Ето как инвеститор замаза и скри ценни мозайки в центъра на Асеновград (снимки)

15.01.2022 10:00 Радосвета Бочукова
Мозаечното пано на Иван Любенов преди да бъде скрито с гипсокартон. Снимки: Атанас Кендев
Мозайката на Иван Любенов в момента изглежда така.
Второто застрашено пано.
Художникът Вълчан Петров многократно се е сблъсквал с унищожаването на свои стенописи и може да помогне мозайките да бъдат спасени Снимка: Архив

Няма никакъв казус, отсече новият собственик и обеща да дари творбите на семейството на покойния художник Иван Любенов

Ценни мозайки в Асеновград, изработени от видния местен художник Иван Любенов, са замазани и скрити с гипсокартон. За това алармира асеновградчанинът Атанас Кендев.

Паната се намират на първия етаж в бивш клон на голяма банка в центъра на града. Сградата наскоро е била продадена. Новият собственик – бизнесменът Христо Станчев, е започнал мащабен ремонт, и е разпоредил мозайките да бъдат закрити.

"Опитахме се да събудим заспалото гражданско общество, защото преди години по същия начин частник заличи ценно пано на големия творец с асеновградски корен покойния проф. Иван Кирков в старото кино“, коментира Кендев.
По думите му институциите в града нямат полезен ход, тъй като и самата сграда, и мозайките не са в списъка на паметниците на културата.
Според Кендев собственикът е в правото си да ремонтира и преобразува сградата, както желае, но е редно да се съобрази и с общественото мнение.

"Няма никакъв казус с мозайките", отсече пред „24 часа“ притежателят на сградата Христо Станчев. Той обясни, че е имал разговор със съпругата на художника - Нели, и е решил да дари паната на семейството, с което били далечни роднини. Как точно ще стане това обаче, не можа да обясни.

Той допълни, че следващата седмица сградата и мозайките ще бъдат огледани от експерт, който да прецени как могат да бъдат спасени и съхранени.

Според художници има начин мозайките да бъдат запазени, стига да не са пострадали от залепения върху тях гипсокартон.

„Съхраняването и преместването обаче е сложно и скъпо,“ обясни пред „24 часа“ живописецът Вълчан Петров. Преди 6 години негови стенописи на ул. „Одрин“ 8 също бяха унищожени при събарянето на един от тютюневите складове.

"При мозайките понякога трябва да се пренарежда камъче по камъче, а това е дълъг процес", разясни той.

Другият вариант бил да бъдат изрязани от стената на квадрати и преместени. Вълчан Петров изяви готовност да помогне, ако се обърнат към него.
По общото мнение Иван Любенов е изключителен и много талантлив творец, чиято памет и творчество трябва да бъдат запазени. Художникът си отиде  през 2018 година и остави след себе си  портрети, пейзажи и натюрморти, пълни със светлина и живот.

Още приживе изкуствоведите го наричаха Художника на светлината.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>