5,5 трус в Халкидики - любимо място за българите, залюля Пловдив, София и Благоевград (Обзор)

16.01.2022 19:52
Карта на земетресенията вчера на Балканския полуостров
ЕМИЛ БОТЕВ
ПЕТЯ ТРИФОНОВА

Сеизмолози успокояват, че няма опасност от предаване на напрежението под Атон към нашата страна

Гръцко земетресение с магнитуд 5,5 по Рихтер от 13,48 ч  усетиха в Благоевград, Гоце Делчев и даже в София и Пловдив. Това съобщи за “24 часа” доц. Петя Трифонова, заместник-директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география на БАН.

Епицентърът на труса е в морето, югоизточно от Халкидическия полуостров под Атон, на 138 километра югоизточно от Солун, с дълбочина 2 км.

Не се съобщава за щети и пострадали хора.

“Земетресението е по т.нар. северноегейски разломен лениамент, който тръгва от Мраморно море покрай Самотраки и завива на юг, за да се спусне под трите ръкава на Халкидическия полуостров. Там движенията са 10-14 милиметра годишно. Казвам го за сравнение с нашата територия. В Пернишко движението на отделните земнокорни блокове например е 1-2 милиметра годишно”, коментира за “24 часа” сеизмологът проф. Емил Ботев. 3-4 милиметра е максимумът за страната ни около Крупнишкия разлом.

Според проф. Ботев нищо не ни застрашава. “Там се движат хоризонтално една спрямо северноегейското пространство и централноегейската зона. Ако има някакво преразпределение на напрежението, то може да става по този лениамент в тази част от Северна Гърция. Не може да го свързваме с нашите зони по никакъв начин”, каза сеизмологът.

“Имало е главен трус, може да има афтършокове, под 5,5 се занимават сеизмолозите. Засега няма страшно, би трябвало те да затихнат”, коментира пред “24 часа” и доц. Филип Филипов, специалист по системи за ранно предупреждение по повод на земетресението в Егейско море.

Според него причината да се усети толкова силно в България е дълбочината - на 10 км.

“Колкото по-дълбоко, толкова на по-голяма територия се усеща. Не виждам нищо притеснително. Епицентърът е далеч от основните градове на България, вероятността да стане нов трус от 5,5 е много малка. Каквото е имало, вече се е реализирало като енергия. Затова смятам, че трус, който да засегне високото строителство, е с много малка вероятност, не би трябвало да има сериозни щети в България”, добави той.

“Ако си спомняте, преди 2 години имаше земетресение на връх Мусала, където никога не е имало, и то бе сравнително силно, беше пак средата на януари, след Нова година. Забелязал съм, че по това време в нашия район сеизмичната активност се засилва”, добави Филипов.

Ден по-рано лек трус имаше и в района на Перник. Сеизмолозите обаче са категорични, че между двете земетресения няма връзка.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>