Сандов: Вендинг машини за пластмаса ще се въведат от следващата година

12.01.2022 18:27 Албена Арабаджиева
Борислав Сандов

Депозитна система за отпадъците - вендинг машини за пластмасови и стъклени опаковки, реално може да се въведе от следващата година. Тази година ще се започне с информационни кампании и демонстрации. Това заяви министърът на околната среда Борислав Сандов по време на изслушване в парламентарната комисия.

Планират се промени в Закона за управление на отпадъците, за да се премахне картелизацията и изкуствено поставените бариери към малки и средни фирми да навлязат в сектора на кръговата икономика. До момента имало подкрепа от почти всички заинтересовани лица относно депозитната система.

Министърът разказа, че една от организациите за оползотворяване на отпадъци е с отнет лиценз - тя оперира във Варна, Благоевград, Перник и други големи градове и има опасност те да останат без организация за събиране на отпадъците.

Европейската комисия категорично се противопоставя на идеята трасето на магистрала “Струма” да минава през Кресненското дефиле. Затова се връщаме на другите два алтернативни варианта преминаване в източна посока по склона на Пирин или прокопаването на тунел през дефилето. 

Тези варианти са разглеждани още от 2008 г. и има положителна оценка за въздействието на околната среда. Ек обаче изисква нова оценка, стана ясно от думите на Сандов. “Към този момент имаме огромно забавяне по трасето имено поради нежеланието да се съгласим с изискването на ЕК. Преминаването на трасето по дефилето ще породи наказателни процедури. Ние искаме да ги избегнем и да не се инвестират национални средства, а европейски”, заяви министърът, но уточни, че вероятно това няма да стане през този програмен период, а през следващия.

 На комисията министърът каза още, че в коалиционното споразумение е записано намерение да се прокопае тунел и под Петрохан. Нов ОВОС за прединвестицинно проучване за пътя Монтана - София няма да е нужен.

Най-новият вариант на плана за възстановяване трябва да бъде изпратен до ЕК до края на тази седмица, каза още Сандов и уточни, че в него правителството ще заложи една от двете вече предложени дати за затваряне на въглищните централи - 2038 и 2040 г., но не уточни коя. Така или иначе обаче въглеродното замърсяване от тях ще се ограничи по един или друг начин, като министърът бил стартирал диалог с централите, включително разговарял по въпроса с американския посланик Херо Мустафа.

Сандов даде информация и за изпълнението на проекти по ОПОС, по някои от които има голямо забавяне. Към 31 декември платените суми по оперативната програма са 49%, или 1,639 млрд. лв., а верифицираните разходи 43,5%, или 1,474 млрд., сертифицираните разходи са 43,6%.

Най-голямата част от забавянията са в Натура 2000, там са усвоени само 38% от средствата. В сектор води са 45%. Там ситуацията е най-чувствителна - става въпрос за ВиК проектите на големи общини с над 10 хил. жители. "Някои проекти, като в Добрич не са започнали, ще направим предписание, че е по добре да го изтеглят и да стартират по новия програмен период. За 5 други ще бъдат фазирани - в Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и Русе. Част от проблемите не са свързани с ОПИК, а с други ведомства, отчуждителни процедури, липса на съгласувания. Критичен е и проектът на Столична община за управление на отпадъците, фаза 3 не е стартирала и ВАС е решила да отмени процедурата и да започне наново", обясни Сандов, като заяви, че следващата седмица ще проведе среща с кмета на София Йорданка Фандъкова. 

Вчера пък е била проведена среща с МРРБ по повод водните цикли на ВиК структурите, тъй като досега основният проблем бил липсата на комуникация с регионалното министерство. ЕК иска от нас да се представи реален план какво можем да постигнем до 2023 г., който ще се изготви до края на месеца. 

Сандов посочи и друг проблем - министерството се сблъсква с много сериозен натиск от страна на бизнеса. Например на РИОСВ Смолян е оказан натиск от потенциален инвеститор. 

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>