрой Холдинг АД.

"След всички малки дейности си дадохме сметка, че трябва да се случи нещо по-голямо. Успяхме да постигнем страхотно партньорство със затвора в Плевен. Почистихме 60 дка от парка, които бяха западнали пространства. Разкрихме над 1 км алеи. Дадохме възможност за много по-добро място за отдих на стотици граждани. Успяхме да закупим и техника, с която да почистим тези площи. Погрижихме се, защото държавата дълго време не можеше да положи грижи. Може би е много по-лесно да се руши, но е много по-хубаво да се гради. След много години на сцената, реших, че е добре човек да положи усилия и в каузи, с които можем да оставим нещо повече след нас", каза певицата Люси Дяковска.

Десислава Тальокова, изпълнителен директор на фондация "Америка за България" връчи отличието на Раденко Велинов, който превърна запустял цех в родопско село в център за изкуство. Раденко Велинов се завръща от Шотландия, за да даде нов живот на порутената пречиствателна станция в село Смилян. Ремонтира я със собствени сили и средства, и я превръща в център на българските занаяти и изкуство, в който да се обучават деца. В мисията му помагат и чужденци, живеещи в близките села.

"Питах се има ли нещо общо между всички тези достойни българи. Идват от различни краища на страната, имат различни професии и възраст. Приличат си по това, че не се оплакват като стане трудно, трудностите ги привличат. Такъв човек е Раденко. Той ни показва, че най-важното е да разчиташ на много работа и упорство. Той и героите, които отличаваме днес дават вдъхновяващи истории. Ако имате път към Смилян, се отбийте при Раденко", каза Десислава Тальокова, изпълнителен директор на фондация "Америка за България".

"Както казва Васил Левски: "Дела трябват, а не думи!", каза Раденко и благодари на "24 часа" и своите близки хора, които не спират да го подкрепят.

Милен Врабевски е пример за достоен българин – той е сред най-успешните бизнесмени и един от най-активните благотворители в страната ни с многобройни каузи, които отстоява вече повече от 14 години чрез своята Фондация Българска Памет. Врабевски награди известния журналист Ники Кънчев, който започна поредна кампания за спасяване на болно дете. Това е 6-годишният Ради от Перник, който не може да говори и се нуждае от 45 000 лева за вливки на костен мозък в клиника в Киев. Призивът на водещия за помощ вече набира сериозен отзвук. Преди броени месеци той успя да събере над 50 000 лева за лечението на друго дете с подобна диагноза - малкия Гоги от Варна. Кънчев бе ключова фигура в големия благотворителен концерт през юни на стадиона в Перник за събиране на средства също за преливане на костен мозък на болната от рак Цвети. Донор беше по-малката й сестра Деси.

Благодаря, че помагаш на семейството ни, казаха двете деца от сцената и развълнуваха всички гости.

"Много е приятно, когато имаш съидейници. Заради мащабното си мислене, заради това, че прави всичко от сърце, заради това, че прави всичко за хората в неравностойно положение, това е начин за пълноценно съществуване. Благодаря на г-н Ники Кънчев за това, което е", каза Врабевски.

"Милен е човекът, чрез който открих Гоги, малкото момче от Варна. Близо 3 г. буквално е давал заплата на това семейство, което иска да заведе детето си в Киев, за да може това детенце да проговори. Оттам се свърза с мен майката на Ради. Тук е много висок духа и адреналина", каза Ники Кънчев и обясни, че Милен Врабевски е помогнал за даряването на ваксини на Северна Македония. Даде пример за Люси Дяковска и златните момичета, които са се включвали в благородни каузи в помощ на хора в неравностойно положение.

Христо Кънчев, достоен българин през 2012 г. награждава журналистите Кристина Газиева от Би Ти Ви, Николай Василковски от Нова телевизия и Мариана Векилска от БНТ.

Христо Кънчев взе отличието "Златен ритон" точно преди 10 г., защото спаси от удавяне две момичета в бурното море до Созопол.

В поредицата "Спасените" Кристина Газиева разказва онези истории, които ни дават надежда да продължим напред, макар на пръв поглед спасението да изглежда невъзможно. Тя често се среща с деца и възрастни с редки диагнози, които са намерили начин да се радват на живота въпреки отредената им съдба. Често герои в нейните истории са не само "спасените", но и самите спасители - лекарите, които помагат със сърце.

В новия сезон на "120 минути" Кристина Газиева стартира и поредицата "Влизаме в час", посветена на българското образование, и разказва за неговите невидими герои.

Работата на Николай Василковски от Нова телевизия го отвежда в епицентъра на много събития. Изправял се е срещу не едно природно бедствие, отразявайки на живо наводнения, земетресения, пожари, а в последния месец следеше на място и кризисната ситуация с потъващия кораб Вера Су. Той печели доверието на зрителите и с авторската си рубрика "До там и обратно".

През последната година Мариана Векилска и екипът на "Бг в 60 минути" по Българската национална телевизия работят по десетки благородни кампании и каузи. С тях помощ, надежда и подкрепа получиха болни от синдром на Даун деца, болници по време на пандемията, хора с интелектуални затруднения, лекари, забравени населени места, български традиции и занаяти, и дори щъркелови гнезда.

"След като разбрах, че ще връча награда на журналисти и във връзка със студа навън, се сетих за Тодор Икономов, който казва, че "студът е голям навън, но това е нищо в сравнение с това да пиша и да давам статии за в. "Македония", каза Христо Кънчев.

"Сърцето ми е пълно. За мен е достатъчно дори само присъствието ми в тази зала, за да поема от енергия на всички тук. Благодаря на "24 часа" за прекрасните примери, които отразяват всеки ден. Имаме нужда от тези вдъхновяващи примери, от тази позитивна енергия. България има много достойни хора на всички възрасти. Поклон пред децата в тази зала, защото техните дела са велики. Поклон и за родителите им, защото те със сигурност имат добри родители", каза Мариана Векилска. И благодари на БНТ, че я е върнала в професията.

"Поредицата спасените успя да се наложи като онази глътка въздух, от която се нуждаем от останалите събития. Трябва да знаем, че спасителите съществуват, имаме нужда да знаем, че спасените казват: "Благодаря!" Радвам се дав видя толкова много спасители и доброто никога няма да излезе от мода", каза Кристина Газиева.

"Не обичам да се хваля, затова ценя това, което "24 часа" са видели в мен. Надявам се да мотивирам повече хора", каза Николай Василковски.

Георги Гигов, зам.-главен инженер в Джи Пи Груп награди полицая Момчил Тошков, който скочи в ледения Дунав, за да извади млада жена. Тя скочила в ледените води на Дунав, за да сложи край на живота си. За щастие момче я забелязало и предупредило полицая. Той стигнал навреме, скочил в реката и успял да спаси жената.

"Достойнството е добродетел, която трябва непрекъснато да се отстоява. Поклон към достойните българи!", каза зам.-главеният инженер в Джи Пи Груп. 

"Надявам се да стигне добротата до повече българи. Нека правим добро! То се връща!", каза полицаят Момчил Тошков.

Десислава Любенова, изпълнителен директор на Фондация „Трейс за хората” награди арх. Дора Иванова, авторката на идеята за "осиновители" на мозайките на Бузлуджа и хората, с чиито дарения 14-те мозайки от външния кръг на монумента бяха консервирани и предпазени.

Със средствата на 10 основни дарители 14-те мозайки от външния кръг на монумента бяха консервирани и предпазени. Автор на идеята е арх. Дора Иванова, председател на фондация "Проект Бузлуджа". Осиновителите на мозайките са  Галина Стоянова, кмет на община Казанлък, семейство Роман Желев и д-р Антония Бозукова, семейство Димана и Димитър Шопови, д-р инж. Красимира Димитрова, арх. Георги Стоилов от София, автор на паметника Бузлуджа,  д-р Константин Стоичков, фирма "М + С Хидравлик" АД - Казанлък, семейство Мелиха и Джелял Неби, семейство Нели и Адел Закут, д-р Иван Дошков.

"Винаги много дълбоко и емоционално изживявам присъствието си на тази церемония. Вече наградих арх. Иванова и тези личности, защото са помогнали за един проект, който ние припознахме през 2016 г. Поуките, които ни дават с поведението си са много. Поуките, че няма добри и лоши етапи от историята ни и трябва да я уважаваме. Поука за това, че когато имаш отношение към света около теб, разно или късно успяваш да реализираш мечтите си. Дълбоко благодаря за енергията, усилията, съпричастността. Сигурна съм, че това е само началото", каза Десислава Любенова, изпълнителен директор на Фондация „Трейс за хората”.

"Успяхме да спасим над 500 кв.м мозайка. Благодарение на над 100 доброволци, които се включиха на терен, благодарение на осиновителите на мозайки, на дарителите. Нашата следваща цел е да отворим сградата за посетители още тази година. Да я отворим за тези 50 хил. човека, които всяка година се качват на Бузлуджа, искат да научат, да видят, но не могат и си тръгват цъкайки с език и с думите "разсипаха я тая държава".

Разсипаната държава не е нашата. Опазването на Бузлуджа е проект, който цели създаването на един от най-изключителните ценрове за култура и туризъм на Балканите. Време е да помним, да пазим и да градим вместо да рушим, да мразим и да обвиняваме", каза арх. Дора Иванова, авторката на идеята за мозайките на Бузлуджа. Тя благодари на нашия кореспондент в Стара Загора Ваньо Стоилов.

Доминик Хамерс, изпълнителен директор на Геотехмин награди "Ангели за България" - доброволци, които обединяват енергията на българите в чужбина за добри каузи. Тяхната помощ вече е достигнала до над 2000 домакинства под формата на дарения и полезни инициативи - за самотни и бедни хора, центрове за деца и възрастни с увреждания, болници и училища.

"Дейността на тази организация показва, че за доброто няма държавни граници. Колкото и далеч да са от родината си, те я носят в сърцето си", каза Доминик Хамерс, изпълнителен директор на "Геотехмин" Доминик Хамерс.

"Ние сме екип от 4 жени. Вече живея в България, но бях в чужбина 12 г. Бях там, когато създадохме "Ангелите" преди 2 г. За това време достигнахме до 4000 нуждаещи се.

Над 2 млн. българи са в чужбина и всички те са в България и искат да видят бабите си и дядовците си в по-добри старини, а децата си с по-добро бъдеще", каза основателката на "Ангели за България".

Емил Кошлуков, генерален директор на БНТ награди д-р Аспарух Илиев и младши сержант Атанас Секулов.

Д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн, Швейцария, е лекар и учен в областта на болестите на мозъка, инфекциозните заболявания и разработката на медикаменти за лечението им. В последните 2 години активно се ангажира като експерт с проблемите на COVID-19 и ваксините в българското публично пространство. Благодарение на ежедневните му коментари в социалните мрежи, следващи последните открития на науката, десетки българи се информират и намират отговори на свои въпроси и притеснения, свързани с пандемията.

Младши сержант Атанас Секулов помни 13 октомври - денят, в който стана баща за втори път. В този ден той случайно попада на млад мъж в Благоевград, който припаднал и си глътнал езика. С бързата си реакция Атанас спасява живота на младежа.

"19 г. да пишеш хрониката на България. Събирайте бележки, както казва Кеврорк Кевроркян и ще напишете книги, които ще се четат. След 100 г. ще викат: "Имало и добро!"

Във всички периоди на разлив и сблъсъци е имало хора, които са говорили и разяснявали. На каквото и мнение да сме били, днес човечеството съществува, защото сме преодолели тези кризи. Затова искам да благодаря специално на човека, който го няма при нас и е в Берн сега.

Малко са и хората, които жертват своя живот. Вие сте достоен за пагона", обърна се Емил Кошлуков към двамата достойни българи, които отличи.

"Когато получих съобщението, че съм номиниран, останах безкрайно развълнуван. Благодаря на организаторите за тази прекрасна номинация. Благодаря за оценката за моята дейност, но аз не съм сам, много хора я заслужават.

Наградата ме накара да се замисля и за проблема, който не е само здравен. Това е разделението в обществото. Моя много близка приятелка ми каза, че споделяме различни виждания, но ми каза още: "Приятелство ми с теб е по-важно от всичко друго."

Пандемията ще отмине, но ние трябва да надскочим медицинския проблем, защото сме едно цяло", каза д-р Аспарух Илиев.

"Сърцето ми е пълно. Правете добрини и чакайте добрини", каза младши сержант Атанас Секулов.

Господин Йовчев - главен оперативен директор на Би Ти Ви Медия груп награди адвокат Веселин Анестиев и седмокласника Николай Борисов.

 В пика на заразата през ноември 2020 г., когато болниците не смогваха да приемат тежко болните с коронавирус, адвокат Веселин Анестиев от Поморие отлага 15 дела, затваря кантората си и влиза като доброволец в COVID отделението на общинската болница. Работи като санитар близо месец, научава се да поставя системи и дори се включва в най-тежките нощни грижи за пациентите.

 На 12 ноември 2020 г. ученикът Николай Борисов от седми клас на природо-математическата гимназия в Ловеч спасява възрастен мъж, който припада на улицата. Никой от свидетелите на инцидента не спира. Николай звъни на Бърза помощ и стои неотлъчно до човека докато пристигнала линейката. Лекарите казват, че без намесата на момчето възрастният човек е щял да издъхне.

"Развълнувах се доста и се замислих, че начинът, по който минаваме през трудностите е най-добрият атестат за нас. След още 1 г., след тежки изпитания за България, достойните хора заслужават още повече възхищение", каза Господин Йовчев.

"Неимоверна е благодарността към "24 часа" и всички партньори. Тази награда не е само за мен. Тя е за всички доброволци в България и по света. Човешката добродетел е толкова голяма. Искам да кажа имената на две медицински сестри - Ирен Кръстева и Таня Йолова. Възрастовата граница между тях беше 55 г. Сестра Йолова на 78 г. работи съвсем безвъзмездно, без да получава и стотинка за това, което прави. Считам, че мерките и лекарствата са фактор, но добротата ще победи този коронавирус", каза адв. Веселин Анестиев

"Правете добро не за хвалбите, не за наградите. Хората около вас да размножават доброто, да победим всяко зло пред нас", каза седмокласникът Николай Борисов.

Ангелин Цачев, изпълнителен директор на Електроенергийния системен оператор награди 94-годишният Георги Милушев.  Пенсионираният счетоводител е инициатор, проектант и автор на гранитния бюст-паметник на Апостола на площад Свобода в стария център на Смолян. Самоукият творец създаде паметника, без да иска и стотинка. И го дари на общината.

"Трогнат съм от вниманието, с което съм удостоен. Това звание ме ентусиазира и мотивира да направя още нещо, защото това, което съм направил не е много достатъчно", каза 94-годишният Георги Милушев.

Той заяви, че е изработил паметник на Раковски и ще го дари на 101 полк в Смолян и ще бъде монтиран във военния клуб в Смолян.

"Раковски е гениален човек, а малко хора знаят за биографията му. Малцина знаят, че е работил и в Индия. Там го считат за свой възрожденец. Там има и 12 училища, които носят неговото име.
Искам да подаря и на нашия съгражданин Раденко машина, която да служи за неговото дело. Възхищавам ви се", добави Милушев.

"Благодаря ти много! Продължавай да ни даваш уроци по родолюбие и доброта", каза Ангелин Цачев.

Главният редактор Борислав Зюмбюлев награди архитект Пламен Пламенов Мирянов. 

 През последните 2 години заедно със своя екип архитект Пламен Пламенов Мирянов успешно реализира и участва в 8 тържествени, християнски и възрожденски концерта, обвързани с благотворителни каузи за набиране на средства за реконвалесцентна кръвна плазма и за възстановяване на храм “Св.Св. Кирил и Методий” до Роженския манастир.

Монтажи на шест от концертите са в златния фонд на БНТ. Ежегодно екипът на фондацията „Нашият Дом е България“, основана от архитект Мирянов през 2016 г., инициира акции за почистване на Седемте рилски езера, а през 2021 г. успешно реализира кампания за почистване на “Арка на Свободата” заедно с доброволци. През 2018 г. екипът на фондацията изработва и монтира нови информационни табела за Седемте Рилски езера.

Пламен Пламенов Мирянов продуцира и режисира редица кратки филми в прослава на знакови места, събития и личности от нашата история и култура.
Докато децата й се бореха на първа линия с COVID, 86-годишната учителка Величка Каменова от монтанското с. Горна Ковачица избродира България в 2 кв. м. Майсторският гоблен й отне около 9 месеца, а в творбата има 144 шевици от всички етнографски райони на България. Вдъхновението на Величка дошло от сина й - проф. д-р Иван Гаврилов, шеф на отделението по гръдна хирургия в университетската болница по онкология. Професорът отдавна е известен с родолюбовите си добротворства, в които е включил цялото си семейство.

“Всички ние - брат ми, съпругата му, дъщеря му, аз - бяхме на първа линия в битката срещу коварния вирус", разказва дъщерята на Величка - Сашка Гаврилова, медицинска сестра в Монтана. Величка се е тревожила какво ще се случи с тях. И за да подтисне мрачните мисли се е заела с нещо светло - бродирането на картата.

Проф. Гаврилов е известен и с даренията, които прави за различни каузи - спонсорира издаването на редки книги и изнасянето на спектакли. Негови дарения има вече в 45 храма из цяла България.

"На улици "Дарвин" и "Тинтява" имам пряко впечатление от пряката дейност на арх. Мирянов. Изумен съм от неуморната му упоритост в добри каузи. И това примесено с неговата богобоязливост. Това наистина е впечатлващо", каза главният редактор на "24 часа" Борислав Зюмбюлев.

"Днес станахме свидетели на множество християнски благодетели. Поздравявам ви с празника на Св. Григорий Богослов. Той пише: "Като правиш благотворение, мисли, че помагаш на Бога!", а Христос казва: "По-блажено е да се дава, отколкото да се взима!" Това събитие е вдъхновение.

Искахме свещените писания и песнопения да звучат не само в храмовете, но и на голямата сцена. Със средствата събрани от тези събития искаме да възстановим храмове и църкви", каза Пламен Мирянов.

 Водещата от Нова телевизия Ани Салич награди медицинската сестра Лидия Македонска.

Тя преминава през най-тежките си дни и нощи в пика на коронакризата, когато близо месец сама се грижи за 14 болни в ковид отделението на свищовската болница. Накрая заразата събаря и нея. Лидия изкарва болестта много тежко, а сега всички спасени и обгрижвани от нея пациенти й се обаждат с благодарност.

"Достойните хора не са само тук сред нас. Те са по улицата. Всеки, който е решил да остане тук и да плаща данъците си, да отглежда децата си е достоен. Когато става въпрос за ситуация на живот и смърт, самата Лидия, която е живяла през 2020 г., когато ние не знаехме какво ще се случи. Както се е разболяла е щяла да умре. Бихте ли се включили така жертвоготовно. Не съм сигурна за себе си. Помислете вие за вас", каза водещата на Нова тв Ани Салич.

"Тази награда приемам за всички мои колежки медицински сестри, които се борят за спасяването на всеки човешки живот. Медицинските сестри в България заслужават това отличие", каза медицинската сестра Лидия Македонска.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>