Иван Стоянов: Незаконни колиби с кюнци тровят въздуха в Пловдив, няма пари да ги бутнем

18.01.2022 09:00 Радко Паунов
Иван Стоянов

- Кметовете сме с вързани ръце, бюджет ще има чак през май

- Как се правят улични ремонти през зимата, пита управникът на район "Източен"

Иван Стоянов е кмет на район "Източен" в Пловдив и кара първи мандат. Преди това беше директор на общинското предприятие "Чистота". Завършил е биология в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Какво е планирал да направи тази година в района, където се намира и кв. "Столипиново", разговаряме с него.

- Г-н Стоянов, вече преваля януари. Може ли да кажете на жителите на район "Източен" какви придобивки да очакват през тази година от местната власт?

- Засега не само аз, но и останалите колеги сме предпазливи в обещанията. Защо? Всичко зависи от средствата, които ще ни бъдат отпуснати. На този етап общините са зависими от приемането на държавния бюджет. Към момента и държавата, и ние работим с 1/12 от разходната част на м.г. А по всичко личи, че републиканският бюджет ще се приеме по-късно. Ако бъде гласуван през март, едва след това община Пловдив трябва да внесе своя. Той трябва да стои един месец на сайта за обществено обсъждане и едва тогава да бъде одобрен. После отива за 14 дни при областния управител и ако няма забележки, в най-добрия случай това ще стане през май.

- Какво означава за вас влизането в сила на бюджета в средата на годината?

- Много голямо забавяне на планираните дейности. Едва след май трябва да започнем да обявяваме обществени поръчки. Процедурата отнема около 3 месеца в най-добрия случай, ако няма обжалване. И така стигаме до септември. Това означава, че едва тогава можем да започнем да работим. Говоря, ако няма обжалвания. Иначе отиваме в края на годината. Е, как се правят улични ремонти в късната есен и зимата? Температурите падат, почват валежи от дъжд и сняг и не може да се работи.

- Тоест, месеци напред сте с вързани ръце?

- Поне моето виждане е такова.

- И нищо ли няма да правите през това време?

- Е, не. Конкретно в район "Източен" ще извършваме текущи ремонти. Имаме сключен договор за улици и тротоари без осигурено финансиране. И затова разчитаме на бюджета, за да се осъществяват тези дейности поне по районите. Нашият договор беше за 2 млн. лева без осигурено финансиране в рамките на 2 години. Можем да възлагаме по него.

- Какви обекти сте набелязали?

- За ул. "Славянска" сме предвидили премахване на паважната настилка и направа на тротоари и подмяна на осветлението, а също и озеленяване и подмяна на ВиК мрежата отдолу. Това ще обхване участъка от бул. "Източен" до ул. "Лев Толстой", а средствата са 1,5 млн. лева. Вторият обект е ул. "Арх. Камен Петков" в отсечката от "Богомил" до бул. "Княгиня Мария Луиза" - тротоари, асфалтиране, ВиК мрежа, както и велоалея. Това е за около 2,6 млн. лева и трябва да се прави обществена поръчка. Но не зная дали тази година би станало с това забавяне на бюджета. Другото е междублоковите пространства на ул. "Преспа", "Дюлево", "Златорог", "Жеравна", "Златорог", "Лотос", "Ракита". Всички са в кв. "Изгрев". Имаме на ул. "Богомил" да направим детска площадка. Около 1,5 млн. лева ни е проектобюджетът за междублокови пространства и детски съоръжения. Заложили сме ремонт и осветление на подлези, видеонаблюдение. За незаконно строителство са нужни средства, тъй като в "Столипиново" сме издали десетки заповеди за събаряне. Но нямаме с какво да ги бутнем. А точно във всяка от незаконните постройки се подава по един кюнец и бълва пушек. По този начин замърсяват въздуха.

- Защо не ги премахнете, за да не тровят въздуха?

- Няма как да стане. Общо за събаряне ни трябват около 870 000 лева. Искаме поне 120 000, за да бутнем най-крещящите, които са построени на места, където не позволяват да влиза линейка и пожарна.

- Нямате ли усещане, че в "Столипиново", каквото и да направите, пълнете каца без дъно?

- Не е точно така. Дал съм доклад още от март 2020 г. до кмета на общината. През септември направихме среща с шефа на Шесто РУ, с началника на Пожарната Георги Мангараков, с Инспектората, "Градини и паркове", "Чистота", общинска охрана и полиция и набелязахме мерки за видеонаблюдение, за увеличаване на съдовете за смет, и увеличаване на служителите, които да следят за нерегламентирани отпадъци. Надявам се в бюджета да осигурят средства. Когато има превенция и контрол, ефектът е налице. През юли имахме 121 пожара в "Източен", от които 80 бяха в "Столипиново". След като се разбра за тази среща, пожарите намаляха в целия район двойно.

- Не виждате ли, че колкото пъти изчистите незаконните сметище в този квартал, те пак никнат като гъби след дъжд?

- Затова е нужно видеонаблюдение. Преди два дни при мен беше депутатът Стефан Шилев, който е член на комисията по околна среда в парламента. Говорихме за законодателни промени, които да санкционират тези, които влияят върху човешкото здраве с изгаряне на отпадъци. Тези нарушители трябва да носят и наказателна отговорност - тоест, да бъдат осъждани, а не само да се разминават с актове, които може и да не платят.

- На фона на драматичната демографска картина в страната как изглежда раждаемостта в район "Източен?

- Имам интересна справка. През 2021 г. бебетата ни са повече с 212 спрямо предходната година.

- Все пак при вас се намира кварталът, където хората се плодят?

- През 2020 г. имаме 736 бебета, а 2021 - 948. Починалите са 876, което и положителен прираст. Ще правя тепърва анализи. Може би покрай пандемията, хората си бяха повече вкъщи. Имали са време да си обърнат внимание един на друг. Цифрите това говорят - район "Източен" се увеличава.

Други от Пловдивски

Каква е истината за освобождението на Пловдив

Нелепо е да се твърди, че турците сами са напуснали града – напротив, готвели са пълното му опожаряване На днешния ден, вместо да спорим и сипем хули, е редно да отдадем почит  на онези

Областният управител на Пловдив: Когато даряваш, ти ставаш по-богат

Областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев пожела здраве, мир и просперитет на всички жители на региона по случай Коледа и Нова година. Той призова хората да даряват, защото така стават по-богати

Кирил Борисов: Брендо идва в България и си отива в зависимост от работата, която има

Брендо идва в България и си отива в зависимост от ситуацията, в която се намира, в зависимост от работата, която има. Това коментира журналистът от "24 часа" Кирил Борисов пред Нова тв

Зам.-кметът Стефан Стоянов си събра багажа - губи ли Пловдив без него?

Минава за един от най-образованите и интелигентни управници Той е човек с десни убеждения, макар да не е член на ГЕРБ След 12-годишно управление на европейските политики и образованието в Пловдив

Кандидатът за кмет на Пловдив от ПП-ДБ проф. Ивайло Старибратов: Приходите от данъци спадат, защото хората нямат доверие на управлението (видео)

Всички от моя род преди мен са дали нещо на града и смятам, че и аз мога да допринеса със своите сили да подредим собствения си дом Поддръжката на инфраструктурата – пътища, тротоари, озеленяване

>