Миграция, пожарна и паспорти вън от МВР, синдикатите бойкотират - чакат среща с премиера

17.01.2022 20:49
Мигрантите скоро може да станат контингент на агенция извън МВР.
Председателят на СФС-МВР Валентин Попов

Създават агенции за структури

без полицейски правомощия, очаква се

служители масово да откажат да напуснат

вътрешното министерство, защото

ще загубят категорията за пенсиониране

Броженията срещу структурната реформа в МВР стигнаха до премиера Кирил Петков. Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФС-МВР) поиска среща с него, за да обсъдят ситуацията.

Според СФС-МВР има

несигурност,

напрежение и

демотивация

сред

служителите

на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”, дирекциите “Миграция” и “Национална система 112”, както и други звена в министерството.

Причината са планове на новото ръководство за преструктуриране на МВР, освобождаване от несвойствените дейности и изваждане на цели структури в самостоятелни агенции.

За това се разбраха преговарящите от 4-те партии в управляващата коалиция още в края на ноември. Тогава стана ясно, че промените в МВР ще се обсъждат със синдикатите. Те обаче твърдят, че това става без тяхно участие.

“Това преструктуриране удивително напомня опитите за

реформиране на

министерството

“на парче”,

на чийто очевиден провал бяхме свидетели през последните години”, пишат синдикатите в декларацията си.

За изваждането на пожарната в отделна структура извън министерството идеи имаше и през 2015 г. при министър Румяна Бъчварова. Тя обаче не се реализира.

Сега освен огнеборците се планира освобождаване на МВР от структури, които не са чисто полицейски като издаването на документи, регистрацията на колите и обособяването им като център за административни услуги, телефон 112, но и миграцията.

Дирекция “Миграция” е специализирана полицейска структура на МВР. В нея работят около 1000 души и повечето са с полицейски правомощия. Служителите издават и отнемат разрешения за пребиваване на чужденци, извеждат ги зад граница, борят се с нелегалната миграция.

Опасенията на служителите в дирекцията са, че

ако станат

агенция, няма

да имат

взаимодействие

с останалите

служби в МВР

като криминална, гранична и охранителна полиция, с които всеки ден работят заедно.

Сега, когато бъдат заловени група нелегални мигранти, останалите служби ги охраняват, докато ги предадат на колегите си от миграцията. Освен това, ако нямат полицейски правомощия като служители в агенция извън МВР няма да могат ефективно да се борят с нелегалните мигранти в условията на постоянна заплаха.

Неофициално служители на дирекция “Миграция” споделят, че няма да се съгласят да отидат в агенция извън МВР и ще останат във вътрешното министерство, защото

категорията им

за пенсиониране

пада от първа

на трета

Главно поради тази причина са предизвикани синдикалните брожения и не е ясно как могат да бъдат принудени служителите да участват в тази структурна реформа доброволно. Освен това служителите смятат, че работата им е типично полицейска, свързана с принудителни действия и ако загубят статута си на полицаи и станат обикновени чиновници няма да са ефективни.

Още не е ясно какво ще се случи с домовете за временно настаняване на нелегално проникнали у нас чужденци в Бусманци и Любимец, които също са към дирекция “Миграция”.

Мигрантите там нямат документи и служителите работят с тях, за да установят кои са, както и да ги убедят да се върнат доброволно в страните си. Много от тях излизат от домовете и правят нови опити да преминат границата към Западна Европа. (24часа)

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>