Съд спря "Теленор" да вдига цени засега, чака се решение за А1 (Обзор)

11.01.2022 22:21 Албена Арабаджиева

"Виваком" може да актуализира месечните такси, индексацията им е само за една година

Административният съд в София е отхвърлил на първа инстанция жалбата на “Теленор” срещу заповедта на Министерството на икономиката, с която се забранява вдигне на таксите на потребителите от февруари.

Това съобщи на брифинг във вторник икономическият министър Корнелия Нинова. Заповедта, която тя издаде, не позволява на А1 и “Теленор” да индексират цените на услугите си според инфлацията за две години подред - 2020 и 2021 г. Според Комисията за защита на потребителите (КЗП) това е нелоялна практика.

Решението на съда може да се обжалва пред ВАС в 7-дневен срок. То се отнася само за жалбата на “Теленор”, а за тази на А1 все още няма произнасяне. И двете компании обаче ще се възползват от възможността да обжалват.

От “Теленор” уточниха, че става дума единствено за произнасяне от съда по отношение на предварителното изпълнение на заповедта, а жалбата по същество предстои да бъде внесена.

Преди Коледа двата телекома обявиха намерението си през февруари да индексират размера на месечните такси по договорите за две години. Техните изчисления показвали, че това ще доведе до увеличение от около 1 лев на месец.

Компаниите допълват, че в общите условия към договорите е позволена промяна на таксите спрямо инфлацията и обосновават увеличението със значителното нарастване на разходите заради поскъпването на ток, горива, различни продукти и услуги.

КЗП посочва обаче, че телекомите могат да правят индексация с инфлацията само за една година. Компаниите обаче смятат, че ако индексацията се направи поотделно за 2020 и 2021 г., потребителите ще бъдат поставени в неизгодно положение и ще плащат по-високи цени.

Според комисията операторите се опитвали да индексират цените в нарушение на клаузите на договора, без да предоставят право на потребителя да го прекрати без неустойки. Ако клиент го направел, пак трябвало да плаща неустойки.

Забраната на Министерството на икономиката обаче не се отнася за “Виваком”, тъй като тяхното увеличение на таксите само за една година и това е записано в потребителските договори. От оператора изпратиха съобщение до абонатите си, че ще вдигнат с около 1 лев от февруари месечните такси. Ако останалите два мобилни оператора искат да направят повишение на цените също за една година, това е тяхно решение, каза Нинова във вторник.

И ги призова да не извършват незаконни действия, докато заповедта е в сила, както и да не изпращат подвеждащи текстови съобщения на потребителите. Ако нарушат заповедта, е предвидена глоба до 30 хил. лева.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>