Нинова с подарък от пловдивските социалисти - картина, на която слънчев лъч й сочи пътя

22.01.2022 11:20 Лиляна Клисурова

БСП да преосмисли твърдата си подкрепа за машинното гласуване и да предложи въвеждането на смесен вот - на машина и с бюлетини, за да може всеки гражданин да има право на избор.

Това предложи лидерката на БСП Корнелия Нинова в доклада си пред червения конгрес. Тя отчете, че машинният вот е бил важен с оглед борбата с купения вот и прозрачността на изборите, но се е отразил най-много на БСП и е довел до голям отлив на гласове.

В началото на словото си тя получи подарък от Соня Филипова от името на социалисти от Пловдив. На картината Нинова е нарисувана в лодка, а слънчев лъч й показва правилния път. За да ни извади от батака, в който са се забъркали всичките, обясни Филипова.

Тези избори показаха, че пред нас стоят 4 въпроса - първо на държавно равнище, а след това като партия, каза Нинова и ги изброи.

Първият е избирателната активност и нейният спад. Това трябва да е много ярък знак към всички политици и държавници за увеличаващото се недоверие на хората и означава липса на легитимност на институциите

Второ, състоянието на партийната система. Изборите показаха недоверие към системната партийност и към идеологическия облик дясно-ляво, който беше изместен от статукво-промяна. Трудно е да се определят контурите на новата партийна система, обстановката е динамична, каза Нинова и даде пример с появата на Продължаваме промяната и с ИТН, която от първа политическа сила през април стана трета през ноември. Подобен тип електорална динамика е сигнал към нас и обществото. На нас ни отива да върнем политиката на полето на идеите. Прагматизмът е хубаво нещо, но размиването на идеологиите е грешен подход за правене на политика.

Трето - машинното гласуване, което направи последните избори много по-честни и прозрачни, но намали избирателната активност, трябва да си го кажем честно, каза Нинова. Тя припомни, че БСП е била твърдо за въвеждането на машинното гласуване. Може би е време да осмислим ефекта от него и да предложим въвеждане на смесено и всеки гражданин да има избор.

Четвъртото, което лидерката посочи, бе пандемията от COVID-19 и епидемичните мерки.

Тези обективни факти, които са извън нас, се отразиха на резултатите на БСП и лявата коалиция, Каза Нинова и посочи, че въпреки кампанията в социалните мрежи, живият контакт е друго. Машинният вот също се отразил най-много на БСП.

Но освен това има и други, наши, причини. Изтощихме се от вътрешни борби. Обидени другари не участваха в кампанията, а някои открито или не - работеха за други политически субекти. Слабо организационно поведение и грешки в медийната кампания. Това са основните грешки, които Нинова посочи за спада в гласовете на БСП за трите избора миналата година.

Електоралната динамика също се е отразила. 10 хиляди са се насочили към ДБ.

Движението на гласове от БСП към други формации не променя основното обстоятелство - че загубените гласове от нас са основно от негласуващи, отчете лидерката.

На 14 ноември е имало свръхконцентрация на загубен вот от БСП в определени възрастови групи. Около 60 хиляди над 70 и около 30 хиляди между 60-69 г., не са пуснали вот за соцпартията.

Нинова отчете победата на президентските избори на Румен Радев и Илияна Йотова. И напомни, че именно БСП бе партията, която даде старт на политическата кариера. И лично аз, персонално съм ангажирана с предложението за Радев през 2016 г., дори и във времето, когато БСП не желаеше той да е наш кандидат. Много се изписа за отношенията между Радев и БСП, внушаваха всякакви версии, за да извлекат лични дивиденти. Ще се спра на най-важния въпрос - на полето на упреците към нас бяхме критикувани защо критикуваме служебния кабинет и така косвено засягаме президента Радев и това се е отразило на президента Радев. Това е сериозното, което трябва да обсъдим, а не личните нападки, коментира Нинова и напомни кои са били критиките на БСП към служебния кабинет.

Така се губи идеологически и морален облик на една партия. Ние не сме кръжок на интереси и не се нагласяваме според конюнктурата. Искам да сме принципни и последователни и да служим вярно на тези, които ни следват, независимо кой управлява - наши или чужди, коментира Нинова.

БСП се нуждае от нова програма, каза още лидерката. И поиска промени в организационния живот на партията. Както и уставни мерки за социалистите, които са работили за кампаниите на други партии.

Очаквайте подробности!

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>