Областният управител на Пловдив: Премахвам хартията и ще подписвам документи само онлайн

19.01.2022 18:18 24 часа Пловдив онлайн
ЙОРДАН ИВАНОВ

Новият областен  управител на Пловдив Йордан Иванов премахва хартията и ще подписва документи само онлайн, става ясно от негов пост в социалните мрежи. Вижте какво написа той: 

Знаете ли какъв е традиционният път на всеки документ в администрацията – от най-обикновената справка до важните решения и комуникацията с гражданите? С една дума – абсурден. И изглежда горе-долу така:
Вие заявявате административна услуга. Без значение дали сте избрали хартиен носител или електронен път, документът се принтира (ако е постъпил електронно) или сe сканира (ако е постъпил на хартия). Документът стига винаги до областния управител в аналогов вид и в цифров вид в електронна система. До момента резолюция е слагана само на хартия. После техническият сътрудник взема документа и въвежда резолюцията в електронната система, до която ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ИМА ДОСТЪП от самото начало на преписката. Експертът незабавно получава задача по преписката след дигитализирането ѝ от техническия сътрудник, като след няколко минути служител на администрацията я носи в кабинета в хартия. Той работи онлайн, после принтира, подписва и документът отново отива при областния управител за подпис и онлайн, и на хартия. Едва тогава, след като областният управител се подпише, документът поема по пътя към гражданите и институциите - на хартия или в дигитален вид.

През целия ми политически път досега модернизацията на администрацията и вкарването й в крак с времето е един от приоритетите ми. Сега, когато поех административен пост, е време да се започне отнякъде. Първата крачка е факт.

От днес премахвам хартиения документооборот в областната управа на Пловдив. Оттук насетне всички служители областната администрация ще работят с електронен подпис през специализирана деловодна система. Областният управител ще подписва документи само онлайн.

Това не е пречка, ако заявителят на административна услуга поиска документ на хартиен носител, ние да го предоставим. Но целият вътрешен път ще е само онлайн. Това ще спести време, хартия и консумативи.
И най-важното - ще пречупи схващането, че администрациите могат да бъдат само аналогови. Не, могат да бъдат и дигитални. И сега ще се уверите.

Изключение от правилото “край на хартията” правят единствено документите за държавен архив и тези, за които има законово изискване за аналогов носител. Когато се промени законодателството в страната, аз ще съм първият, който ще премахне и тези хартиени документи.
Време е администрацията да влезе в 21 век, в който гражданите живеят отдавна.

Други от Пловдивски

Каква е истината за освобождението на Пловдив

Нелепо е да се твърди, че турците сами са напуснали града – напротив, готвели са пълното му опожаряване На днешния ден, вместо да спорим и сипем хули, е редно да отдадем почит  на онези

Областният управител на Пловдив: Когато даряваш, ти ставаш по-богат

Областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев пожела здраве, мир и просперитет на всички жители на региона по случай Коледа и Нова година. Той призова хората да даряват, защото така стават по-богати

Кирил Борисов: Брендо идва в България и си отива в зависимост от работата, която има

Брендо идва в България и си отива в зависимост от ситуацията, в която се намира, в зависимост от работата, която има. Това коментира журналистът от "24 часа" Кирил Борисов пред Нова тв

Зам.-кметът Стефан Стоянов си събра багажа - губи ли Пловдив без него?

Минава за един от най-образованите и интелигентни управници Той е човек с десни убеждения, макар да не е член на ГЕРБ След 12-годишно управление на европейските политики и образованието в Пловдив

Кандидатът за кмет на Пловдив от ПП-ДБ проф. Ивайло Старибратов: Приходите от данъци спадат, защото хората нямат доверие на управлението (видео)

Всички от моя род преди мен са дали нещо на града и смятам, че и аз мога да допринеса със своите сили да подредим собствения си дом Поддръжката на инфраструктурата – пътища, тротоари, озеленяване

>