Петков посъветва македонците да не разчитат на велики сили

18.01.2022 18:11 Виктор Иванов
Димитър Ковачевски и Кирил Петков

Задължават историците да се срещат веднъж на месец, ако някой саботира преговорите, ще бъде сменен

„Стига сме чакали Великите сили. Съдбата ни зависи от нас и работата, която свършим.“

Този призив отправи от Скопие премиерът Кирил Петков, след като разговаря с новия северномакедонски министър-председател Димитър Ковачевски и президента Стево Пендаровски.

Думите на Петков дойдоха в отговор на въпрос дали наистина има натиск от страна на САЩ България да вдигне ветото си върху началото на преговорите на Северна Македония с ЕС и заплашена ли е страната ни от санкции. Тези информации Петков окачестви като фалшиви интерпретации. „Няма риск от никакви санкции“, категоричен бе Петков.

Думите на премиера обаче идват и след близо 2-годишна лобистка кампания на Северна Македония срещу българските позиции в преговорите. Заплахите за санкции и натиск България да спазва правата на македонско малцинство на своя територия дойдоха в дните на посещението през македонската редакция на финансираното от САЩ радио „Гласът на Америка“.

Два са конкретните резултати от посещението на премиера Петков в Скопие според неговата равносметка.

Първият успех е, че Скопие изпрати нота до ООН, с която декларира, че няма териториални претенции срещу България, а в замяна българското правителство се съгласи да признае краткото име Северна Македония. Според Петков това е постигнато, защото за първи път на масата за преговори не е бил поставен цял пакет от искания, а само една конкретна стъпка.

Според министър-председателя това постижение давало и отговор на въпроса защо Кирил Петков е първият премиер, посетил Скопие след избирането на правителството на Димитър Ковачевски. „Защото, когато искаме да имаме истинско добросъседство, подходът е друг и ние имаме вече реални резултати“, заяви Кирил Петков.

Вторият успех на премиерската визита пък било договореното начало на редовни полети между София и Скопие до 60 дни. Според премиера транспортният министър Николай Събев вече дори имал конкретни договорки с македонската страна. Идеята на Събев била авиолинията, за която има съгласие от 2007 г., да заработи така, че да е удобна за бизнеса, да се подбере внимателно какъв самолет ще я обслужва и какви връзки да се правят към други дестинации. „Бизнесът и правителствени делегации ще го ползват. А в следващите месеци активно ще го ползват и работните групи между двете правителства“, каза Петков за полета.

Започнало е и обсъждане на конкретни участъци от Коридор номер 8, който трябва да свързва Бургас с албанското пристанище Дуръс през Северна Македония.

Премиерът отговори и на критиките от страна на ГЕРБ, че всъщност постигнатото от неговото посещение е заложено от третото правителство на Бойко Борисов. „Резултатите са постигнати в тези няколко дни, в които подготвяхме тази среща“, заяви Петков.

Историческата комисия между България и Северна Македония също ще трябва да заседава вече всеки месец, категоричен бе премиерът. Комисията, чиято задача бе да изчисти спорните моменти в общата история, е напълно блокирана в последните две години. Северномакедонците в лицето на външния министър Буяр Османи пък предложиха промени в състава и начина на работа. Петков обаче отказа да отговори категорично дали планира смени в българските участници в комисията.

Тези хора трябва да се срещат един път месечно. Няма как да бъде направен прогрес, ако няма свършена работа. Ако видим, че някой е против, с премиера Ковачевски ще реагираме, коментира по темата премиерът.

Промяната е, че първо ще бъде изтъкнато постигнатото съгласие, защото има теми, по които е постигнато, заяви в Скопие Кирил Петков. След обсъждане какви са най-добрите действия за историческата комисия пък щели да бъдат взети следващите решения.

Премиерът е повдигнал пред македонците и темата за промяна в техните учебници, за да отпадне езикът на омразата към България и българите. Промяната в учебниците е основен приоритет на работните групи, заяви Петков. Според него темите, по които историците са постигнали съгласие ще бъдат отразени в македонските учебници. Специално внимание той обърна на темата фашизъм и представянето на българските войски по времето на Втората световна война като „български фашистки окупатори“. „Ако има фашистки режим, нека той да бъде наречен така, но не и български. Фашизмът е причинил много злини в много страни в Европа, но той не е обусловен от националност“, заяви Кирил Петков.

Скопие да изпрати максимално бързо нов посланик в София, ангажирал се пред премиера пък президента на съседната държава Стево Пендаровски. Северна Македония няма дипломат в България повече от 2 години.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>