Кремен Георгиев: Газът може да превърне въглищна централа в зелена

11.01.2022 14:47 Самуил Огнянов
Председателят на Асоциацията на топлофикациите Кремен Георгиев СНИМКА: БИ ТИ ВИ

Сред топлофикациите най-напреднали в този процес са Русе и Перник

- Инж. Георгиев, като председател на Асоциацията на топлофикационните дружества в България, която е остоява позициите на повечето български топлофикации, как бихте коментирали проекта на Европейската комисия за определянето като зелени на ядрените централи и природния газ?

- Целият сектор подкрепяме проекта напълно. Голяма част от топлофикациите на въглища предприемат действия по частичното им заместване с природен газ, което доказва мнението на експертите, че природният газ ще помогне на икономиките по пътя на екологичното бъдеще.

Не съм специалист по ядрена енергетика, но атомните реактори не изпускат парникови газове, което означава, че трябва да се приемат за зелени.

- Необходимо ли е газовите централи да са обект на по строги правила, за да бъдат определени за зелени?

- Няма нищо лошо в това. Непрекъснато се въвеждат все по-строги стандарти за работа на топлофикациите и това е нормално. Фокусът винаги е ще е върху отделяните количества парникови газове при експлоатацията им.

- Запознат ли сте дали са предвидени по-строги правила по отношение на въглеродните емисии?

- Доколкото прочетох в медиите, проектозаконът предвижда топлофикациите на природен газ да отделят до 270 грама въглеродни емисии на киловат генерирана енергия.

- Посочихте, че топлофикации на въглища преминават на природен газ. Можете ли да дадете примери с дружества, които членуват в АТДБ?

- Да. Най-напреднали във въвеждането на природен газ са топлофикациите в Русе и Перник. Очаква се съвсем скоро и в двете дружества да заработят газови когенератори, които ще произвеждат енергия изцяло от природен газ.

- Искате да кажете, че в тези топлофикации не преработват съществуващите съоръжения за работа на природен газ, а закупуват нови?

- Доста сериозно е съоръжения, които произвеждат енергия от въглища, да се преработят за производство от природен газ. Да, случаите в Русе и Перник са такива, че предприятията са инвестирали в нови съоръжения, които да произвеждат енергия от природен газ. Идеята е, че делът на произведената енергия от природен газ частично ще намали количеството на използваните въглища. Колкото по-голям е процентът на природния газ в общия горивен микс на една въглищна топлофикация, толкова по-зелена ще бъде тя.

- Това означава ли, че скоро ще има топлофикации в България, които напълно ще спрат използването на въглища поне за моменти?

- О да, и за двата примера, които ви дадох, случаят е такъв. С въвеждането на газовите когенератори в "Топлофикация Перник" се очаква извън отоплителния сезон дружеството да произвежда електрическа енергия само от природен газ.

Това означава без въглища Перник в периода от май до октомври, което като за начало никак не е малко. Ако не се лъжа, колегите казаха, че това ще се случи още това лято, но да не бързам. Дейностите по въвеждане в експлоатация на когенераторите са изключително трудоемки и специфични, надявам се да протекат безпроблемно.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>