Достойните българи - как виждат страната ни след 10 години

24.01.2022 11:03
Голямото отличие на церемонията "Достойните българи на годината" е копие на златния ритон от Панагюрското съкровище
Николай Борисов
Яна Николаева

На 25 януари в. “24 часа” ще благодари за 19-и път на специална церемония на онези сънародници с големи сърца, които със своите дела са ни карали да се чувстваме горди, че сме българи. Помагали са без корист на бедстващи и страдащи. Отстоявали са добри каузи. Спасявали са, щедро са дарявали, градили са безвъзмездно. Имали са куража да променят.

Попитахме номинираните за достойни българи на годината “Как си представяте България и българите след 10 години?”. Вижте какво казват те тук и в следващите броеве.

Отличията “Достойните българи” се връчват от 2003 г. и през изминалите 19 години инициативата се наложи като каузата, която изтъква обикновените хора, давали вдъхновяващ пример, и намира новите герои на нашето време.

Николай Борисов: Обединение и образование ни трябват

На 12 ноември 2020 г. ученикът Николай Борисов, тогава в седми клас на природо-математическата гимназия в Ловеч, спасява възрастен мъж, който припада на улицата. Никой от свидетелите на инцидента не спира. Николай звъни на Бърза помощ и стои неотлъчно до човека, докато пристигне линейката. Лекарите казват, че без намесата на момчето възрастният човек е щял да издъхне.

За мен България и българският народ ще се развият и ще достигнат невиждани нива. Вероятно с новото правителство и новата ера на управляващи това развитие на родината ще бъде възможно и по-европейско. Трябва обаче много работа, за да се реализира това. Трябва финансиране на образованието, за да повиши интелектуалното и моралното развитие.

През тези трудни времена ни е нужно обединение, което, за жалост, аз не виждам. Разделението трябва да се пречупи. Една кауза за обединение ни трябва.

Яна Николаева: Летящи коли до всички планети

За рождения си ден Яна Николаева от Враца не пожелала да получи от близките си подаръци, а помолила парите за тях да бъдат дарени. Така събрала прилична сума, с която след консултация с родителите си купила два таблета за училището, за да помогне на съученици с по-скромни финансови възможности.

Как си представям България след 10 г.? Представям си, че колите вече са летящи и мога да достигна всички планети в Космоса, както е в “Междузвездни войни”.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>