Как да се изчегъртат СЕМ и Кошлуков

21.01.2022 14:30 Паола Хюсеин
Емил Кошлуков
Второто заседание на Комисията по култура и медии в парламента
Бетина Жотева

Може, ако България излезе от ЕС, защото регулаторният орган е създаден с европейска директива

Как в съкратени срокове може да бъде изчегъртан Съветът за електронни медии, свален преждевременно генералният директор на БНТ Емил Кошлуков и написан нов медиен закон?

Не може, освен ако България не излезе от Европейския съюз. Така поне твърди председателят на СЕМ Бетина Жотева по повод съвета. (Виж карето.)

За повечето депутати от Комисията по култура и медии обаче именно това са неотложните им задачи, защото СЕМ е “паразитен орган” (Александър Симов, БСП), “трябва да се закрие и да се избира нов” (Тошко Йорданов, “Има такъв народ”), “не може да продължава да съществува в този си вид, защото към състава му няма доверието, което би трябвало да има” (Стоян Михалев, “Демократична България”).

И още - “СЕМ е политически орган, който налага политически наказания, видял съм го и съм го изпитал в тв 7/8”, казва Тошко Йорданов, председател на същата парламентарна комисия. Според Жотева съветът никога не е налагал наказание или глоба на тази телевизия. (Пак в карето.)

Комисията по култура и медии се събра на 19 януари на второто си поред заседание, откакто съществува. От дългото говорене на членовете депутати по темата “Медии” се разбра, че новата власт не харесва СЕМ и Кошлуков, но до март ще ги изтърпи. Тогава

изтича

6-годишният

мандат на трима

от членовете

на съвета

- Бетина Жотева, избрана от квотата на президента, София Владимирова и Розита Еленова, посочени от парламента. Дотогава обаче комисията няма да може да напише нов медиен закон, обясни самият Тошко Йорданов, така че вероятно ще попълни състава на СЕМ по сега действащите правила. В него от старите членове ще останат Соня Момчилова от квотата на президента Радев и Галина Георгиева, избрана от парламента по предложение на ГЕРБ.

Дотогава обаче комисията може да се съсредоточи върху процедурата за избор на генерален директор на БНТ. Не изобщо, а относно сегашния, тъй като “БНТ се управлява по безумен начин, бюджетът е огромен, резултатът - никакъв. Вакханалия на глупаво взетите решения. Дали сегашният генерален директор отговаря на условията? Мое мнение е, че този човек (Емил Кошлуков - б.а.) не е за там”, каза Тошко Йорданов. И обяви, че “ще задействаме всичко, за да проверим цялата процедура, по която е избран Емил Кошлуков. Ако има нарушения, той трябва да бъде предсрочно освободен”.

Кошлуков отказа категорично да коментира обсъждането в парламентарната комисия, което се отнася за него и за БНТ.

Вместо това го направи Тома Биков от ГЕРБ, също член на комисията, по време на самото ѝ заседание. Ние няма да ви пречим. Ще си счупите главите много тежко. Ние няма да коментираме. Сменете СЕМ, генералния директор на БНТ, ако искате, и на БНР, сменете и водещите. Ако искате, си назначете ваш член в БНТ. Но държа да кажа - в БНТ работят едни от най-добрите журналисти в България, тя единствена има културна програма, миналата седмица излъчваше шедьоври на италианското кино от 60-те и 70-те години на миналия век. Тях няма да ги видите нито в Би Ти Ви, нито в 7/8.

След като обслужва режима, това означава, че сега обслужва вас. А БНР ви обслужва отпреди това. След тези думи Биков напусна заседанието.

Впрочем

процедурата за

избор на

Кошлуков вече

е проверявана

от съда,

припомниха медийни наблюдатели. Конкурсът на СЕМ, който той печели, е бил обжалван от един от участниците - нещо, което почти винаги се случва след избор на шеф на БНТ или БНР от страна на неспечелил кандидат. След проверка на процедурата и на документите съдът е потвърдил избора на Кошлуков. Ако е имало нередности, изборът щеше да бъде отменен, обясняват юристи.

Бюджетът на обществената медия не зависи от генералния директор, тъй като се определя от Министерския съвет и всяка изхарчена стотинка се следи от Министерството на финансите, казват експерти. Същевременно генералният директор е длъжен по закон да предоставя отчет за дейността на БНТ и пред СЕМ, който се публикува на страниците на съвета и на телевизията.

Всички тези неща нямаше как да бъдат чути на заседанието на комисията, тъй като на него не бяха поканени ръководителите на БНТ и БНР, нито СЕМ. Единственото решение бе, че този разговор ще продължи.

Тошко Йорданов предложи организирането и на дискусия за свободата на медиите - не да си начешем езиците, а защото може да повее нов вятър от нашата комисия. Да поставим нови жалони, независимо дали ще ни хареса какво пишат после журналистите за нас. Склонен съм да приема всякакви обиди, но те да се чувстват свободни.

Александър Симов от БСП го подкрепи, като обясни, че начинът, по който се избира генерален директор на БНТ, не е нормален, тъй като се избирал от орган, който е паразитен. Отчетът на СЕМ бил пълен с регулаторни простотии - регулиране на звука на рекламите, колко оператори са глобени. Затова според Симов също трябва по-широка дискусия, за да се види как да се регулира медийната среда, тъй като законът е остарял. По думите му трябва и

друг начин,

по който

да се избират

шефовете

на БНР и БНТ

А и СЕМ поставял журналисти и медии на колене.

Мукаддес Налбант се обърна към Симов, обяснявайки, че преди седмица един от най-добрите журналисти (Велиана Христова - б.а.) бе освободен от в. “Дума”. “Разбирам желанието да променяте, но аршинът трябва да е еднакъв”, каза тя.

Включи се и депутатката Антония Димитрова от “Продължаваме промяната”, която предложи

да се търси

наказателна

отговорност от

журналисти,

написали

фалшиви

информации

Преди повече от 20 години съществуваше подобна възможност, но тя се използваше предимно от хора от властта за разправа с журналистите. Отпадането на тази юридическа норма беше прието като една от победите на демокрацията.

Бетина Жотева:

Тв 7/8 никога не е наказвана или глобявана от съвета

За всички мераклии да премахнат медийния регулатор трябва да кажа, че е невъзможно, защото е създаден с европейска директива. Медийният регулатор може да бъде премахнат, когато България напусне Европейския съюз. Дали той ще се казва СЕМ, или другояче, няма значение, но медиен регулатор в България ще има.

Бих подкрепила предложението на “Продължаваме промяната” журналисти да бъдат подвеждани под съдебна отговорност за писане на неистини само при условие, че това се отнася и за народните представители, които от най-високата трибуна в нашата държава си позволяват да сипят лъжи и хули.

Факт е, че откакто тв 7/8 е на българския медиен пазар, тя не е била наказвана или глобявана нито веднъж за своето съществуване.

Факт е също, че СЕМ не е поставял нито журналисти, нито медии на колене, тъй като изцяло спазва сега действащия Закон за радиото и телевизията.

Всички решения на СЕМ подлежат на съдебен контрол. И настоявам да отбележа, че в България все още има разделение между съдебната, изпълнителната и законодателната власт.

В СЕМ работят 50 изключително висококвалифицирани експерти и да бъдат използвани за тях думи от типа, че са паразити, е недостойно.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>