Българин води американка към победите в Австралия

23.01.2022 22:00
Бившата финалистка от откритото на САЩ Медисън Кийс ще играе с шампионката от “Ролан Гарос” Барбора Крейчикова (Чех). СНИМКА: РОЙТЕРС
Националният треньор Даниел Ангелов с австралийската легенда Пол Макнами

Георги Руменов Паяков е с испански паспорт и е печелил срещу Григор Димитров

Една бивша финалистка в турнир от “Големият шлем” започна да напомня за себе си и заслуга за възраждането ѝ има българин.

Медисън Кийс се класира за четвъртфиналите в откритото на Австралия по тенис след убедителна победа 6:3, 6:1 над Паула Бадоса (Исп).

Американката имаше възможност да спечели една от най-престижните титли през 2017 г., но тогава във финала на US Open в Ню Йорк загуби от сънародничката си Слоун Стивънс.

До началото на този сезон Медисън работеше с шведа Томас Хьогстед. Този треньор е с огромна заслуга за успехите на бившата №1 в световната ранглиста Мария Шарапова. В момента обаче за подготовката на Кийс се грижи Георги Руменов Паяков. Той е син на един от най-добрите тенисисти любители в България, спечелил куп турнири.

Георги е

израснал

в Мадрид

и играеше

с испански

паспорт Най-големите му успехи в професионалната верига са в турнирите от категорията Futures в Португалия. Паяков е и шампион до 16 г. от “Ориндж Боул”, неофициално световно за юноши и девойки през 2005 г., когато на финала във Флорида победи Стефан Пиро (Фр).

Георги си изгради име в САЩ, след като с университета “Армстронг Стейт” в Савана спечели отборна титла в една от дивизиите на студентския шампионат. През 2012 и 2013 г. бе обявен за най-добър играч на конференцията. После стана треньор в различни университети и също донесе на отбора си титли.

“Моят треньор винаги ми казва, че няма нужда да си поставям някаква конкретна задача или дългосрочни планове, когато излизам на корта. Просто трябва да внимавам само за мача, който ми предстои”, коментира Медисън Кийс след победата си над шампионката от 2020 г. в Мелбърн София Кенин.

Следващата съперничка на Кийс е носителката на титлата от “Ролан Гарос” и олимпийска шампионка на двойки от Токио Барбора Крейчикова (Чех).

Георги Руменов Паяков има победа над Григор Димитров - 7:5, 6:4, във втория кръг от квалификациите на турнир ($ 10 000) в Мурсия (Исп) през януари 2008 г. Димитров е наследник на титлата от “Ориндж Боул” при 16-годишните, като я спечели през 2006 г.

Победа за

българка

при девойките

Българската връзка в доброто представяне на Кийс е приятно нещо, но в откритото на Австралия все още има и наши тенисисти.

При юношите в първия кръг Динко Динев загуби 0:6, 1:6 от Йозан Чолак (САЩ), но при двойките с Инасио Бусе (Перу) победиха 4:6, 6:4, 10:5 в дългия тайбрек представителите на домакините Аликзандър Деспоя и Хенри Ламчиния. В турнира при девойките Денислава Глушкова отстрани 6:3, 6:4 Лаура Хиетаранта (Фин) и ще играе с Амели Шмейкалова (Чех). На двойки нашата състезателка и Аня Наяр (Авл) обаче загубиха 6:4, 1:6, 6:10 от японките Хаю Киношита и Сара Сайто.

Динев и Глушкова са в Мелбърн с националния треньор Даниел Ангелов. На мачовете на нашите присъства австралийската легенда Пол Макнами. Бившият шампион от “Големият шлем” и №1 в света на двойки, който бе директор на турнира Sofia Open в зала “Арена Армеец”, е консултант на Българската федерация по тенис.

Като изненада при мъжете на Australian Open може да се приеме отпадането на Александър Зверев. Роденият в Германия етнически руснак, който е олимпийски шампион от Токио, загуби 3:6, 6:7 (5:7), 3:6 от Денис Шаповалов.

“Изобщо не очаквах да спечеля в три сета срещу третия в света”, коментира представителят на Канада.

На 1/4-финала Шаповалов ще играе с Рафаел Надал (Исп). Носителят на 20 титли от “Големият шлем” отстрани 7:6 (16:14), 6:2, 6:2 Адриан Манарино (Фр), като тайбрекът продължи 28 минути при температура 32 градуса.

“Този тайбрек бе луд. Всъщност това бе половината от целия мач. Той игра много добре и можеше да спечели първия сет. Но и няма как да е иначе срещу състезател, който е победил Аслан Карацев и е отстранил в три сета Хуберт Хуркач. Имам загуба от Шаповалов в Канада през 2017 г., която все още помня. Не бе приятно, защото тогава играех за първото място в световната ранглиста. Той тогава бе съвсем млад, но игра освободено и направи страхотни удари. Всички знаят, че е един от състезателите с най-голям потенциал във веригата. Спомням си, че след мача казах, че той може да спечели титли от “Големият шлем”. Не съм си променил мнението. Когато играе добре, не е лесно да го спреш”, коментира Надал.

Място в историята на италианския тенис си запази Матео Беретини. Финалистът от “Уимбълдън” победи 7:5, 7:6 (7:4), 6:4 Пабло Кареньо Буста (Исп) и стана първият представител на своята страна с четвъртфинали във всички турнири от “Големият шлем”. В Мелбърн познатият и на публиката в София Беретини ще играе с Гаел Монфис, финалист от последното издание на Sofia Open. Атрактивният французин спечели 7:5, 7:6 (7:4), 6:3 срещу Миомир Кецманович (Сър).

Чакат Джокович

в Мелбърн

догодина

И нещо за Новак Джокович. Водачът в световната ранглиста тези дни разпуска в Черна гора, където посети Острожкия манастир и получи икона на св. Василий Острожки от митрополит Йоаникий. Манастирът, който опира в скала, е изключително важен за православните сърби.

Джокович не получи възможност да се бори за рекордна 21-а титла от “Големият шлем”, защото министърът на имиграцията на Австралия Алекс Хоук му анулира визата и 9-кратният шампион бе депортиран. Според директора на Australian Open обаче сърбинът има намерение да участва в турнира през следващата година.

“Все пак той е номер 1 в света и много обича откритото на Австралия. Експулсирането му се дължи на лоша комуникация и на промяна в условията за допускане на чужденци. Заради омикрон се получи разминаване в информацията за актуалната обстановка”, заяв Крейг Тайли. Той опроверга информацията, че федерацията по тенис на Австралия е поела съдебните разноски на Джокович, а на въпроса дали сърбинът ще съди организацията за възстановяване на парите отговорът бе категорично “не”.

Джокович се опита да влезе в Австралия без задължителната пълна ваксинация против коронавирус. В документите му за медицинско изключение бяха открити неточности и той бе пратен в хотел за имигранти и кандидати за политическо убежище. Новак и адвокатите му спечелиха обжалването в съда, но после министър Хоук взе решение тенисистът да не бъде допуснат до участие в откритото на Австралия, защото присъствието му може да доведе до активизиране на антиваксърите в страната.

С положителен тест за COVID-19 се оказа белгийка. Алисън фан Ойтфанк отпадна от Australian Open, но при напускането на Мелбърн показа симптоми на вируса. Известната с влечението си към същия пол (тя живее с друга тенисистка - Грет Минен) вече е под карантина.

Други от Спорт

Стефан Стоянов ще води "Ботев"(Пд) до края на сезона

Стефан Стоянов ще води "Ботев" (Пловдив) в оставащите три мача от първенството на Еfbet лига, съобщиха от клуба.  Днес  той направи първа тренировка начело на "канарчетата"

"Ботев" (Пд) играе 2 мача с гръцкия "Арис" в памет на Тоско Бозаджийски

"Ботев" (Пловдив) уреди 2 приятелски срещи с гръцкия гранд "Арис" (Солун). Двата "жълто-черни" отбора ще играят в памет на Тоско Бозаджийски. Големият привърженик на "канарчетата" загина

"Ботев" (Пд) загуби с 1:2 от "Арда" за "сбогом" с Бруно Балтазар

"Арда" победи с 2:1 "Ботев" (Пд) в Кърджали среща от 33-ия кръг на Първа лига. Домакините успяха да обърнат резултата, след като преди почивката изоставаха в резултата

Пловдивчанинът Димитър Кузманов отпадна на квалификациите от турнира "Ролан Гарос"

Димитър Кузманов отпадна в първия кръг на квалификациите на Откритото първенство на Франция по тенис за мъже и жени „Ролан Гарос". Пловдивчанинът отстъпи с 3:6

Бойко Борисов стана шампион по футбол при ветераните, тигрите биха с 5:3 "Ботев" (Снимки)

Воденият от Бойко Борисов тим на "Витоша" (Бистрица) стана шампион на България по футбол при ветераните. Във финалния двубой, игран пред над 1000 зрители на новоизградения стадион в Пловдив

>