Асен Василев: Безплатни детски градини от 1 април, 710 лева минимална заплата

21.01.2022 12:40 Румяна Дeнчeва
Асен Василев Кадър: Фейсбук

В новия бюджет още:

Инфлация 5%, намаляване на безработицата до 5%, минимална заплата 710 лв. максимален осигурителен доход 3500 лв.

Детското здраве става акцент - повече пари за кабинети в училищата, спорт и закуски

Капиталовите разходи се удвояват- стигат 5,5% от БВП, за общините- с 30% повече пари

4,3 млрд. лв. нов дълг тази година, излизаме и на външните пазари

852 млн. лв. са заделени за добавки към пенсиите до юни, когато ще има нов пенсионен модел


Детските градини стават безплатни от 1 април, вместо от октомври. Това съобщи вицепремиерът и финансов министър Асен Василев при представянето на новия бюджет за тази година. Държавата ще харчи по стария до март.
Безплатните градини ще струват на бюджета 13 млн. лв.- по 1125 лв. за всяко дете. Предвидени са 70 млн. лв. в за нови и за ремонт на работещи градини и ясли. В образованието учителските заплати остават приоритет, съобщи Василев. Те ще са 125% от средната заплата за страната. 315 млн . лв. допълнително са заделени в новия бюджет за учениците. От тях- с допълнителни 16 млн . лв. ще се гарантират нормални закуски на децата.
Детското здраве става приоритет и в здравеопазването. Така от допълнителните 270 млн. лв. за НЗОК за доболнична помощ са предвидени 23 млн. лв. за лекарски кабинети в училища и детски градини. 30 млн.лв. е увеличението на средствата за трансплантации. Също с 23 млн. лв. допълнително ще се финансира програмата за отдих и почивка на децата, а със още 100 млн. лв. националните програми „Детски спортове“ и програмата „Четири изкуства“.
Макрорамката на новия план за финансите на държавата залага на ръст на БВП от 4,8%, което е с около 1,2% повече от ръста през тази година, намаляване на безработицата до 5%. Средногодишната инфлация е 5% , бюджетният дефицит 2,5% без COVID-мерките, и малко над 4% -с тях.

Бюджет 2022 ще е бюджет на икономическия растеж. Три са основните акценти в него, каза министър Василев. „Удвояваме капиталовите инвестиции, не само със средства от ЕС, а и с национални. Значителен ръст има и на инвестициите към хора – дългосрочно и социална справедливост и подсигуряване на адекватен стандарт на живот на всички граждани“.
„Няма как да има растеж без да инвестираме в хората и капиталовата структура. По този повод е предвидено удвояване на капиталовите структури от 2,9% до 5,8% от БВП. Има 30% ръст на капиталовите инвестиции в общините“, подчерта министър Василев. Така капиталовите разходи достигат до 5,5% от БВП, а капиталовите трансфери към общините ще достигнат до 3,3% от БВП.
Допълнителни 5,5 млн. лв. ще отидат за стипендии, а 43,5 млн. за издръжка на защитените специалности, съобщи още министърът.
Българското кино ще бъде финансирано с 28 млн. лв. повече от тазгодишния бюджет, а 31 млн. лв. са предназначени за пряка помощ на творците, като компенсации. Актуализират се и мерките за сценичните изкуства. Националната библиотека ще получи допълнителни 2,5 млн. лв., планирани са пари и за ремонти на музеи, галерии и театри.
В сферата на спорта, 9,5 млн. лв. са предназначени за елитен спорт и 3 млн. лв. за олимпийска подготовка, предвиден е и бюджет за ремонт на игрища и стадиони.
Общо 90 млн. лв. ще струват семейните помощи за деца, 223 млн. лв. ще покрият увеличението на заплатите за асистенти на деца с увреждания. 70 млн. лв. ще са помощите за деца до 2 г., допълнителни 111 млн. лв. са отпуснати за сферата на социалните услуги.

Планирани са и 852 млн. лв. за добавките към пенсиите за първите 6 месеца на годината. Така, общите разходи за социално подпомагане стават 20,1 млрд. лв. обобщи министър Василев.
„ С този бюджет се надявам да поставим началото на политика , в която държавата не раздава пари на калпак от чували, а инвестира в хората, и в проекти с комплексна възвръщаемост, каза министърът.
Той съобщи още, че максималния осигурителен доход ще бъде вдигнат на 3500 лв. за да бъде съответен на увеличението на средната работна заплата. В отговор на въпрос, Василев обясни, че е разговарял с компаниите от IT сектора, като единствено тези, които работят на ишлеме били против, останалите подкрепяли мярката.
„Няма да бъдат променяни данъците. Единствените, които отпадат или се коригират са данък лихви и минимизиране на данък уикенд.
Общо 7,3 млрд. лв. ще бъде новият дългов таван, съобщи Василев. От тях, 3 милиарда лева са за плащания по съществуващ дълг и 4,3 милиарда лева ще бъде новия дълг. Нивото му обаче остава ниско, подчерта Василев- 26,7% от БВП. Той уточни, че дълговата програма предвижда и емисия от чуждите капиталови пазари.
Общините ще получат с 600 млн. лв. повече субсидии, за да се компенсира и по-скъпия ток. Както стана ясно, за кметства, болници и училища ще се създаде фонд, който да сключва дългосрочни договори за ток.
2,6 милиарда лева са по специални сметки от миналата година и ще бъдат използвани всичките през тази, уточни министърът. Има 270 млн. лв. плащания по стари договори, които ще бъдат реализирани тази година. Това се отнася и за военния бюджет, в който има такива заварени договори.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>