Германският здравен министър планира нова кампания за ваксиниране на населението

23.01.2022 14:36
Карл Лаутербах СНИМКА: Ройтерс

В момент, когато Германия се бори да убеди противопоставящото се на ваксинирането малцинство от населението да се подложи на процедурата, министърът на здравеопазването Карл Лаутербах обяви началото на нова кампания за ваксиниране през следващата седмица, съобщи ДПА.
"Наш дълг е да се обърнем към хората", заяви социалдемократът пред неделното издание на вестник "Билд". По думите му във вторник ще започне широка кампания с плакати, както и с радио и телевизионни клипове. Около една четвърт от населението на Германия все още не е получило първата си ваксина срещу коронавируса.
Тази кампания е "по-креативна" от предишните опити да се насърчи населението да се ваксинира. "И е на много различни езици", добави Лаутербах.
Новата кампания за ваксинация е насочена към различни целеви групи, включително възрастни хора, семейства и млади мъже в селските райони, както и към хора с мигрантски произход.
"Трябва да опитаме всичко, за да преодолеем разликата във ваксинацията, което е и предпоставка за евентуална задължителна ваксинация", каза Лаутербах.
По данни на германския орган за контрол на заболяванията, Института "Роберт Кох", до началото на днешния ден най-малко 61 милиона души в Германия са получили основната си имунизация с обикновено необходимата втора инжекция. Това е 73,3 % от цялото население.
Най-малко 41,7 милиона души са получили и подсилваща ваксинация.
Седемдневната национална заболеваемост от нови случаи на 100 000 жители, отчетена от "Роберт Кох", за първи път надхвърли прага от 800, като днес сутринта достигна 806,8.
Ден по-рано стойността е била 772,7, а преди седмица общонационалната заболеваемост е била 515,7, за разлика от едва 220,7 през предходния месец.
В неделя сутринта здравните власти в Германия съобщиха на "Роберт Кох" за 85 440 нови инфекции от коронавирус в рамките на един ден, докато преди седмица те са били 52 504. Експертите очакват все повече случаи, които не могат да бъдат регистрирани, отчасти защото капацитетът за тестове и здравните кабинети все повече се изчерпва.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>