Йордан Иванов: Даденият от Каназирева терен от 3,2 дка в "Южен" е безвъзвратно загубен

24.01.2022 20:06 Радко Паунов
Йордан Иванов.

Раздаването на пари от държавата на общините не е децентрализация, категоричен е новият областен

Това, което се е случило с държавния терен от 3,2 дка в пловдивския район "Южен", не може да бъде коригирано.
Така областният управител Йордан Иванов коментира казуса, който предизвика преди година брожения. Имотът се намира на ул. "Братя Бъкстон" и бул. "Никола Вапцаров" и беше предоставен на строителна фирма срещу условието условието да построи 600 кв. м помещения за държавни служби и детска ясла от 1400 кв. метра. На търга се яви само една фирма.
"Разгледах договора. Мисля, че там нещата са безвъзвратни. Това, което се е случило, не може да бъде коригирано. Цялата схема е облечена в законност. Ако имаме други имоти, бихме се разпореждали по този начин с тях само ако е целесъобразно. В най-гъсто населения район на Пловдив, там, където зовем, че има нужда от зелени пространства, никога не бихме си позволили да направим такива стъпки", категоричен е Иванов.
Смята обаче, че там, където е целесъобразно, тази практика може да се прилага. Конкретно за район "Южен" обаче случаят не бил такъв.
"Ще разберете тепърва какво получава държавата срещу това право на строеж, каква е била стойността на имота и какво вземаме като краен резултат. Ще оповестя и тази информация", зарече се областният управител.
Като един от най-големите поддръжници на децентрализацията той смята, че е погрешно държавата да прехвърля финансов ресурс на общините и да се смята, че това дава повече правомощия на местните власти.
"Набелязани са стъпки в тази посока за следващите 4 г. Управляващата коалиция ще прецени от кой данък какъв процент да оставя в общините. Но да си мислим, че когато правим това през закона за държавния бюджет децентрализираме каквото и да било, е погрешно", убеден е той.
Според него и сега съществува способ сградите, които са паметници на културата и са в лошо състояние, да се ремонтират. "Струва ми се, че община Пловдив не го използва. Когато една местна администрация реши, че даден имот, бил той и частен, се руши, а е паметник, следва тя да извърши необходимия ремонт, като за това отдели пари и след това си ги потърси от собствениците. Тези лостове са в ръцете на кметовете, въпрос на политическа воля е да го направят. Ако подобни сгради са собственост на общината или на областната администрация, е редно те да си ги поддържат", категоричен е новият губернатор.

Други от Пловдивски

Каква е истината за освобождението на Пловдив

Нелепо е да се твърди, че турците сами са напуснали града – напротив, готвели са пълното му опожаряване На днешния ден, вместо да спорим и сипем хули, е редно да отдадем почит  на онези

Областният управител на Пловдив: Когато даряваш, ти ставаш по-богат

Областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев пожела здраве, мир и просперитет на всички жители на региона по случай Коледа и Нова година. Той призова хората да даряват, защото така стават по-богати

Кирил Борисов: Брендо идва в България и си отива в зависимост от работата, която има

Брендо идва в България и си отива в зависимост от ситуацията, в която се намира, в зависимост от работата, която има. Това коментира журналистът от "24 часа" Кирил Борисов пред Нова тв

Зам.-кметът Стефан Стоянов си събра багажа - губи ли Пловдив без него?

Минава за един от най-образованите и интелигентни управници Той е човек с десни убеждения, макар да не е член на ГЕРБ След 12-годишно управление на европейските политики и образованието в Пловдив

Кандидатът за кмет на Пловдив от ПП-ДБ проф. Ивайло Старибратов: Приходите от данъци спадат, защото хората нямат доверие на управлението (видео)

Всички от моя род преди мен са дали нещо на града и смятам, че и аз мога да допринеса със своите сили да подредим собствения си дом Поддръжката на инфраструктурата – пътища, тротоари, озеленяване

>