Заради скъпия ток и ремонт настаниха в друг дом оцелелите от пожара в Рояк (Обзор)

13.01.2022 21:51 Надежда Алексиева
Почти в края на миналия ноември домът за стари хора "Топъл дом" бе опожарен, загинаха 9-има от обитателите му.
Работници ремонтират хосписа в село Рояк.
Министърът на образованието Николай Денков награди смелите момчета от селото, които се притекоха на помощ.

За 20-ина дни сметката за електричество в общинския хотел била 5000 лв., а за да възстановят щетите в хосписа - над 200 000 лв.

Евакуираните от пожара в хоспис “Топъл дом” във варненското село Рояк са преместени в Девня в частен дом, който се намира в бившата поликлиника, съобщи за “24 часа” управителят Милена Мазурик.

Досега оцелелите от огнения ад на 22 ноември 2021-а, който отне 9 живота, бяха настанени в общинския хотел в село Аспарухово, който по принцип е затворен през зимата. Идеята беше възрастните да бъдат там, докато трае ремонтът на сградата в Рояк.

Очакваше се

да приключи за

няколко месеца,
а и това беше първата възможност да преместят хората на спокойно място. Оказа се обаче, че ремонтът на опожарената сграда ще е по-сериозен от прогнозния и ще продължи дълго. Освен това сметката за ток в общинската сграда набъбнала до 5000 лв. само за 20-ина дни.

Това наложило от “Топъл дом” да прекратят договорите с потребителите си и да ги насочат към дома в Девня, чийто собственик Светльо Черамов дейно участвал в гасенето на пожара и спасяването на възрастните хора.

Общо 37 души са приели новите условия, а трима са прибрани от роднини. Един човек е подписал декларация, че не иска да се мести, и по информация на близки отива в болница за процедура и няма за ползва услугите на новия дом.

Според плана за ремонта на “Топъл дом” целият трети етаж на дома, който не е бил застрахован, ще бъде съборен, защото не съответства на одобрените проекти.

Това ще оскъпи многократно ремонта, като се очаква сумата да надхвърли 200 000 лв., прогнозира Мазурик.
В новия дом в Девня е приет и персоналът, който ще продължи да работи там. Таксите, които ще плащат близките за услугата, не са увеличени.

  “Работим от 15 г., имаме 3 дома за възрастни хора и безсрочен лиценз. С промяната на закона за социалните услуги частните домове са прехвърлени към новата Агенция за качество на социалните услуги, които трябва да издадат лиценз по нов образец - въпрос на технологично време, всички разрешителни са качени на сайта на дома.

Новонастанените

са добре,
успяхме да ги приемем, тъй като имахме свободни места. Хората с деменции ще прехвърлим в дома за хора с психически увреждания, който се намира във Варна.

Повишението на тока засегна и нас, наложи се да вдигнем цените от началото на годината, те стартират от 650 лв. месечно. Наложи се, за да съкратим разходите, да закрием кухнята и да минем на кетъринг.

Пуснали сме в срок документите за новите лицензи, казва Борислава Божикова, управител на дома за възрастни в Девня. Според нея близките на тези от Рояк са уведомени къде са техните родители. Вече няколко ги посетили, за да видят в каква сграда и при какви условия живеят.  

Трагедията в края на ноември мобилизира жителите на Рояк. Сред тях бяха и учениците Селим, Мерт, Октай и Фуркан, които са приятели.

15-годишните

момчета се

хвърлиха в огъня
и спасяваха хората. Всичко започва около 18 ч, когато те забелязват пламъци и дим от хосписа “Топъл дом”.

Без да се замислят, се втурват натам. Заварват съселяни вече да помагат на над 50-те възрастни, които обитават дома. Много от настанените са неподвижни и с психични отклонения.

“Отидохме на бегом. Видяхме, че гори, и влязохме. Който имаше възможност, дойде да помогне”, разказа Селим пред “24 часа”. Викове и дим се разнасяха около дома, спомня си той. Заедно успяват да изкарат неподвижна жена със счупен крак.

Пренасят я с одеяло. Други изваждат с инвалидни колички.

Хвърлиха се в огъня, без да мислят, казва кметът на Рояк Мехмед Кодран. За смелостта и човешката им постъпка те получиха в един ден награди от президента Румен Радев, просветния министър Николай Денков и шефа на пожарната старши комисар Николай Николов.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>