Петков и Радев първи се възползваха от късата карантина за хора с 3 дози (Графика, обзор)

14.01.2022 21:48 Виктор Иванов
Всички участници в КСНС трябваше да се карантинират, след като председателят на парламента Никола Минчев обяви след съвета в понеделник вечерта, че е болен. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Направиха го след отрицателни PCR тестове на 4-ия ден

И двамата бяха изолирани, след като Асена Сербезова си промени заповедта

Първата работа на свободния премиер бе да приеме “Възраждане” и Мангъров

Президентът Румен Радев и премиерът Кирил Петков вече са извън карантина. Те бяха поставени под такава след заседанието на КСНС в понеделник, след което положителен резултат за COVID-19 даде парламентарният шеф Никола Минчев.

В петък и министър-председателят, и държавният глава са дали отрицателни PCR тестове. Така двамата станаха от първите възползвали се от облекчените условия на изолация за хора, контактни на болни от COVID-19, които обаче имат поставени по три дози ваксина срещу вируса.

Правилата за карантиниране бяха променени във вторник, като изолацията за болните бе намалена от 14 на 10 дни, за контактните от 10 на 7, а на тези с бустер бе дадена възможност за освобождаване след третия ден. Едва след това бяха издадени заповедите на столичната здравна инспекция за карантиниране на Румен Радев, Кирил Петков и още 25-има присъствали на КСНС в понеделник. Единствено Христо Иванов от ДБ получи обаждане от РЗИ, преди да бъдат въведени новите правила и намалените срокове за карантината, и ще трябва да работи у дома 10 дни, освен ако и за него не бъде признат отрицателен тест.

Под карантина заради заседанието на КСНС бяха поставени и вицепремиерът Асен Василев, както и министрите на отбраната Стефан Янев и на вътрешните работи Бойко Рашков и началниците на служби. До редакционното затваряне на броя нямаше информация за техните тестове.

Дистанционно от дома през изминалата седмица работиха и лидерите на групите на ГЕРБ Десислава Атанасова, на ДПС Мустафа Карадайъ и на “Възраждане” Костадин Костадинов. Последният представи отрицателен PCR още същия ден и настояваше въобще да не бъде затварян вкъщи. Костадинов не е ваксиниран и няма как да се освободи само с 3-дневна изолация.

Около 17 ч в петък от “Дондуков” 2 съобщиха, че тестът, който Румен Радев си е направил по-рано следобед, е с негативен резултат.

Не беше публично съобщено какво е решението на шефа на столичната РЗИ Данчо Пенчев, но той трябва да се съобрази със заповедта на министър Асена Сербезова.

От Министерския съвет цял ден не отговориха на запитванията дали премиерът е освободен от карантина. Той бе в изолация заедно с шефката на политическия си кабинет Лена Бориславова. А за падането на карантината на Петков стана ясно от негова среща със скептичния към опасността от COVID и отявлен противник на ваксините срещу коронавируса лекар Атанас Мангъров.

Инфекционистът се оказа част от работна група на националистите от “Възраждане”, които в петък следобед имаха лична среща с освободения от карантина министър-председател. Той им я бе обещал в сряда, когато “Възраждане” организира протест срещу ваксините и зелените сертификати пред парламента. Заедно с Мангъров на срещата бяха и зам.-шефовете на партията Цончо Ганев и Петър Петров. Ще бъде сформирана работна група под ръководството на премиера. Тя ще работи поне 2 седмици, след които ще има доклад.

“Надяваме се тогава да се приложи като начало това, което изискахме от премиера - с днешна дата да бъде отменено безумието децата да се тестват в училищата, да не посещават учебните заведения, защото отказват да се тестват или да носят маски. Премиерът отказа”, посочи Ганев.

КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА

Министърът на здравеопазването Асена Сербезова промени заповедта за карантиниране на болни и контактни. От 11 януари заразените с COVID ще остават вкъщи 10, а не 14 дни. Контактните са под карантина седмица вместо 10 дни, а тези от тях, които са с бустер, имат право да се освободят от карантина при отрицателен PCR тест на третия ден.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>