Дете чудо в математиката съветва червения депутат Манол Генов

13.01.2022 06:58 Радко Паунов Ваня Драганова
Християн Тончев е новият сътрудник на червения депутат от Пловдив-област Манол Генов.
Манол Генов Снимка: Архив
Дани Каназирева (вдясно) със съветничката си по правни въпроси Маргарита Бойчева
Народният представител от ГЕРБ Младен Шишков (вляво) със своя помощник - бившия депутат и настоящ зам.-кмет на Костенец Васил Цветков
Славчо Атанасов

- Дани Каназирева взе секретарката си, за да имала достъп до парламента

- Христо Иванов с две помощнички

Някогашното дете чудо в математиката Християн Тончев е нает от червения депутат Манол Генов за нещатен сътрудник в парламента.

Част от пловдивските парламентаристи вече се сдобиха с помощници. Някои получават възнаграждения, а други са поблазнени от специалния пропуск, който им дава свободен вход в Народното събрание.

23-годишният Християн Тончев ще съветва Манол Генов по медийните въпроси. “Завършил е Търговската гимназия в Бургас, а след това политология”, обясни депутатът от Пловдив-област.

През 2006 г. Тончев е бил финалист в национално състезание. Тогава е бил четвъртокласник в бургаското училище “Димчо Дебелянов”. “Той е в пресцентъра на “Позитано” и ми го препоръчаха”, допълни Генов.

Генов е един от общо 7-те депутати от Пловдив и областта, които вече са с нещатни сътрудници. По правилник всеки народен представител има право да има до 3-ма помощници. Депутатите

могат да им

плащат от

парите си за

консултации и

представителни

разходи, макар масово да се кълнат, че сътрудниците им работят безвъзмездно.

Както “24 часа” вече писа, първи от двата пловдивски изборни района в 47-ото народно събрание със сътрудници се сдобиха Дани Каназирева и Христо Иванов.

За трети път, откакто е депутат, Каназирева взе секретарката си от времето, когато беше областен управител. Маргарита Бойчева е завършила политически науки в ПУ “Паисий Хилендарски”, а в момента изучава реклама и медийни комуникации, но ще съветва юристката Каназирева по правните въпроси.

Бойчева е сътрудник на групата на основаната от Каназирева партия “Съюз за Пловдив” в общинския съвет, но в Народното събрание по почина на шефката си сътрудничи на ГЕРБ. В началото на мандата за кратко депутатката взе за сътрудник по логистиката някогашния си шофьор Ангел Младенов, но името му вече не фигурира в списъка на нещатните сътрудници на настоящите депутати.

“Маргарита ми е по-скоро помощник. Не ѝ давам заплата. Взех я, за да има достъп до парламента, за да не ѝ вадя всеки път карта, когато ми потрябва. Нужна ми е да идва и да носи документи”, обясни пред “24 часа" Каназирева.

Съветник на председателя на групата на “Демократична България” и депутат от Пловдив Христо Иванов по правните дейности и културните политики ще е юристката Александра Стеркова. Тя беше народен представител от същата група в 46-ото народно събрание. Вторият сътрудник на Христо Иванов е Марияна Иванова, която се занимава с координация и комуникация.

Финансистът Стефан Бъчваров е единственият засега съветник на Елена Гунчева от “Възраждане". Той е работил в банковата система и като брокер на фондовата борса, бил е изпълнителен директор на няколко консултантски фирми с договори с колектори, банки и застрахователи, експерт по цесии, ценни книжа и приватизация, изброява Гунчева.

“Познаваме се от много години, ползвала съм го като консултант по търговски дела като адвокат и знам, че мога да му имам доверие”, обясни тя.

Парламентаристът от ГЕРБ в 44-ото народно събрание Васил Цветков се връща като нещатен сътрудник на Младен Шишков.

“По ирония на съдбата или не, пътищата отново ме отведоха в парламента. Надявам се бъдещото ми сътрудничество като съветник на моя бивш колега и приятел Младен Шишков да спомогне за реализацията на правилните политики в сферата на местното самоуправление, строителството и екологията и регионалната политика”, коментира новия си статут на нещатен сътрудник Цветков. В момента той е зам.-кмет на община Костенец.

“Добър специалист е и е младо момче - на 35 г.”, каза за него Шишков. И двамата са строителни инженери. Но депутатът от Раковски твърди, че

“човек не може

да знае по

всичко”

и затова е взел Цветков за съветник. Макар да казва, че ще го консултира без възнаграждение, все пак нещо ще отделя за него. “Знаете, безплатен обяд няма”, призна Шишков.

Председателят на ПГ на ИТН и депутат от Пловдив Тошко Йорданов пък ще разчита на съветите на Емил Трифонов в сферата на сигурността. Трифонов е имал участие в охранителна фирма.

Сътрудник на депутата от ИТН от Пловдивска област Танер Тюркоглу ще е соченият за негова дясна Севтин Реджеб. През 2005 г. той е бил кандидат за депутат от ОДС от Кърджали.

Славчо Атанасов: С 8-9 хил. лв. заплата не е проблем народен представител да плаща

При заплата от над 8000 лв. не е проблем за един депутат да осигури възнаграждение за сътрудника си. Това твърди бившият народен представител и бивш кмет на Пловдив Славчо Атанасов. Той уточни, че шефовете на комисии получават близо 1000 лв. отгоре.

“Хващаш един депутат, най-добре да е председател на комисия, защото има право да ползва до 10 сътрудници. Едно от примамливите неща е пропускът за парламента. С него може да ходи където си иска. Обикновено сътрудниците се ползват за някакви промени в даден законопроект и получават срещу това хонорар. Позволено е, но не е морално, защото така се разхищават държавни средства”, смята Атанасов.

Атанасов припомня, че Народното събрание разполага с щатни експерти, които са на разположение на депутатите, и всяка парламентарна комисия ползва такива специалисти. Възнагражденията им варирали около 2000 лева и малко отгоре. Ако шефът на съответната комисия пишел отличен на този експерт, получавал и премия. Оценките обаче се препотвърждавали и от председателя на парламента. Веднъж годишно се полагали и пари за дрехи.

Нещатните сътрудници пък получавали около 1500 лв. Депутатът разполагал и с т.нар. представителни - към 2000 лв. на месец. Друга благинка била покриването на горивото, ако пътуваш със собствена кола.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>