КСНС: Без срокове за решението за Северна Македония и резултати за правата на българите там

10.01.2022 19:52 Лиляна Клисурова
Румен Радев


Даването на съгласие от страна на България за започване на преговори на Северна Македония за членство в ЕС да не се обвързва със срокове, а с постигане на реални резултати, включително и по отношение на правата на македонските българи.

Това е една от препоръките, които КСНС отправи към изпълнителната власт. Те бяха изчетени от президента Румен Радев след заседанието. Близо 6 часа представителите на властта обсъждаха каква да е позицията на България по повод старта на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС.

Интегрирането на Западните Баркани в ЕС е стратегически интерес на България и съвпада с интересите на партньорите и съюзниците ни от ЕС и НАТО. Особено внимание бе обърнато на РСМ, чиито процес е в застой, бе записано в документа. И уточнено, че в продължение на 4 г. РСМ не дава гаранция за изпълнение на поетите в договора със София ангажименти. Напомня се за приетата през 2019 г. рамкова позиция на България, потвърдена с решението на 44-ото НС. Двата документа са водещи за позицията на страната ни.

Преди 30 г. България първа в света призна днешна Северна Македония като новосъздадена независима държава. България никога не е и не отрича правото на македонските гражданите да се самоопределят на база собственото си самосъзнание. Но държи на пълното равноправие на македонските българи с останалите народи там, изрично записани в тяхната конституция, каза Радев.

Десетилетната политика на дискриминация на македонските българи ескалира в последно време в открити публични атаки срещу граждани, декларирали българския си произход. Правата им са ключов елемент от Копенхагските критерии за членство в ЕС и не могат да бъдат предмет на преговори, категорично е записано в документа.

Участниците в КСНС се обединиха около мнението, че са необходими всеобхватни, целенасочени и.ресурсно осигурени действия за възобновяване на доверието и активизиране на двустранното сътрудничество във всички области на обществен интерес.

От особено значение са проектите, осигуряващи транспортна, дигитална и енергийна свързаност с акцент Коридор N8. Това ще допринесе за преодоляване на застоя между двете държави и ще даде импулс за ускоряване на преговорния процес.

КСНС отбелязва и постигнатото до момента в преговорния процес. В някои сфери се очертава възможност за постигането на съгласие. Решаването на отворените политически въпроси ще ускори значително напредъка във всички останали области, е записано в документа.

Участниците в КСНС препотвърдиха позицията на България относно готовността на Албания за започване на преговори за членство в ЕС.

След другите предложения на КСНС към МС и НС са:

При провеждане на външната политика на страната МС да изпълнява националната позиция на България, като спазва изискванията, произтичащи от договора от 2017 г., рамковата позиция от 2019 г. и декларацията на 44-ото НС.

Изпълнителната власт да продължи да работи за изпълнение на договора от 2017 г. в преговорния процес на РСМ в ЕС. Както и да изготви и обезпечи план за действие с мерки за напредък в преговорите във всички области на двустранни отношения. Да предложи на Скопие създаването на смесени групи за преговори във всички области.

Мерки за ускоряване на изграждането на коридор N8 съвместно с РСМ и Албания като единен проект в неговата цялост - автомагистрала, жп линия, енергийна свързаност, е друго от предложенията на КСНС към изпълнителната власт.

НС да предложи на парламента на РСМ създаването на структуриран диалог между парламентарните комисии, който да засили доверието и да подпомага цялостния процес.

Радев завърши с благодарност към всички участници в КСНС за постигнатия консенсус. Защото в това, което ни предстои, е изключително важно българските държавници да имат единство във вижданията и действията си.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>