Нов №1 в световния тенис след две седмици

16.01.2022 22:00
Новак Джокович (вдясно) напусна Австралия, след като визата му бе анулирана. Снимка: Ройтерс

Световната ранглиста по тенис може да има нов водач след 2 седмици.

Шансове да станат №1 имат бившият шампион от Sofia Open и носител на титлата от откритото на САЩ Данил Медведев и Александър Зверев. Зависи как ще се представят в първия за сезона турнир от “Големият шлем”. Мачовете в Австралия започнаха миналата нощ.

Ситуацията позволява смяна на върха заради случая с Новак Джокович. Водачът в ранглистата загуби окончателно битката с австралийските власти и бе екстрадиран. Сърбинът се качи на самолета за Дубай и най-вероятно днес ще си бъде у дома в Белград.

И тримата съдии в Мелбърн единодушно решиха, че анулираната за втори път виза на сърбина няма да бъде възстановена. Това означаваше, че Джокович трябва да напусне страната по възможно най-бързия начин. Така той пропусна откритото на Австралия за първи път от 17 години и

няма да има

нов шанс да

спечели рекордна

21-а титла от

“Големият

шлем”

Предишната подобна възможност бе в Ню Йорк, но на финала там го победи Медведев. Малко по-рано Зверев спечели срещу Джокович на олимпиадата в Токио и така сръбската звезда се прости с надеждите си за “Златен шлем” (титли от четирите турнира в Австралия, Франция, Великобритания и САЩ и от олимпийски игри). Подобно нещо постигна феноменалната германка Щефи Граф през 1988 г.

Новак сам си е виновен за това, което му се случи. На 5 януари той кацна в Мелбърн с очакването, че ще бъде допуснат в страната и до турнира с медицинско изключение, защото не е ваксиниран против коронавирус. А това е задължително условие за влизане в Австралия.

Граничните служители на летището обаче прецениха, че документите на Новак за медицинско изключение не са пълни. Сърбинът бе задържан няколко часа под охрана, а визата му бе анулирана. Впоследствие той бе закаран в “Парк” хотел, където от години живеят неваксинирани, кандидат-имигранти и такива, които се надяват на политическо убежище.

Мерките на австралийските власти предизвикаха реакция в Сърбия. Бащата Сърджан сравни сина си със Спартак и обяви, че Новак е като Исус Христос - разпнат и после възкръснал. А майката Дияна през сълзи обясни, че в мизерния хотел има дървеници и бълхи.

Веднага след случилото се на летището адвокатите на Джокович пуснаха жалба и съдът отмени решението за анулиране на визата. Новак започна да тренира, а крайното решение трябваше да вземе Алекс Хоук, министър по имиграцията. В петък той обяви, че визата на сърбина отново е анулирана. Последва обжалване и така се стигна до заседанието на съда, който прати носителя на 9 титли от Australian Open у дома.

Един от основните доводи на съдиите бе, че евентуалното участие на Джокович в турнира ще е заплаха за обществения ред и ще предизвика антиваксърски настроения.

“Много съм разочарован. Ще ми трябва време, за да си почина и да се възстановя, преди да правя допълнителни коментари.

Уважавам

решението

на съда

и ще съдействам на властите. Не ми е приятно, че всички се занимаваха с това, което ми се случи в последните седмици, надявам се да мога да се концентрирам само върху спорта. Желая всичко най-добро на състезателите и на хората, свързани с турнира. Искам да благодаря на моето семейство, на приятелите, на моя отбор и на феновете за подкрепата. Всички вие много ми помагате”, каза Джокович. Той ще трябва да плати съдебните разноски, които са към половин милион долара.

Проблем за сърбина се оказа и разследване на “Шпигел”, че PCR тестът му е манипулиран и един път е бил отрицателен, а след това положителен. Веднага след разкритието на германското списание от здравните власти в Сърбия побързаха да уточнят, че в момента на издаването на документа всичко с теста е било наред.

Освен това в декларацията за пътуване екипът на Джокович е попълнил, е сърбинът не е бил никъде другаде след заминаването си от Белград за Мелбърн, но се оказа, че е прекарал няколко дни в Марбея. Джокович е нарушил правилата и в Сърбия, тъй като след положителния си тест за коронавирус е бил с млади тенисисти в собствения си клуб. Нещо повече, той даде интервю за “Екип”, след като е бил заразен, и така изложи на риск журналиста Франк Рамела и останалите от френския спортен вестник.

След решението на съда в Мелбърн Джокович

няма да има

право да

посещава

Австралия

3 години

Мястото на Новак в схемата на турнира ще бъде заето от “щастливия губещ” от квалификациите Салваторе Карузо (Ит). Той играе с Миомир Кецманович (Сър), който се закани да отмъсти за Новак.

Както можеше да се очаква, коментар след екстрадицията на Джокович направи президентът на Сърбия.

“Свидетели сме на случай на злоупотреба. Това е лов на вещици срещу един човек и цяла една държава. Тези искаха да покажат на Новак как действа световният ред и какво могат да направят срещу когото и да е. Сигурно е, че за този случай ще се говори и в следващите дни”, заяви Александър Вучич.

Други от Спорт

Стефан Стоянов ще води "Ботев"(Пд) до края на сезона

Стефан Стоянов ще води "Ботев" (Пловдив) в оставащите три мача от първенството на Еfbet лига, съобщиха от клуба.  Днес  той направи първа тренировка начело на "канарчетата"

"Ботев" (Пд) играе 2 мача с гръцкия "Арис" в памет на Тоско Бозаджийски

"Ботев" (Пловдив) уреди 2 приятелски срещи с гръцкия гранд "Арис" (Солун). Двата "жълто-черни" отбора ще играят в памет на Тоско Бозаджийски. Големият привърженик на "канарчетата" загина

"Ботев" (Пд) загуби с 1:2 от "Арда" за "сбогом" с Бруно Балтазар

"Арда" победи с 2:1 "Ботев" (Пд) в Кърджали среща от 33-ия кръг на Първа лига. Домакините успяха да обърнат резултата, след като преди почивката изоставаха в резултата

Пловдивчанинът Димитър Кузманов отпадна на квалификациите от турнира "Ролан Гарос"

Димитър Кузманов отпадна в първия кръг на квалификациите на Откритото първенство на Франция по тенис за мъже и жени „Ролан Гарос". Пловдивчанинът отстъпи с 3:6

Бойко Борисов стана шампион по футбол при ветераните, тигрите биха с 5:3 "Ботев" (Снимки)

Воденият от Бойко Борисов тим на "Витоша" (Бистрица) стана шампион на България по футбол при ветераните. Във финалния двубой, игран пред над 1000 зрители на новоизградения стадион в Пловдив

>