Христин Илиев: Газът ще има ключова роля за енергийния преход България

13.01.2022 12:06 Самуил Огнянов
ХРИСТИН ИЛИЕВ

Продължаваме да инвестираме в производството на надеждна енергия, казва директорът на "Топлофикация Бургас"

- Каква ще бъде ролята на природния газ в бъдещия енергиен микс на България?

- Природният газ може да играе жизнено важна роля в енергийното бъдеще на България и да проправи пътя към декарбонизацията на икономиката ни. На този етап Европейският съюз го определя само като преходно гориво. Преди дни Европейската комисия представи проект за определяне като „зелени“ на ядрените централи и природния газ. Считам, че природният газ ще бъде не само временен ресурс за енергийната трансформация, но и гориво на настоящето и бъдещето.

Поне в близките години ,смятам, че газът няма алтернатива, ако искаме да осъществим плавен и справедлив преход в България. Редица експертите определят водорода като възможно гориво за производство на чиста енергия. Може би за други европейски страни това би могло да бъде, той все още е прекалено скъп и не би бил икономически изгоден. Самата ни инфраструктура не е такава, че да може да пренася водорода в чистата му форма, така че плановете за мащабното му използване в близко бъдеще все още са трудно осъществими накрактика. Практически газът е единствената алтернатива на въглищата и за това, трябва да се работи в посока либерализацията на пазара.

Трябва да се намери баланс при краткосрочния пазар и дългосрочните договори. Само при либерализация би имало гъвкавост на търговията с газа. Изграждането на добре функциониращ газов хъб в България ще бъде важен елемент в подкрепа на пазарната либерализация - като пазар, на който доставчици и купувачи да търгуват с газ по пазарни цени. За съжаление към днешна дата България остава на едно от последните места сред държавите членки на ЕС по отношение на мерките за пазарна либерализация.

Въпреки всички предимства на природния газ у нас, пазарът е относително малък - около 3 млрд. куб. митра на година. Предвид започналата вече трансформация към нисковъглеродно производство на енергия, тенденцията ще бъде да се увеличи търсенето. Това от своя страна може да се случи като се направят необходимите реформи в регулаторната система. Само така синьото гориво ще достигне своя потенциал в производството на електрическа енергия и ще може да бъде конкурентен .

- Какви са предимствата на природният газ пред другите горива?

- Природният газ предлага огромен потенциал по пътя към декарбонизация на Европа. Този вид гориво е за предпочитане при производството на енергия поради изобилието му, гъвкавостта при транспортиране и по-ниското ниво на замърсяване в сравнение с други изкопаеми горива. При изгарянето на газа се отделят по-малко въглеродни емисии, отколкото другите изкопаеми горива - с 40% по-малко въглероден диоксид, прахови частици, серен диоксид и азотни оксиди. За това природният газ може да бъде преходно гориво при преминаването към устойчива енергийна система.

Смятам, че газът има своите добри перспективи, защото е и енергийният източник, който се използва в допълнение на възобновяемите енергийни източници. За пример мога да дам соларните панели и вятърната енергия. При тях се изискват бързи и надеждни резервни източници. Ролята на природния газ като балансираща мощност ще се увеличи. Газът като част от енергийния микс, ще спомогне за осъществяване на декарбоницазия на приемлива цена и за сигурни доставки занапред.

- Като експерт със значителен опит в  енергетиката какво е мнението ви за енергийния модел, по който да се развива България?

- Нисковъглеродната трансформация ще е дълъг процес. Ще са необходими значителни инвестиции с дълъг хоризонт на изграждане и експлоатация. Конкретно на въпроса Ви, първата и най-важна задача е изготвянето на реалистична и ясна визия за постигане на плавен нисковъглероден преход, който същевременно запазва енергийната сигурност и независимост. У нас стабилността на мрежата зависи от въглищата. Те осигуряват средно около 40% от производството в страната всяка година с местен ресурс и не могат лесно и бързо да бъдат заменени с други технологии.

Това е основата, на която трябва да стъпим - да имаме реалистична представа за спецификата на сектора ни при планирането на трансформацията. Както вече казах, че най-целесъобразно би било да насочим усилия към ускоряване на производството на енергия от природен газ.

Най-важно е да запазим конкурентоспособността на икономиката си и да не се стигне до социална криза, при която стотици хиляди ще загубят работните си места. Имаме нужда от разумни решения и преходът задължително да е плавен, справедлив и устойчив. Не трябва да се лишаваме в момента от работещи мощности, които са необходими за гарантиране на енергийната стабилност и сигурност.

- Кои са приоритетните проекти в инвестиционна програма на "Топлофикация Бургас" през 2022 г.?

- Основна част от инвестиционната програма на "Топлофикация Бургас" е рехабилитация и разширяване на топлопреносната мрежа. Целогодишно влагаме средства в ремонт на генераторите за комбинирано производство на енергия и техните спомагателни съоръжения. Най-мащабните ремонти са през летните месеци, когато парното е спряно. В този период извършваме нужните подобрения на мощностите и пречистващите съоръжения. Ремонтираме амортизираните участъци, които след време биха били причина за авария. Основната цел на профилактиката и планираните ремонтни дейности е клиентите да получат сигурно отопление през зимата.

Уверявам ви, че и през тази година ще продължаваме да инвестираме в централата, в работата със съвременна технология, за да произвеждаме сигурна и надеждна енергия. Вярвам, че България се нуждае от надеждно и чисто производство на енергия. Ние като част от енергийната система ще допринасяме за това. Ще продължаваме да бъдем активен участник при подпомагането на страната в прехода към чиста енергия в съответствие с целите на Зелената сделка.

- Каква е оценката ви за бизнес климата в България?

- В последните години бизнес климатът в България се подобрява. Правят се редица реформи в сектора ни и като цяло в икономиката. Смятам, че трябва да не забравяме, че страната ни има огромни предимства. Първо сме член на ЕС. Нашето географско разположение е стратегическо и не на последно място, имаме много добри експерти, които могат да развиват местния бизнес. Има инвеститорски интерес към нас и смятам, че за да го развием, е необходимо да продължи да се подобрява този бизнес климат с постоянни икономически реформи.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>