Оранжерии край Пловдив пред фалит, скубят разсада

18.01.2022 07:42 Радосвета Бочукова
Повечето оранжерии край Пловдив са празни, производители не могат да издържат на скъпия газ.
Йордан Балабанов държи едни от най-старите оранжерии.

Фактурата за газ е 800 000 лв., кой може да издържи, пита производител

Съоръженията около Раковски пустеят, освободили са работници

“Изнемогваме, спираме работа!” Така представители на оранжерийния бранш от Пловдивска област коментират драстичния скок на енергоносителите. Категорични са, че тази зима ще ядем само вносни домати и краставици.
Ако не дойде
държавна
помощ, ни грозят
верижни фалити,
казват те. Според шефа на асоциацията на оранжерийните производители Йордан Кръстанов при сегашната цена на газа кило краставици трябва да е 8 лева. (Виж блица с него долу.)
“На път е да се затрие цял бранш, в който сме инвестирали много средства за скъпи съоръжения. Освен високите цени на газа поскъпнали са и торове, и препарати за растителна защита”, обяснява Атанаска Бялкова. Тя отглежда 70 дка оранжерийни домати край село Бяла река.
Друг производител в Първомайския край се е принудил да освободи над 80 работници, за да не трупа загуби и неустойки към доставчика на газ. Йордан Балабанов държи едни от най-старите оранжерии в региона за краставици и домати на над 300 дка. Такова чудо той не помни.
Над 70% от
собствениците
топлят
насажденията
си на газ
и са засегнати от поскъпването. Някои, които отглеждат разсад, са готови да го оскубят, защото не могат да го произведат. Ако това стане, напролет няма да има какво да се засади.
“Родна продукция на пазара няма, а големите вериги са наводнени с домати и краставици от Гърция, Северна Македония и Турция”, коментира Теодора Кръстева, изпълнителен директор на асоциацията. Тя дава за пример южната ни съседка, където също имаше скок в цените на тока и газа, но браншът получил помощ от държавата и продължава да работи.
“Ако правителството има воля да запази това производство, трябва да изработи и правилните механизми за подпомагане”, коментира Кръстева.
Зеленчукопроизводители разказват, че още в началото на есента имало индикации за спад в производството. Тогава част от оранжериите останали незасадени, като броят на затворените нараснал в последните два месеца след поредния скок на газа.
“През март фактурата за газ на колега е била 130 хил. лева. През декември сметката вече е 800 хиляди лева. Кой може да издържи на тия цени”, пита Кръстева.
Оранжериите за краставици и домати край Раковски пустеят. “Всяка година имаме ранна реколта, но тази решихме, че нямаме шанс да оцелеем. Това би било самоубийство”, обясни управителят Стоян Берберов, който се грижи за 90 дка. Призна, че също са освобождавали работници и са оставили само ядро от специалисти, без които няма да се справят.
“По-големият проблем е, че дори да затворят, собствениците на оранжерии плащат жестоки неустойки, защото
имат тежки и
обвързващи
договори с
доставчиците
На практика, ако не си ползвал през годината заявеното количество гориво, плащаш 10% на “Булгаргаз”, допълва Кръстева.
“Не можем да се справим. Решихме да инвестираме във фотоволтаици. Това ни дава енергийна независимост и е екологично чисто”, мотивира се Атанаска Бялкова, производител на домати край Първомай.
Инвестицията в соларни панели и проектът стрували над 1 млн. лева. Но вече една година води битка с EVN да бъде включена в мрежата. До момента - безуспешно.

Йордан Кръстанов, производител: Тези, които имат договор за газ, плащат 100% аванс

На практика сме преустановили дейността си, казва лидерът на асоциацията на производителите на оранжерийна продукция, казва той

- Г-н Кръстанов, от асоциацията обявихте, че 70% от оранжерийния сектор са спрели работа. Кой от колегите ви още работи?
- Големите оранжерии за краставици край Пазарджик са засадили нова реколта, но едва 50% от капацитета.
Продукцията им се изнася основно за германския пазар на европейски цени. Българските производители не могат на продават у нас при тези цени на газа.
Другите, които може би още работят, са малки стопани с алтернативно отопление. Ще дам няколко цифри, за да разберете какъв удар е за сектора този скок на газа. Миналата година отоплението излизаше около 5-6 хил. лв. на декар. В момента с увеличението разходът идва към 21 хил. лева.
И това не е всичко. Торовете са 3 пъти по-скъпи. Основни препарати за растителна защита - също. В тази ситуация никой не би рискувал да заложи производство, защото засега няма защита на българския пазар и увеличението трябва да се поеме от потребителя.

При тези цени себестойността на килограм краставици ще е към 4-5 лв. Това означава, че до щанда цената ще скочи двойно. Кой би купил килограм краставици за 8 лв.?

- Поискахте защита от държавата. Имате ли отговор?
- Имахме среща с министъра на земеделието Иван Иванов. Да я наречем опознавателна. Пред него изложихме проблемите си и исканията за спешна помощ. Надяваме се правителството да намери средства и да покрие 50% от енергийните разходи за отопление.
Не само за природен газ, но и за пелети и други енергоизточници, чиято цена по наши изчисления също скочи трикратно. Потреблението на газ ще се докаже с фактури, пелетите - също.
Помощта ни трябва спешно, защото не може да купим разсад и да заложим продукция. Чисто технологично за доматите вече е късно, но за краставиците има шанс. Ако засадим сега, може да извадим продукция за Великден. Ако това не стане, ние сме фалирали.
- За реален фалит ли говорите, или това са само страхове?
- Нямаме производство, оранжериите са празни. Ние на практика сме преустановили дейността си.
- Не е ли пресилено да говорите за фалит на целия сектор?
- Не. Всички, които са на природен газ, първо ще плащат неустойка на доставчика за това, че не са консумирали заявените количества. Те имат договори с “Булгаргаз” или с други газопреносни фирми.
Доставчиците задължават оранжерийния производител да подпише договор от предишната година, в който да заяви количества за следващата. И тъй като сега много решиха да оставят оранжериите празни заради икономическата ситуация, плащат по 10% неустойка.
Тези, които имат сключен договор за газа, плащат авансово 100% до 20-о число на предишния месец газа, който са заявили за следващия.
След това евентуално чакат да им бъдат възстановени парите, след като доставчикът си е удържал 10%. Загубите са тотални.
- В тази ситуация кога реално може да има българска продукция?
- Евентуално в края на май домати, а за Гергьовден краставици.

Други от Пловдивски

Каква е истината за освобождението на Пловдив

Нелепо е да се твърди, че турците сами са напуснали града – напротив, готвели са пълното му опожаряване На днешния ден, вместо да спорим и сипем хули, е редно да отдадем почит  на онези

Областният управител на Пловдив: Когато даряваш, ти ставаш по-богат

Областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев пожела здраве, мир и просперитет на всички жители на региона по случай Коледа и Нова година. Той призова хората да даряват, защото така стават по-богати

Кирил Борисов: Брендо идва в България и си отива в зависимост от работата, която има

Брендо идва в България и си отива в зависимост от ситуацията, в която се намира, в зависимост от работата, която има. Това коментира журналистът от "24 часа" Кирил Борисов пред Нова тв

Зам.-кметът Стефан Стоянов си събра багажа - губи ли Пловдив без него?

Минава за един от най-образованите и интелигентни управници Той е човек с десни убеждения, макар да не е член на ГЕРБ След 12-годишно управление на европейските политики и образованието в Пловдив

Кандидатът за кмет на Пловдив от ПП-ДБ проф. Ивайло Старибратов: Приходите от данъци спадат, защото хората нямат доверие на управлението (видео)

Всички от моя род преди мен са дали нещо на града и смятам, че и аз мога да допринеса със своите сили да подредим собствения си дом Поддръжката на инфраструктурата – пътища, тротоари, озеленяване

>