Пожар изпепели дома на многодетно семейство в Калековец, селото събира помощи (снимки)

24.01.2022 09:39 Радосвета Бочукова
Кирпичената къща е напълно необитаема.
Покривът на къщата е напълно изпепелен и сградата е необитаема

Семейство с три деца остана без дом, след като посред бял ден къщата им в село Калековец, община „Марица“, се запали и изгоря.

Пламъците са погълнали цялото имущество – мебели, дрехи, обувки, учебниците и тетрадките на децата, разказа пред „24 часа“ майката Теодора Герашева.
Хората са останали буквално само с дрехите на гърба си и в момента са приютени при роднини. Огънят е тръгнал около 14 часа в неделя от една от двете печки на дърва и въглища, с които фамилията е отоплявала кирпичената сграда.
„Пожарникарите дойдоха от Пловдив за 10 минути, но беше вече късно“, разказва Теодора. По обясненията й се е запалил коминът, оттам пламъците обхванали цялата къща. Свекърът на Теодора, който живее с тях, е с напреднал стадий на деменция и тя предполага, че той е сложил в печката нещо, което е подпалило тръбите.

Жилището е напълно необитаемо. Рухнал е покривът и част от стените на две от стаите. Ще са необходими много средства за възстановяване.

„Семейството са много свестни и добри хора. И майката, и бащата работят и се грижат за трите си момчета – на 14, 12 и 11 години. Средна ръка хора, не знам как ще успеят да възстановят къщата, но ще помагаме с каквото можем“, каза пред „24 часа“ кметът на Калековец Колю Миланов.

Местен бизнесмен обещал да дари 3000 лева в помощ на пострадалото семейство.

В селото вече има обособен пункт в сладкарницата, където местните оставят помощи. Хората са мобилизирани и призовават всеки да откликне. Най-належащи са ученически пособия за децата. Две от момчетата учат в местното училище, а най-големият е ученик в гимназията по автотранспорт в Пловдив.
Кметът на селото обеща и да издейства помощ от община „Марица“.

Напоследък пожари унищожават жилищата на хора не само в Пловдивско, но и в страната. Преди дни кметът на Кричим Атанас Калчев призова хората да помогнат на Костадин Згуровски, чийто дом изгоря.

За семейството в Калековец вече е разкрита дарителска сметка.  Тя е:

BG 28 STSA 93 0000 28 72 19 65

Теодора Герашева

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>