Самолетоносач и до 50 000 войници пращат САЩ, Петков свиква спешно съвет за сигурност

24.01.2022 21:47
САЩ прехвърлиха под оперативен контрол на НАТО своя ядрен самолетоносач “Хари Труман” за ученията Neptune Strike '22, които започнаха в Средиземно море в понеделник.
КИРИЛ ПЕТКОВ
Джо Байдън провежда среща с екипа си за национална сигурност относно кризата Русия -Украйна в Кемп Дейвид, щата Мериленд.
Бойко Борисов

НАТО повиши бойната готовност в Европа

До 50 000 американски войници, както и самолети и военни кораби може да разположи в Източна Европа президентът на САЩ Джо Байдън, за да противодейства на натрупването на руска армия край границите с Украйна.

Планът на САЩ предвижда

първоначално между 1000 и

5000 войници да бъдат изпратени

в страните от НАТО, които граничат с Русия,

като Литва, Естония и Латвия, пише в. “Дейли Мейл”. Броят на войските може да бъде увеличен десетократно и подкрепен с бойни кораби и самолети.

От декември текат разговори и за разполагане на контингенти от силите за бързо реагиране на НАТО в България и Румъния.

Засега планът на Байдън няма да включва американски войски, разположени директно в Украйна, твърди в. “Ню Йорк Таймс”.

Тази седмица Байдън трябва да вземе решение относно военните мерки, въпреки че придвижването на войски и техника, изглежда, вече е започнало. Самолетоносачът “Хари Труман” остана в Средиземно море и започва участие в учение на НАТО. Към него ще се присъедини и испанска фрегата, която после ще навлезе в Черно море.

Паралелно с това НАТО приведе своите сили в готовност и изпрати допълнителни бойни кораби и самолети в Източна Европа. “Приветствам това, че съюзниците спомагат с допълнителни сили на НАТО. Алиансът ще продължи да взема всички необходими мерки, за да отбранява и защитава всички съюзници, включително подсилвайки източната част на съюза”, заяви шефът на алианса Йенс Столтенберг. В последните дни редица съюзници съобщиха за предприети или предстоящи действия. Дания изпраща фрегата в Балтийско море и е готова да разположи четири изтребителя Ф-16 в Литва в подкрепа на дългогодишната мисия на НАТО за охрана на въздушното пространство в района.

Испания предоставя кораби за присъединяване към военноморските сили на НАТО и обмисля да изпрати изтребители в България.

Франция изрази готовност да изпрати войски в Румъния под командването на НАТО.

Нидерландия изпраща два изтребителя F-35 в България от април, за да подкрепи дейностите на пакта за охрана на въздушното пространство, и поставя кораб и сухопътни части в готовност за съюзническите сили за реагиране.

Българският военен министър Стефан Янев вече обяви

готовност България

да приеме предлаганата

военна помощ

Срещу това обаче се обяви лидерката на БСП и икономически вицепремиер Корнелия Нинова.

Дали България ще приеме увеличаване на съюзническите военни контингенти, включително и помощ за ВВС с изтребители от Испания и Нидерландия, ще решава днес съветът за сигурност към премиера Кирил Петков. Той насрочи спешно заседанието на съвета за вторник следобяд.

За понеделник бе планирана и среща на европейските външни министри с американския държавен секретар Антъни Блинкен. “Показваме безпрецедентно единство относно ситуацията в Украйна със силната координация със САЩ”, каза в Брюксел върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

Същевременно министърът на отбраната на Украйна Олексей Резников съобщи в туитър, че в неделя правителството е получило втора пратка оръжия от САЩ. “Повече от 80 тона оръжие за укрепване на отбранителните способности на Украйна от нашите приятели в САЩ! И това не е краят”, написа Резников и публикува снимки на пратката.

Кремъл: Киев е този, който ще атакува Източна Украйна

САЩ и техните съюзници засилват напрежението между Изтока и Запада чрез плановете за увеличаване на силите на НАТО в Източна Европа и евакуирането на семействата на дипломатите от американското посолство в Украйна. Тези контраобвинения към западните страни отправи Кремъл в понеделник, предаде Ройтерс.

Вероятността Киев да започне военен конфликт в Източна Украйна е по-голяма откогато и да било, каза Дмитрий Песков, говорител на Владимир Путин. По думите му Украйна е разположила голям брой военни до границите на регионите, контролирани от проруски сепаратисти. Според него това показва, че Киев се готви да ги атакува. Песков добави, че информацията, която идва от Запада, е пълна с “истерия” и “преплетена с лъжи”.

На фона на предупрежденията от Пентагона, че инвазия е “неизбежна”, семействата на американски дипломати в Киев получиха заповед да напуснат страната. Великобритания също започна да изтегля хората си от Киев. ЕС обаче каза, че не планира да евакуира дипломатите си. 

Бойко Борисов: Кабинетът да действа след мандат от НС

Народното събрание да се събере извънредно на заседание, което да даде ясен мандат на правителството как да действа в изострянето на отношенията между Русия и НАТО заради Украйна. Това поискаха вчера от ГЕРБ, като партията вече е внесла 58 подписа на депутати за свикване на парламента.

“При поставено НАТО в пълна бойна готовност на нашата граница трябва да дадем ясен мандат на правителството, да бъдем по-единни от всякога, за да защитаваме нашата сигурност, нашите интереси. Трябва много проактивна позиция и политика на управляващите”, коментира лидерът на ГЕРБ и бивш министър-председател Бойко Борисов.

“Ние сме член на НАТО и бойната готовност на НАТО означава бойна готовност и за нас. Правим се, че няма проблем, че не го забелязваме. Тотална международна изолация, безспорен факт”, добави още Борисов.

Той критикува правителството, че на заседанието на външните министри по казуса с Русия е изпратен зам.-министър на външните работи, а не първият дипломат Теодора Генчовска.

“С тези кораби в Черно море туризма да го забравим. В региона освен България друг няма туризъм на Черно море. Кой ходи на почивка, когато над него летят F-35 и бойни фрегати вместо платноходки се разхождат?”, попита още Борисов.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>