Конгресът на БСП не прие оставката на Нинова

22.01.2022 16:28 Лиляна Клисурова

Лидерката обяви като следващо предизвикателство на партията местните избори догодина - ще работи със структурите за победа

Корнелия Нинова остава начело на БСП. Това решиха делегатите на червения конгрес преди минути на закрито заседание. 415 от тях гласуваха против оставката на лидерката, 20 се въздържаха, а 164-ма бяха "за" приемането й.

По време на обсъждането самата Нинова е излязла от залата. После обясни, че така е възпитано - да не попречи с присъствието си на някого, ако иска да каже нещо спокойно.

Лидерката подаде оставка след изборите през ноември, като така понесе отговорността, че БСП остана четвърта политическа сила в новия парламент. Сред делегатите на конгреса обаче имаше подписка да не се приема оставката на Нинова, за да не се разклати така партията и управлението на страната. Тя тръгна от Благоевград и бе подкрепена от 500 делегати още преди старта на конгреса днес. В дух на подкрепа на лидерката бяха и повечето от изказванията в началото на форума.

Благодаря ви, и от тази дискусия се вижда, че сме демократична партия на свободни хора, които винаги могат да кажат и различно мнение. Демократична партия, която взема решенията си в своите органи с мнозинство, обърна се накрая към делегатите Нинова.

Благодаря ви за доверието, това ме задължава да работя с двойно повече усилия. Познавате ме - мога да работа. Мога и да гарантирам, че няма да предам социалистите и да продам интересите на БСП, каза Нинова.

Разбира се, чух и различното мнение, човек винаги има нужда какво да коригира в поведението си. Чух го внимателно и ще положа усилия заедно с всички вас, със структурите ни по места, със социалисти, симпатизанти и коалиционни партньори, следващото предизвикателство - местните избори през 2023 г., да бъдат нашата победа, обеща Нинова. И завърши с призив: На работа и на добър час!

Потвърдих оставката си и нито за момент не съм мислила да я оттеглям. Но тъй като по нашите правила конгресът трябва да я констатира, това решение трябваше да вземат делегатите, които решиха да не я констатират, обясни Нинова пред медиите след края на заседанието.
Ако не беше искрена оставката ми, нямаше да я дам. Не съм я оттегляла и я потвърдих пред конгреса, каза тя. Напомни, че през 2019 г. решението да оттегли оставката си е било нейно, докато сега тя е отхвърлена по волята на делегатите.

По повод тълкувания на делегати, че оставката не трябва да се гласува, а само да се констатира от конгреса, Нинова обясни: Няма да тълкуваме правни норми, за нас е важна Общопартийната контролна комисия, ние сме уредена партия, комисията се произнесе. Така лидерката напомни за решение на ОПКК, наричана още партийния съд, че оставката трябва да бъде констатирана с вот от делегатите на конгреса.

Имам си недостатъци, но страхът не е измежду тях, коментира Нинова по повод твърденията, че я е страх да се изправи на преки вътрешни избори отново.
Винаги съм готова да чуя различно мнение и това опровергава всички твърдения, че съм диктатор, че се заглушава различното мнение, коментира лидерката. Няма по-демократична партия от нас. Всеки има право на мнение, но решенията в една истинска партия се взимат с гласуване и каквото реши мнозинството. При нас тези неща се решават от органите и партията, допълни тя.
По повод аналогиите, които се правят с оставката на Делян Добрев от ГЕРБ - той подаде такава като депутат, но партията и групата не го пуснаха, а БСП атакува това решение в Конституционния съд, Нинова каза: за тълкувания и аналогични ситуации питайте юристи.
Важното решение днес е потвърждаването на политическия доклад, който очерта политиките на БСП, които ще бъдат следвани в правителството. За нас е много важно да се възстанови доверието в БСП, което минава през управлението и доказването ни в управлението, че сме социалната партия, която работи с грижа за хората, коментира Нинова. И обясни, че всички контури на политиката, която очерта в доклада си, били приети с огромно мнозинство.

Това беше повече от престъпление, това беше тежка грешка, коментира след края на конгреса Крум Зарков. Битката не е приключила по силата на обстоятелствата. Това е неустойчиво решение, допълни юристът, който единствен беше заявил кандидатурата си за лидер на БСП на пряк избор. И когато Нинова завърши с местните избори 2023-а, се чудя какво мислят нашите структури - дали по този начин имаме какъвто и да е успех, коментира Зарков. Другото, което се случи на този конгрес е, че се очерта ясна алтернатива - не на самозаключване и непрестанни загуби, а на възход и на растеж, и съм сигурен, че тази алтернатива ще се реализира в близко бъдеще, допълни той.

Беше очаквано, не се случва за първи път, коментира пък лидерът на БСП - София, Калоян Паргов. Той напомни, че преди година, на заседание на Националния съвет, е обвързал своята оставка с тази на Нинова като отговорност за подкрепата, която й е давал от самото начало и за резултатите, които БСП получи. Тук в залата бяха поставени много въпроси и за моята оставка - тя не може да бъде факт, докато нейната не е факт, коментира Паргов. Той отказа да коментира дали е бил изпълнен устава, защото не е юрист. Уставът е пълен с такива противоречия, аз съм част от тези, които участваха в създаването му, и си посипвам главата с пепел за всичко, което се налага сега да тълкуваме, допълни той. И заяви, че уставът трябва да бъде изцяло прекроен и да има функционален рестарт. От утре ни чакат нови задачи, завърши Паргов.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>