Доц. Георги Йорданов: Отваряме денонощни COVID зони в болниците

08.01.2022 08:00 Румен Златански
Доц. Георги Йорданов, зам.-министър на здравеопазването

Не се предвижда задължителна ваксинация у нас

Още сме далеч от колективния имунитет в България, казва зам.-министърът на здравеопазването, шеф на пандемичния комитет към МЗ и зам.-председател на Националния пандемичен щаб

 

- Доц. Йорданов, с навлизането на омикрон у нас пандемията от COVID тревожи много хората, вече три дни заразените са над 5000 дневно, а се чакат по 10 хил. Как смятате да се справите с нея?

- Проведохме първото заседание на пандемичния комитет в Министерството на здравеопазването. Основният проблем, който обсъдихме, беше прогнозираната увеличена заболеваемост заради омикрон. Наблюдаваме ситуацията в другите страни в Европейския съюз и Великобритания.

Интересът, който има към нашите зимни курорти, се засилва, осбено от жителите на Острова. Очакваме пристигането на повече от 1200 британци следващата събота и неделя. Има опасност чрез тях да бъде пренесен още омикрон у нас. Взимат се мерки това да не се допусне.

Добре е, че новият щам протича по-леко от делта. Ще има по-голям брой заболели, но по-малко тежки случаи.

Искаме да улесним хората, които имат симптоми на коронавирус и се чувстват зле -

да не чакат

само пред

кабинетите на

личните лекари,

а да получат по-бързо болнична помощ. Това ще стане чрез откриването на COVID зони не само в големите градове, а и в по-малките общински центрове.

Така ще създадем по-добра организация за лечение на болните. Там на всеки пациент ще се направи тест. Позитивните ще бъдат разпределени в две групи. Тези, които са в тежко състояние, ще бъдат приети в болници. Хората с по-леки симптоми остават на лечение вкъщи. На тях ще им бъде осигурен пакет от клинични изследвания. При необходимост ще им бъдат направени и рентгенови снимки. Накрая ще им бъдат изписани лекарства, които се заплащат от здравната каса.

Новото, което ще въведем, е пациентът да не бъде само един път в COVID зоната - при следващ преглед да не ходи да търси своя личен лекар, а да бъде прегледан от специалисти.

Предвиждаме в големите градове тези зони да работят денонощно. Те ще бъдат разкривани основно в болниците, където има по-голям брой специалисти, които ще бъдат използвани.

Ще работим активно за ускоряването на имунизацията. Притеснени сме от факта, че сме последни в Европейския съюз, с малко над 44% с пълен ваксинационен цикъл. Далеч сме от 60%, което ще ни позволи да постигнем колективен имунитет. На първо време е необходимо още 500 000 души да се ваксинират.

Добрата новина е, че след Нова година се повиши интересът към ваксините. Голяма част от имунизираните обаче са си поставали или втора, или бустерна доза. Решението на правителството за 75 лева добавка на пенсионерите, които се ваксинират, дава своите резултати.

Трябва да активизираме и общопрактикуващите лекари, които най-добре познават своите пациенти. Няма да се уморим да повтаряме, че ваксинирането не е само да предпазва от заразяване, а и помага за по-леко протичане на болестта.

Ще направим всичко възможно

да избегнем

хаоса с

разкарване

на пациенти

с линейки

от една болница в друга, което ставаше до сега в София и другите големи градове.

- Осигурени ли са достатъчно лекарства?

- Правим всичко възможно да решим проблема с осигуряването на достатъчно медикаменти за лечение. Не само у нас, а и в други страни някои лекарства не достигат. Сред тях например са нискомолекулните хепарини. Направили сме всичко възможно за закупуването на достатъно ремдисивир и други модерни лекарства.

Правителството и лично премиерът Кирил Петков се отнасят с разбиране към нашата дейност и обещаха да бъде осигурено необходимото финансиране.

- Училищата са пълни, това не създава ли сериозна предпоставка за разнасяне на заразата?

- Омикрон циркулира активно сред децата. Ще направим всичко възможно да запазим максимално дълго присъственото обучение на учениците. Но здравните власти няма да можем да се справим сами. Осигурили сме достатъчно тестове за децата. Необходимо е при тестването да им помагат родителите, които имат възможност, както и учителите. Защото, ако не бъде изпълнен технологично както трябва тестът, неговият резултат няма да бъде достоверен.

Родителите трябва да наблюдават внимателно децата си.

Когато

забележат, че

са с повишена

температура,

очите им сълзят,

кашлят,

трябва да ги спрат от училище, детска градина или ясла. Иначе такива деца ще заразят много други в учебното заведение.

- Оглавявате единия от двата пандемични комитета като зам.-министър, с какво създаването им ще помогне?

- Работим по План за справяне с пандемията. Служебните правителства не приеха създаването на пандемичния комитет, но ние смятаме, че трябва да има, като влязат не само представители на здравните власти. Транспортното министерство също има място, тъй като се занимава с придвижването на линейките например. Министерството на вътрешните работи пък следи за спазването на ограничителните меки. Представители на общините също трябва да участват. Искам да благодаря на кмета на София Йорданка Фандъкова, която обеща пълно съдействие за COVID зоните в общинските здравни заведения и помощта на общинската полиция за спазването на ограничителните мерки.

- Две години медиците поемат голямата тежест на пандемията, каква е обезпечеността на болниците с кадри?

- Наистина за COVID центровете, които бяха разкривани в ДКЦ-тата, нямаше достатъчно кадри. Повечето от тези центрове на практика в последните години се превърнаха в наемодатели, които дават под наем кабинети на общопрактикуващите лекари, или на специализираната медицинска помощ. Те обаче не разполагат на практика с работното време на медиците в тях. Затова решихме, че е по-добре да разкрием необходимите COVID зони в болниците, които разполагат с повече лекари и медицински сестри. При условие, че се наложи спирането на плановата дейност или на част от нея, медиците ще могат да дават дежурства в COVID зоните. Това важи не само за болниците в големите градове, а и в по-малките общини. Осигурили сме и необходимото финансиране.

Всяко лечебно

заведение ще

получава по

30 000 лева

месечно за

COVID зоната

в него

Досега на лекарите се превеждаха допълнителни средства за всеки преминал болен пациент. Сега ще им бъде плащано за всеки прегледан от тях, независимо дали е заразен, или не. Така ще стимулираме преминаването на хората през COVID центровете и ще се опитаме да разтоварим общопрактикуващите лекари от тези големи опашки от чакащи при тях.

Осигурени са и средства да продължи изплащането на 1000 лева на месец на медиците на първа линия. Имаме пълното разбиране на правителството.

- При очаквания пик на вълната и претоварване на болниците може ли пак да се стигне до недостиг на кислород за болните? Въобще има ли лечебни заведения, които не са обезпечени с техническо оборудване?

- Няма да има недостиг на кислород. На пазара вече се предлагат системи, които сами генерират кислород, който ще бъде напълно достатъчен за по-малка или по-голяма болница. Проблемът с доставката на модерна апаратура е в световен мащаб. Още от правителството на Бойко Борисов през миналата година беше заявена специализирана апаратура от чужбина. Такава обаче не достига в световен мащаб и се доставя трудно. Правим всичко възможно да я осигурим.

Стана изключително скъпо транспортирането на стоки от далечни страни като Китай например и доста фирми започват да изнасят производствата си в Европа. От това ще спечели България. Например, за да имаме специализирано легло за лечение на средно и тежко болни от коронавирус, трябва да разполагаме с газова инсталация за производството на кислород, апаратура за мониториране на жизнените показатели на пациента и особено важно - система за подпомагане на дейността на белите дробове. Вече много болници разполагат с такова оборудване, ще се опитаме да помогнем на тези, които имат недостиг.

- Остава притеснителна високата смъртност на заболелите от COVID, как България може да отстъпи от челото на тази черна световна класация?

- Работим в две направления. Първото е увеличаването на ваксинацията. Апелирам към хората, които разчитат на фалшивите сертификати за имунизация с цел да си решат проблемите на социализацията, придвижването или намирането на работа, да не го правят, тъй като

в момента

ваксината няма

алтернатива

Имунизацията е начинът за справянето с пандемията и основен начин за намаляването на смъртността. Там, където имаме по-висока степен на ваксиниране, смъртността е по-ниска, данните от света категорично го сочат.

- Как ще се борите с фалшивите сертификати?

- Това е възложено на органите на МВР. За съжаление, трябва да отбележа, ча Пловдивският регион стана зона, където се фабрикуват фалшиви сертификати. Здравните власти съдействат на полицията в борбата с тях. Фалшивият документ създава и личен риск, и предпоставка за повече заразени и по-тежко протичане на болестта.

- Не трябваше ли още преди Нова година да се въведат ограничителни мерки?

- Една от причините в България да има малък брой имунизирани е наличието на много кресливо антиваксърско движение. Нашият анализ показва, че като нация не сме готови да приемем с радост ограничителните мерки. Дори и в Народното събрание не могат да стигнат до консенсус дали трябва да има зелен сертификат за депутатите. Така те дават лош пример на гражданите. Надявам се постепенно да преодолеем това.

- Как приемате идеята за налагането на локдаун за неимунизираните?

-Този въпрос е дискусионен. Дават се доста апокалиптични прогнози за предстоящата заболеваемост и смъртност с навлизането на омикрон. Мисля, че няма да се стигне до тези тежки сценарии и ще успеем да се справим, като се учим от допуснатите грешки до този момент. Обсъждахме варианти за задължителна ваксинация на определени групи хора- медици, учители и работещи в хранителните заведения. В Европа и у нас се приема, че актът за имунизация е доброволен. Смятам, че ще избегнам налагането на локдаун.

Истината, е че въвеждането на пълни ограничителни мерки за 2 седмици ще намали рязко заболеваемостта сред населението. От това обаче ще пострада бизнесът и много хора ще загубят работата си. Трябва да намерим златното сечение - да не допуснем голямо разпространение на заразата и да запазим работните места.

CV

* Завършва дентална медицина във Факултета по стоматология в Медицинския университет в Пловдив. Има още 3 придобити специалности - по социална медицина и здравен мениджмънт, орална образна диагностика и обща стоматология

* Специализирал е мениджмънт на здравното осигуряване в Германия и мениджмънт на болнични заведения в САЩ

* Има защитена научна степен “доктор” и хабилитация за ст.н.с. ІІ ст./доцент

* От 1999 до 2006 г. е общински съветник в Пловдив. Бил е директор на Районния център по здравеопазване в Пловдив

* През 2011 – 2014 г. е управител на МБАЛ “Св. Мина”, а през 2014 г. - 2017 г. изпълнителен директор на УМБАЛ “Пловдив”

* Народен представител в 44-ото народно събрание и заместник-председател на Комисията по здравеопазване

* На 23 декември беше назначен за заместник-министър на здравеопазването, а на 4 януари оглави комитета за контрол на противоепидемичните мерки

Други от Пловдивски

Каква е истината за освобождението на Пловдив

Нелепо е да се твърди, че турците сами са напуснали града – напротив, готвели са пълното му опожаряване На днешния ден, вместо да спорим и сипем хули, е редно да отдадем почит  на онези

Областният управител на Пловдив: Когато даряваш, ти ставаш по-богат

Областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев пожела здраве, мир и просперитет на всички жители на региона по случай Коледа и Нова година. Той призова хората да даряват, защото така стават по-богати

Кирил Борисов: Брендо идва в България и си отива в зависимост от работата, която има

Брендо идва в България и си отива в зависимост от ситуацията, в която се намира, в зависимост от работата, която има. Това коментира журналистът от "24 часа" Кирил Борисов пред Нова тв

Зам.-кметът Стефан Стоянов си събра багажа - губи ли Пловдив без него?

Минава за един от най-образованите и интелигентни управници Той е човек с десни убеждения, макар да не е член на ГЕРБ След 12-годишно управление на европейските политики и образованието в Пловдив

Кандидатът за кмет на Пловдив от ПП-ДБ проф. Ивайло Старибратов: Приходите от данъци спадат, защото хората нямат доверие на управлението (видео)

Всички от моя род преди мен са дали нещо на града и смятам, че и аз мога да допринеса със своите сили да подредим собствения си дом Поддръжката на инфраструктурата – пътища, тротоари, озеленяване

>