Животът онлайн спря от влизане в доброволна казарма половината кандидати (Графика)

13.01.2022 20:15 Дима Максимова
Първите резервисти ще положат клетва на 8 февруари. СНИМКА: ГЕОРГИ КЮРПАНОВ
Началникът на централното военно окръжие - София, полк. Георги Петков СНИМКА: ГЕОРГИ КЮРПАНОВ
Зам.-министърът на отбраната Александър Петков (в средата) откри ремонтирания битов корпус, където резервистите ще живеят през следващите 6 месеца.
Гвардейците пред президентството винаги са атрактивни за гостите на София.

Мераклиите да станат войници не успяват да минат и първичните прегледи

296 поискаха да станат първите ни резервисти, но само 128 започнаха обучение

Получават по 1100 лв. в следващата половин година и по 4500 калории на ден

Все по-трудно желаещите да служат в армията минават през задължителните медицински тестове. Заседналият начин на живот и всекидневната работа пред компютър води до проблеми, които правят младите негодни за служба. Тази спънка се вижда и при първите резервисти у нас.

296 кандидати са подали документи за първата доброволна войска, но половината са отпаднали още на прегледите във Военномедицинска академия, обяснява началникът на централното военно окръжие - София, полк. Георги Петков. Едва 128 мъже и жени до 40-годишна възраст обаче са приети в доброволния резерв.

“Това е болен въпрос за цялото общество. Нашите младежи и девойки имат здравословни проблеми, предварително установени на медицинските прегледи, които възпрепятстват тяхното изпълнение на военната служба. Желаещи има, но здраве няма”, казва полк. Петков.

За проблема потвърди и зам.-началникът на отбраната ген.-лейтенант Димитър Илиев. “Завишава се процентът на негодните да служат в армията, но това е нормално донякъде. Стоенето по-дълго време пред компютъра се отразява”, обяснява той и добавя, че на резервистите ще им бъде обърнато специално внимание на физическата подготовка.

Все пак 22 момичета и 69 момчета от цялата страна стигат до възможността в следващите 6 месеца да се обучават в Националния военен университет “Васил Левски” във Велико Търново. В началото на седмицата те

за пръв път облякоха униформа,

а до края на обучението си ще могат да боравят и с оръжие.

Още от ранно утро пред южното КПП на университета паркират десетки коли с бъдещите резервисти. Със сакове в ръце те влизат на територият на университета, я някои биват върнати обратно до колите само след 10 минути. Причината е ненужен багаж, като 5 чифта дънки и други дрехи, които изобщо няма да са им нужни. Картини от годините, когато всички караха казарма, но вече позабравени.

Новите резервисти са на възраст от 20 до 39 г. Сред тях 14% са висшисти, 84 на сто имат средно образование, а 2% са с основно. Има ИТ специалисти, графични дизайнери, готвачи, даже танцьорка на модерен балет. “Всички са

мотивирани да продължат службата си в армията

след приключване на договорите им”, казва подп. Стефан Маринов, началник на Център за професионално и продължаващо обучение в НВУ.

Само 3 часа след като са влезли на територията на университета, младите мъже и жени са на плаца под дъжда и звуците на българския химн.

“Днес е наистина знаменателен ден, тъй като сме в началото на изпълнение на една програма на Министерството на отбраната, целяща повишаване състава на резерва на въоръжените сили и повишаване на броя на хората, които са решили да се присъединят към състава на българската армия. Започваме този пилотен проект в НВУ, в двата му факултета във Велико Търново и Шумен, с надеждата, че ще бъде успешен и че българските граждани, които са проявили желание да се обучават и да бъдат подготвени за задачите за защита на националната сигурност, ще бъдат достатъчно много и да се попълни текущият некомплект от военнослужещи”, каза зам.-началникът на отбраната ген.-лейт. Димитър Илиев.

Освен обучаващите се в Търново, още 28 мъже и жени влизат във факултета по артилерия, противовъздушна отбрана и комуникационни и информационни системи в Шумен. Още 6 души ще се включат в поготовката на резервистите, защото са завършили началния етап на обучение, а всички ще положат клетва на 8 февруари. Дотогава трябва да са усвоили основите на армееца.

“Очакваме тази програма да се развие и оттукнататък резултатите да са все по-добри”, коментира зам.-министърът на отбраната Александър Петков, който приветства първите ни резервисти.

“В район Велико Търново ще премине подготовката за квалификация автоматчик. А в район Шумен ще премине подготовката на резервистите за придобиване на квалификация номераторазчет”, посочи подп. Маринов. Докато трупат тактически умения, младите мъже и жени ще получават около 1100 лв. заплатата на месец за следващата половин година. За това време им е осигурена храната. 9,78 лв. е храноденът на един резервист -

с 5-компонентна закуска

и минимум 4502 калории на ден. Нощуването е в обновени тройни стаи в кампуса на университета.

“Приемам го като предизвикателство за дисциплина и за всичко останало. Възнамерявам да продължа след това да работя в армията, защото на този етап това ми харесва. Дори нямам представа какви ще са парите, но като отношение, като дисциплина, като работа ще е по-добре”, казва 34-годишен новобранец от Харманли, работил като охранител.

Тук съм, защото искам да служа на страната си

Някой трябва да го има този порив, за да може другите да са сигурни, че има кой да ги пази. Искам да се развивам, да науча много неща, да съм способна да си защитя страната и хората, които не могат да си помогнат сами на себе си”, казва 34-годишна пловдивчанка, която е работила като танцьорка.

“Винаги съм знаела, че моето място е тук, като призвание може би. Знам, че трябва да правя нещо различно”, допълва 26-годишна специалистка по тестване на софтуер от Бургас. За да приемат първите срочно служещи, военното министерство е инвестирало над 2,8 млн. лв. с ДДС в ремонт на битов корпус във военното училище. Обзавеждането и оборудването е за още 479 хил. лв., а общо доставката на мебели в университета струва на държавата 1,76 млн. лв.

През първия месец резервистите ще преминат начална военна подготовка. След това имат два месеца специална военна подготовка за придобиване на квалификации.

Доброволната военна служба ще завърши с три месеца колективна подготовка до ниво взвод, обясниха от военния университет.

“Изискванията към тях са същите като към кадровите военнослужещи. На всеки етап ще полагат изпити и ако не се справят, договорът им се прекратява. Не дължат неустойки на държавата”, уточни шефът на военния университет бриг. ген. Иван Маламов.

Следващият период, в който ще се проведе срочната служба в доброволния резерв, ще започне през юли 2022 г.

Вече 175 см стигат за гвардеец, преди 10 години трябваше да са с 3 см. по-високи

Един гвардеец трябва да е с ръст между 178 до 182 см, теглото да е до 85 кг, да не носи очила, да е изключително здрав и мотивиран за служба в Националната гвардейска част. Така нейният ръководител преди 10 г. полк. Боян Ставрев описва изискванията към младежите.

Днес и 175 см стигат за гвардеец. При обявяването на последния конкурс за нови кандидати през март м.г. килограми не се споменават.

Конкурсът включва измерване на антропометричните данни (допълнително изискване е ръст 175 см - 185 см), изпит по физическа подготовка, тест за обща култура и събеседване.

Лицеви опори и коремни преси за сила, бягане совалка 10х10 м за бързина и 1000 м крос за издръжливост пресяват кандидатите. Тестът за обща култура пък включва 100 въпроса.

Националната гвардейска част е приемник на създадената през 1879 г. лична гвардия на княз І Батенберг. С постановление на МС през 2001 г. е утвърдена като представително военно формирование на БА. Тя е един от символите на държавната власт заедно с националната знаме, герба и химна.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>