Филми на Клер Дени, Рити Пан и Франсоа Озон попадат в конкурсната програма на Берлинале

19.01.2022 17:45
Франсоа Озон

Кинотворби на френските режисьори Клер Дени, Франсоа Озон и Рити Пан са сред филмите в конкурсната програма на Берлинале, предаде Франс прес, позовавайки се на организаторите.

Общо 18 филма попадат в официалната селекция на филмовия фестивал, който ще се проведе от 10 до 16 февруари с известни ограничения заради увеличаването на случаите на зараза с варианта Омикрон, след като миналогодишното му издание беше изцяло онлайн, предаде БТА.

"Филмите, както всяка година, описват добре света в сегашното му състояние на промяна, както и какъв е бил преди това и какъв трябва и може да бъде", отбеляза по време на презентацията художественият директор на фестивала Карло Шатриан.

Темата за любовта доминира в основната конкурсна програма на тазгодишното издание - отклонение от тежките политически драми, с които е най-известна проявата.

Френската режисьорка Клер Дени за първи път ще участва в надпреварата за "Златна мечка". Тя попада в селекцията с филма си "Двете страни на острието" с Жулиет Бинош и Венсан Лендон.

Франсоа Озон ще открие фестивала на 10 февруари с "Петер фон Кант" - "свободна" адаптация с Изабел Аджани на филма на немския режисьор Райнер Вернер Фасбиндер "Горчивите сълзи на Петра фон Кант".

Френско-камбоджанският режисьор Рити Пан ще предложи филма си "Всичко ще бъде наред" - "апокалиптична морална приказка" по думите на Шатриан.

Корейският режисьор Хонг Сангсу ("Филмът на романиста"), французинът Микаел Ерс ("Пътниците на нощта" с Шарлот Генсбур) и италианецът Паоло Тавиани, създател на филма "Леонора Адио" без брат си Виторио, също са част от официалната селекция.

"Действието на повече от половината от избраните филми се развива в настоящето, но само два от тях се занимават с пандемията", отбелязва Карло Шатриан.

"Човешките и емоционалните връзки са общата нишка - половината от селектираните филми залагат на семейството като контекст за своите истории", допълва фестивалният директор. Шатриан казва още, че почти всички филми се развиват "извън градските центрове, по-скоро в тяхната периферия или в провинцията".

В допълнение към конкурсната програма, Берлинале предлага паралелни селекции, в които ще бъдат прожектирани нови филми на Куентин Дюпю ("Невероятно, но вярно" с Ален Шаба и Леа Дрюкер) и Дарио Ардженто ("Тъмни очила" с дъщеря му Азия Ардженто).

Карло Шатриан отбелязва също, че 12 от режисьорите, които ще се представят тази година на Берлинале, вече са участвали в проявата. Осем от тях са били включени в конкурсната програма, а петима са получили фестивални награди.

Френската актриса Изабел Юпер ще бъде удостоена с почетна "Златна мечка" за цялостна кариера.

За разлика от последните издания на фестивалите във Венеция и Кан, в чиито програми фигурираха големи американски продукции като "Дюн" на Дени Вилньов и "Френският бюлетин на Либърти, Канзас Ивнинг Сън" на Уес Андерсън, 72-рото издание на филмовия фестивал в Берлин не залага на мобилизирането на американските студиа.

Берлинале обаче прави крачка към връщане към нормалното с провеждането си пред публика, докато американският филмов фестивал "Сънданс" започва виртуално в четвъртък. Кинофестивалът в Кан, който ще се проведе отново през май, а не през юли, както през 2021 г., също трябва да се завърне към традиционния си формат. 

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>