Гешев пита Захарова за мястото на прокуратурата. Тя: В съдебната власт

14.01.2022 13:54 Ана Михова
Галина Захарова Снимки: Велислав Николов
Галина Захарова

В него вече се оформило как ще гласува

Моето лично мнение е, че при преценката за мястото на прокуратурата неминуемо трябва да се вземе под внимание реалното ни състояние. Към настоящия момент мястото на прокуратурата е в съдебната власт, защото това е силна гаранция да се провежда качествено разследване. В нашето общество не е изградена култура на независимост. Затова прокуратурата не бива да бъде изключвана от съдебната власт.

Така Галина Захарова отговори на въпрос на главния прокурор. Иван Гешев, който пръв от членовете на ВСС отправи въпрос към кандидата за председател на ВКС. 

Той добави, че в него вече се офирмило мнение как ще гласува. Според него дебатът за избор на шеф на ВКС трябва да е "професионален, без политически акценти".

"Сигурен съм, че ще покажем уважение към съдебната власт. Ако не се уважаваме сами, няма да ни уважава и никой друг", каза той. 

Стефан Петров, който е от квотата на следователите във ВСС, я попита къде е мястото на следствието. "Без съмнение има място като отделен елемент на съдебната власт, и като фактор, който да допринася за качественото разследване", каза Захарова.

Калина Чапкънова от прокурорската колегия я попита как би коментирала възможността ВСС да не е постоянно действащ отговор. 

 "Към 2007 г., когато станах член на ВСС, бях сред най-ревностните радетели за постоянно действащ орган. Работата на пълен работен ден позволява по-широко разгръщане на отделните компетентности. С годините се оказва, че има широко недоволство от ВСС от страна на съдии. Оказа се, че действа един особен фактор, който може би има корени в недалечното ни минало. Органът се затваря и започва да комуникира като част от бюрокрацията. Това къса връзката с магистратите, отдалечава ги и накърнява ефективността на самия орган. С "да" или "не" не мога да дам отговор. Трябва още да се обмисля", отговори Захарова.

Първа от съдийската колегия въпрос зададе Даниела Марчева. Тя е попита за комуникацията на съдиите с другите власти и как ще комуникира с районните съдилища. 

"Никой ръководител на съд не може да каже на съдията как да реши делото си. Оттук идва задължението да комуникираме на хоризонтално ниво, не само с останалите органи на съдебната власт, но и с представители на другите власти. Абсолютно недопустимо е съдът да се капсулира, да се посвещава само на пряката правораздавателна дейност, без да допринася за развитието на законодателството", отговори Захарова. 

"Големият удар идва, когато представител на едва власт се опитва да влияя върху решения на друга. ВКС знае своите правомощия и никога не участва във взимането на решения, които са за другите власти", добяви тя.  

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>