Румен Радев сам ще си предаде щафетата за вторите 5

22.01.2022 11:04 Лиляна Клисурова
Румен Радев
22 януари 2017 г. Румен Радев прие поста от предшественика си Росен Плевнелиев на тържествена церемония на “Дондуков” 2. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Румен и Десислава Радеви в нощта на изборите през ноември 2016 г. в НДК.
Октомври 2019 г. Президентът Румен Радев и съпругата му Десислава в Япония, където бяха част от официалните гости на интронизацията на император Нарухито. СНИМКА: ПРЕССЛУЖБА НА ДЪРЖАВНИЯ ГЛАВА
Радев с децата си преди години в авиобазата
Децата на президента - Дарина и Георги, с втората му съпруга Десислава през май 2019 г.
Румен Радев като дете
Отличникът на випуск 1987 г. на ВВВУ “Г. Бенковски” в Долна Митрополия Румен Радев получава лейтенантски пагони от ген. Любчо Благоев - командващ ПВО и ВВС.
Радев след полет
Радев след полет като млад офицер в авиобаза Равнец. СНИМКИ: АРХИВ
Като командир на обаза “Граф Игнатиево” Радев покани солиста на “Айрън Мейдън” Брус Дикинсън.
Радев разкри тайния си талант - че пее и свири на китара отлично, в нощта след победата на балотажа пред екипа в щаба си.
17 август 2016 г. Лидерката на БСП Корнелия Нинова обявява, че партията ще издигне генерала в битката за “Дондуков” 2.
19 септември 2016 г. Инициативен комитет начело със Стефан Данаилов издига кандидатпрезидентската двойка Румен Радев - Илияна Йотова. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

11 интересни факта от президентския лексикон. Радев е вторият държавен глава, който повтаря мандат

За втори път ще влезе днес официално на “Дондуков” 2 Румен Радев. Така той става вторият президент с втори мандат, след Георги Първанов.

Когато преди 5 години попадна в политиката, малцина му предричаха дълголетие на “Дондуков” 2. Но също както в авиацията, той успя да се докаже. Неслучайно го наричат Кобрата - по аналогия на опасния номер със самолет, който той изпълни през 2014 г. на авиошоуто “Това сме ние” и който го извади като сериозен играч на публичната сцена.

Перфектният му пилотаж го изстреля първо към върха на ВВС. Не е случайно - Радев е обучаван да управлява рискове не само в нашата военна академия, но и в 2 американски. Завършил е Стратегическата академия по ВВС “Максуел” - най-престижната военностратегическа академия в света.

И на “Дондуков” 2 Радев показа способност бързо да се ориентира във всяка ситуация. Анализира, проучва, изисква. Показва стремеж да е президентът комуникатор, макар засега да остава по-близо до президента командир.

Авторитетът му се дължи на личните му качества. А тези, които го познават, го описват като принципен, почтен и непринуден. Умее да владее нервите и емоциите си.

СЕМЕЙСТВОТО

И след петте години на “Дондуков” 2 за личния живот и семейството на Румен Радев продължава да се знае малко. В последните 2 г. дори съпругата му Десислава “изчезна” от публичното пространство и социалните мрежи. Има две деца от първия си брак - Георги и Дарина. Дъщеря му учи за актриса.

ДЕТСКИТЕ МЕЧТИ

Първата мечта на днешния президент като дете била да стане добър рибар, тъй като двамата с баща му често хвърляли въдици в реката. След това искал да стане бригадир в ТКЗС-то - чичкото изглеждал важен човек, с чанта.

Но най-голямата му мечта била да работи в мандра, запленен от контактите и с мандраджията в неговото село.

ПОВРАТНА ТОЧКА

Съдбата обаче се намесила и в трети клас буквално преобърнала душата и желанията на малкия Румен. От пътуваща книжарница, пристигнала в двора на селското училище, той си купил книгата “33 стъпала в небето” на Анатолий Маркуша. Изчел я на един дъх и решението му било категорично - ще стане пилот.

МАТЕМАТИКАТА

Не му било трудно да се готви за изпитите за пилот, защото бил добър ученик, а и любимият му предмет била математиката. Завършил като първенец на випуска математическата гимназия в Хасково. Участвал много в олимпиади и републикански първенства по математика.

АС ВЪВ ВЪЗДУХА

За да стане пилот, избягал от дома си и на своя глава заминал за Долна Митрополия. Родителите му научили едва след като вече издържал изпитите и се бил записал.

Всъщност кариерата си във въздуха Радев стартирал още като учених - скачал с парашут в Стара Загора. В училището в Долна Митрополия се качил първо на L29 - реактивен учебен самолет, който тогава му се видял бърз като ракета, а сега нарича играчка. е на всички видове МиГ без МиГ-23. Имал е много преживявания във въздуха, които са достойни за сюжет на филм. Включително и случай с отказ на техниката.

Освен Долна Митрополия Радев е завършил и 2 американски военни академии. През 1992 г. получава диплома за ескадрилен командир в САЩ, а през 2003 г. успешно завършва Стратегическата академия по ВВС на САЩ.

СВЕТЪТ НА МЪЛЧАНИЕТО

След самолетите Радев най-много обича морето. Докато бил 13 г. в авиобаза “Равнец” до Бургас, след полет разпускал под водата - с маска, шнорхел и харпун обикалял скалите на юг от Созопол.

НАЙ-ГОЛЯМАТА СТРАСТ

Голяма страст на президента обаче е музиката. Фен е на рока, на “Пинк Флойд” и “Алън Парсънс проджект”, на композициите на Митко Щерев. Като командир на обаза “Граф Игнатиево” дори поканил солиста на “Айрън Мейдън” Брус Дикинсън. Посетил ги преди концерта си в София, било голям фурор. Дикинсън, който е пилот на граждански самолет, проявил голям интерес към изтребителите и дори седнал за кратко в кабината на МиГ-29.

ТАЕН ТАЛАНТ

Доскоро една от големите тайни на генерала беше, че не само е меломан, но и непрофесионален музикант - свири на класическа китара и пее отлично. В 7-и клас дори спечелил състезание между школите по класическа китара от цяла България. Обича да свири и пее “Щурците”, ФСБ, “Сигнал”, Висоцки. Днес обаче умишлено няма китара у дома - да не се изкушава, защото приоритетите му са други, а времето все не достига. В нощта на победата си след балотажа обаче изненада екипа от щаба си, като хвана китарата и изпя “Признание” на “Диана експрес”.

КНИГАТА

Чете повече техническа и научна литература, но една от любимите му книги е “Физика на тъгата” на Георги Господинов. Че обича съвременна българска литература, стана ясно и по време на кампанията миналия ноември, когато президентът разказа, че последната прочетена от него книга е “Глина” на Виктория Бешлийска.

ТЕАТЪРЪТ

Любимият му съвременен български актьор е Юлиан Вергов. Почитател е и на Камен Донев и неговите моноспектакли.

Със съпругата му Десислава често ходят на опера. Постановката “Силата на съдбата” на Верди бе първата им светска проява след като бе избран за президент през ноември 2016 г.

ИЗКУСТВОТО

Любимият му скулптор е Роден с неговия крачещ човек.

СПОРТЪТ

Спортът е страст на Радев от дете. Като ученик и студент тренирал основно баскетбол и бокс, но и бягане, гимнастика, фитнес, плуване. А днес това е единствената публична “фриволност”, която президентът си позволява - да направи ей така от раз 50 лицеви опори сред ученици, или коремни набирания, или да покара колело, а кампанията си откри с поход до Черни връх.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>