Плащаме данъци с отстъпка до края на март

10.01.2022 20:50 Румяна Денчева

От днес до 30 април всеки, който има облагаеми доходи за 2021 г., е длъжен да ги декларира пред НАП. Това се отнася за доходи извън заплата, хонорари, договори, наеми, дивиденти, замяна на акции, допълнително осигуряване и от застраховки “Живот”, за които се дължи окончателен данък, както и доходи от лихви по банкови сметки.

В декларацията трябва да се впишат и облагаеми парични и предметни награди, които не са предоставени от работодател или възложител, притежавани акции и дялови участия у нас и в чужбина. Пред данъчните се декларират и дадени или получени парични заеми, а също и доход, получен от продажба или прехвърляне на предприятие.

Без да се облагат, могат да се декларират и придобитите през 2021 г. доходи или полученото имущество по наследство, дарение, както и имущество от възстановено право на собственост по реда на нормативен акт.

Не са задължени да подават годишна данъчна декларация хората, които са получили само доходи от заплата, когато към 31 декември 2021 г. имат работодател по основно трудово правоотношение и той е определил годишния размер на данъка за всички доходи, а пълният размер на дължимото е удържан от работодателя до 31 януари 2022 г.

Не са задължени да декларират доходите си и тези, за които данъкът върху общата годишна данъчна основа е равен на авансово удържания. Ако обаче ще ползват данъчни облекчения, подаването на декларация е задължително.

Срокът за плащане е същият като за подаване на декларация - 30 април 2022 г. Изключение са тези, които извършват стопанска дейност като търговци, за които срокът за деклариране е от 1 март до 30 юни 2022 г.

Данъчната декларация се подава в Териториалната дирекция на Националната агенция за приходите (ТД на НАП) по постоянния адрес на физическото лице или едноличния търговец. Тя може да бъде подадена лично или чрез пълномощник, по пощата с обратна разписка и по електронен път. Самоосигуряващите се лица обаче имат само една опция - да подадат документа по интернет.

За различните видове източници на доходи има специални приложения към данъчната декларация. Попълват се само онези, по които има суми за вписване.

При изчисляването на дължимия налог закръгляването става към по-малката стойност. Титулната страница на данъчната декларация съдържа данни за получателя на доходите. Попълването на информация за телефонния номер и електронния адрес не е задължително, но експертите го препоръчват, защото при грешки данъчните ще ви търсят по телефона или имейла. По електронен път ще ви уведомят и за получаването на документа в срок.

Посочен е и общият брой на другите документи или копия, които се прилагат към декларацията. Задължителни са доказателства за размера на внесените в чужбина данъци и осигурителни вноски, както и декларации за отказ от другия родител да ползва данъчни облекчения за деца. Всеки сам изчислява размера на данъка върху общата годишна данъчна основа, като данъчната ставка е 10%. На ред 5 в част ІV се изчислява размерът на данъчното облекчение за безкасови плащания, който може да бъде 1% от дължимия данък, но не повече от 500 лв.

За да се изчисли годишното задължение, от сумата от всички облагаеми доходи се приспадат авансово внесеният през годината данък, размерът на признатия данъчен кредит, ако има такъв, както и всички разрешени от закона данъчни облекчения.

Всеки, който е подал годишна данъчна декларация до 31 март, има право на отстъпка 5% върху данъка. Тя обаче може да се ползва само ако няма подлежащи на принудително изпълнение задължения към момента на подаване на декларацията. Общият размер на всички отстъпки не може да е над 500 лв. Дължимия данък се закръглява към всеки пълен лев, например ако сумата е 500,31 лв., се вписва 500 лв.

Дължимият данък върху доходите може да се внесе чрез виртуалния ПОС терминал на НАП, чрез физически ПОС терминали в салоните за обслужване на НАП, с платежно нареждане или вносна бележка, както и с пощенски запис. Който има да получи надвзети суми, трябва да посочи банкова сметка, в която да бъдат преведени парите.

Промяна през тази година има единствено в размерите на данъчните облекчения за деца. За едно остъпката е 450 лв., при две - 900, а при три и повече непълнолетни деца - 1350 лв.

До 31 януари 2022 г. работодателят по основното трудово правоотношение трябва да изчисли годишната данъчна основа за доходите от заплата и да определи годишния размер на данъка. Ако данъкът е по-нисък от авансово удържания, работодателят до 31 януари 2022 г. възстановява разликата на служителя. В този случай възстановената сума се прихваща последователно от следващи вноски.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>