Кметът на "Марица": 4 млн. лева за част от "Рогошко шосе"? С тези пари ще го направя писта

19.01.2022 20:30 Радко Паунов
Кметът на "Марица" Димитър Иванов
От честите кръпки "Рогошко шосе" е осеяно с бабуни.

Напролет започва основен ремонт на злополучното "Рогошко шосе", обяви пловдивската община. Трасето е в трагично състояние,  изпълнено е с бабуни от многобройните кръпки, колите подскачат по неравности, хлътват в дупки и процепи, а хиляди шофьори всеки ден ругаят.

Зам.-кметът на Пловдив Пламен Райчев обяви, че са заложили 4 млн. лева и напролет стартират. Но уточни, че строителните дейности ще обхванат участъка от моста на Адата до табелата на Пловдив. На практика това не решава големия проблем, тъй като останалата част от "Рогошко шосе" - до бившия екарисаж, е като лунен пейзаж. Това означава, че хилядите шофьори ще карат по гладък път до табелата на Пловдив (след евентуалния основен ремонт) и след това ще продължават да слаломират в посока към надлеза на с. Скутаре.

От години се твърди, че пътят се поделя между Пловдив и община "Марица". По този повод потърсихме кмета Димитър Иванов да го питаме той кога ще ремонтира "неговия участък".

"Няма такова нещо! Цялото "Рогошко шосе" до бившия екарисаж е в землищните граници на община Пловдив", категоричен е той. Кметът на "Марица" се учуди, меко казано, от предвидената инвестиция от 4 млн. лева за ремонт на споменатия участък.

"Да ми дадат тези пари, аз ще ремонтирам с тях цялото "Рогошко шосе", категоричен е Иванов. Той изминава всеки ден кошмарния участък на път за Пловдив, тъй като живее в с. Маноле.

"Проблемното трасе е от гробищата до бившия екарисаж. Всеки ден го меря - не повече от 2,2 километра е. С 4 млн. лева ще го направя писта за чудо и приказ", убеден е той.

По думите на пътни строители целият ремонт не струвал повече от 3 млн. лева. "В чертите на града - от кръговото на Адата до края на Пловдив, все още се търпи. Отвратителният участък е от табелата до екарисажа", категоричен е кметът на "Марица".
И даде пример с предстоящ основен ремонт, който започва в с. Маноле за 2,6 милиона лева с направа на велоалея и улично осветление. Строителните дейности ще обхванат зоната от началото на селото до могилата Малтепе. "Този участък е 2,5 км и с 2 670 000 лева с ДДС ще стане образцов път с бетонов тротоар", уверява Димитър Иванов.

Шофьори разказват, че през месец пловдивската община изкърпвала дупки по злополучното "Рогошко шосе", но смятат, че се изливат пари напразно, защото много скоро ямите пак зейвали.

Кметът Иванов е готов да съдейства на пловдивската община с изготвяне на технически проект за основен ремонт. "Десетки пъти съм проверявал - този участък е в чертите на Пловдив. Границата с община "Марица" започва след екарисажа в посока надлеза за с. Скутаре", уточнява той. И моли да не му прехвърлят този проблем.
По думите му жителите на близките населени места са много наострени от лошия път и са готови на стачка.
Иванов обясни, че община "Марица" вече извършва отчуждителни процедури за разширението на "Голямоконарско шосе". Проектът е между двете общини. "Държавата ми даде 1,8 млн. лева и в момента отчуждаваме. Плащаме по 30-40 евро на кв. метър", посочи Иванов.

Други от Пловдивски

Каква е истината за освобождението на Пловдив

Нелепо е да се твърди, че турците сами са напуснали града – напротив, готвели са пълното му опожаряване На днешния ден, вместо да спорим и сипем хули, е редно да отдадем почит  на онези

Областният управител на Пловдив: Когато даряваш, ти ставаш по-богат

Областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев пожела здраве, мир и просперитет на всички жители на региона по случай Коледа и Нова година. Той призова хората да даряват, защото така стават по-богати

Кирил Борисов: Брендо идва в България и си отива в зависимост от работата, която има

Брендо идва в България и си отива в зависимост от ситуацията, в която се намира, в зависимост от работата, която има. Това коментира журналистът от "24 часа" Кирил Борисов пред Нова тв

Зам.-кметът Стефан Стоянов си събра багажа - губи ли Пловдив без него?

Минава за един от най-образованите и интелигентни управници Той е човек с десни убеждения, макар да не е член на ГЕРБ След 12-годишно управление на европейските политики и образованието в Пловдив

Кандидатът за кмет на Пловдив от ПП-ДБ проф. Ивайло Старибратов: Приходите от данъци спадат, защото хората нямат доверие на управлението (видео)

Всички от моя род преди мен са дали нещо на града и смятам, че и аз мога да допринеса със своите сили да подредим собствения си дом Поддръжката на инфраструктурата – пътища, тротоари, озеленяване

>