Променят кодекс, за да може държавата да се разпореди с "Вера Су"

07.01.2022 18:50 Лиляна Клисурова
Николай Събев

С бързи поправки в Кодекса за търговско корабоплаване българската държава ще може лесно да се разпореди с кораба "Вера Су", в случай, че не бъде открит застрахователят. Това заяви министърът на транспорта Николай Събев в кулоарите на парламента.

Състоянието на кораба, който аварира в скалите край "Яйлата" миналия септември, е такова, че би следвало да бъде нарязан на скрап. Но дори и тогава ние не можем да се разпоредим, ако я няма тази поправка, обясни министърът.

В Кодекса за търговско корабоплаване не е предвидена възможността когато корабособственик изостави кораба си и той стои в български териториални води, ние да можем като държава да се разпоредим с това и съответно да го продаваме, да го нарежем на скрал и да освободим пространство, обясни Събев.

Зам.-министър Владимир Върбанов е поел инициативата и е имало разговори с представители на транспортната комисия на парламента. 

На 23 декември собственикът на кораба е снел отговорността си като собственик на кораба. До този момент разходите, които е направила българската държава за спасяването на този кораб са около 2,5 милиона, а може и повече.

Корабът е на сух док в "Терем" във Варна и са предприети всички мерки да остане в такова състояние, за да не губим повече пари като държава, обясни министърът.

Министерството на транспорта е наело адвокатска кантора, която трябва да влезе в преговори със застрахователната организация и разходите да се платят.  Опитваме се да влезем във връзка със застрахователя, към този момент нямаме контакт, обясни Събев.

Министърът обяви, че от момента, в който са обявили, че искат да преговарят с авиокомпании, желаещи да обслужват линия София - Скопие, вече се били появили 2 оферти. Те са достатъчно сериозни и ще ни дадат възможност да преценим кое е най-доброто за България, обясни той. Тепърва ще се разговаря с властите в Скопие. Убеден съм, че властите в РСМ няма да възразят ние да осигурим възможност много по-бързо да общуваме помежду си.

По повод тунела под Шипка и обявеното от вицепремиера Гроздан Караджов, че той е тесен и ще се възложи проектиране на четирилентов път, Събев каза: Той си каза истината.

Чисто икономически ние трябва да имаме достатъчно висока пропускателна способност, така че връзката между Северна и Южна България да е лесна. Така че всички усилия на вицепремиера Караджов ще бъдат подкрепени от нас. Ако нещо не е предвидено и планирано както трябва, може да се препланира, допълни Събев.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>