Северна Македония залага на албанци в преговорите с България (Обзор)

21.01.2022 21:57 Виктор Иванов
Премиерите Кирил Петков и Димитър Ковачевски се разбраха да променят преговорите между двете страни при посещението на българския министър-председател в Скопие.

Премиерите Кирил Петков и Димитър Ковачевски обявяват първите задачи на работните групи след съвместно заседание на правителствата във вторник в София

Главно на министри с албански произход реши да заложи северномакедонският премиер Димитър Ковачевски в разговорите с България. От тях се очаква да отпушат кризата в отношенията ни и да доведат до отпадане на българското вето за започване на преговорите за членство в ЕС на Северна Македония.

5 нови съвместни работни групи да договарят и придвижват общи проекти се разбраха Ковачевски и българският премиер Кирил Петков тази седмица.

Във вторник на общо заседание на двете правителства в София министър-председателите ще обявят съставите и задачите на работните групи. Те ще са в сферите на икономиката, иновациите, инфраструктурата, транспорта, зелени политики, евроинтеграция, култура, наука и образование.

Досега преговори водеха единствено историци от двете държави,

но повече от 2 години вече те са блокирани заради спорове при изясняване на общата история.

Новите работни групи ще се срещат веднъж месечно - всяка седмица по една, и

ще обявяват само теми и проекти, по които са постигнали съгласие,

обяви премиерът Петков. Според него по този път в скоро време ще бъде постигнат резултатът, който желаят и двете държави.

Шестима от определените от македонското правителство членове на работните групи са от албански произход, петима са от македонски, става ясно от решението на правителството на Ковачевски. Българският кабинет също е готов със състава на групите и снощи премиерът Петков разписа заповедта за назначаването.

От македонска страна начело на работната група по икономика, търговия и иновации ще е вицепремиерът по икономическите въпроси Фатмир Битичи, съобщи Македонската информационна агенция в петък. Членове на комисията ще бъдат Фатмир Бесими - министър на финансите, Крешник Бектеши - министър на икономиката, свои представители като членове трябва да определят Министерството на земеделието, горите и водното стопанство, Министерството на външните работи, Фондът за иновации и развитие, Агенцията за чуждестранни инвестиции, Агенцията за насърчаване на туризма и Министерството на икономиката в частта за енергетика.

От българска страна начело на тази група ще са вицепремиерката и министър на икономиката Корнелия Нинова, вицепремиерът и финансов министър Асен Василев и министърът на иновациите Даниел Лорер. Представители на по-ниско ниво ще имат министерствата на земеделието, на икономиката, на иновациите и Министерския съвет.

Начело на работната група по културата, науката и образованието също ще е албански вицепремиер. Постът ще заемe Артан Груби, който е първи вицепремиер и министър на политическата система и междуобщностните връзки. Другите македонски министри в тази група са Бисера Костадиновска-Стойчевска (на културата) и Йетон Шакири, който е министър на образованието и науката.

От българска страна тази група трябва да се води от министрите на културата Атанас Атанасов, на образованието Николай Денков, на туризма Христо Проданов и на спорта Радослав Василев. Свои представители ще имат и министерствата на икономиката, външните работи, туризма и спорта.

Трима министри ще са македонските съпредседатели на комисията по инфраструктура

и транспорт - македонците Благой Бочварски, министър на транспорта и, Горан Милевски, на местното самоуправление, както и министърът на информационното общество и администрацията Адмирим Алити, който е албанец.

От българска страна съпредседатели ще са министърът на транспорта Николай Събев, вицепремиерът и регионален министър Гроздан Караджов и министърът на енергетиката Александър Николов.

Първата задача на тази комисия ще е до 60 дни да започнат редовни самолетни полети между София и Скопие. Тя ще обсъжда и варианти за бързо построяване на железопътна връзка между двете столици, която е част от трансевропейския коридор номер 8. Според неофициална информация

е възможно България да финансира по-голямата част от жп връзката, за да ускори изграждането ѝ.

Съвместната междуправителствена работна група по европейска интеграция и зелени политики ще бъде със съпредседатели от страна на Северна Македония вицепремиерът по европейските въпроси Боян Маричич, Славица Гърковска - заместник министър-председател по политиката за добро управление, и Насер Нуредини, министър на околната среда и планирането.

От България в тази комисия ще влизат вицепремиерите Борислав Сандов и Калина Константинова и правосъдната министърка Надежда Йорданова.

Все още Северна Македония не е определила своите членове за работната група, в която трябва да влизат министерствата на вътрешните работи, на отбраната, на здравеопазването и на социалната политика. Според предварителна информация на “24 часа” в нея от българското правителство ще се включат министрите Бойко Рашков, Стефан Янев, Асена Сербезова и Георги Гьоков.

Все още няма яснота и дали България ще изпълни искането на Северна Македония

съставът на историческата комисия да бъде подменен поне отчасти

Предложението бе отправено от външния министър на западните ни съседи Буяр Османи при посещението на Кирил Петков в Скопие. Позицията на българския премиер обаче бе, че първо трябва да бъде анализирано защо досега комисията не е работила ефективно и едва тогава да се правят промени.

Историческата комисия също ще трябва да заседава поне веднъж в месеца, като за начало учените в нея ще се върнат на темите, по които вече са успели да постигнат съгласие.

И президентът Пендаровски идва при Радев

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски също ще посети скоро София, стана ясно от съобщение на администрацията на българския държавен глава.

Румен Радев и Пендаровски са разговаряли вчера по телефона и са обсъдили подготовката на предстояща официална визита у нас на държавния глава на Северна Македония, съобщиха от българското президентство.

Румен Радев и Стево Пендаровски потвърдиха готовността си за продължаване на активната роля на двете президентски институции в подкрепа за по-нататъшното развитие на двустранното сътрудничество. В тази връзка двамата президенти отбелязали очертаващата се нова динамика в двустранните връзки, която се очаква да доведе до укрепване на доверието между България и Северна Македония.

Разговорът се е състоял по инициатива на Пендаровски, който поздрави Румен Радев за встъпването в длъжност и му пожела успешен мандат.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>