Почина френският дизайнер Тиери Мюглер (Видео)

24.01.2022 08:15 Зорница Йосифова
Тиери Мюглер Кадър: YouTube/Actufrance24

Френският дизайнер Тиери Мюглер е починал в неделя вечер на 73 години. Той господства в света на модата през 80-те, известен и със своите култови ревюта.

"Винаги съм смятал, че модата не е достатъчна сама по себе си и че трябва да се показва в музикална или театрална среда", казва той.

През годините облича Бионсе и Лейди Гага, а през 2019 г. се завърна в бранша, за да създаде специална визия за Ким Кардашиян.

„Съкрушени сме да обявим смъртта на г-н Манфред Тиери Мюглер в неделя, 23 януари 2022 г.“, се казва в публикация в официалния акаунт на дизайнера във Facebook.

Неговият агент Жан-Батист Ружо отбелязва, че дизайнерът е починал от естествена смърт, предава АФП.

Роден в Страсбург през декември 1948 г., като млад тийнейджър Мюглер се присъединява към балетната трупа на Opera du Rhin, преди да учи в Училището за декоративни изкуства.

От малък създава свои собствени дрехи, адаптирайки закупени от близките битпазари. Мести се в Париж на 20-годишна възраст, първоначално за да работи с друга балетна трупа, но се оказва по-успешен със собствения си гардероб.

Мюглер скоро става стилист на свободна практика и работи за различни модни къщи в Париж, Лондон и Милано.

През 1973 г. той създава свой собствен лейбъл Cafe de Paris, преди да основе Thierry Mugler година по-късно.

Неговите дизайни акцентираха върху женските форми: рамене, подчертани от подплънки, дълбоки деколтета, стеснени талии и заоблени бедра.

„Танците ме научиха на много за стойката, организацията на облеклото, важността на раменете, ролята на краката“, каза Мюглер.

Шоумен по душа, той организира грандиозни презентации на своите творения, пионер в модерния спектакъл на ревюто на 21-ви век.

"Днешните модни ревюта са продължение на това, което Мюглер измисли. Колекциите бяха претекст за модните му спектакли", спомня си Дидие Грумбах, бивш главен изпълнителен директор на "Тиери Мюглер".

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>