След спор за маски и гащи: в парламента ще се влиза със зелен сертификат

07.01.2022 16:16 Лиляна Клисурова
Проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ извади нецензурен пост във фейсбук на Явор Божанков от БСП за маските. СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Ива Митева от ИТН критикува повечето от внесените от ПП текстове в решението.
Тошко Йорданов и депутатите от ИТН бяха в пленарната зала, участваха в дебатите, но не и в гласуването накрая.
Проф. Андрей Чорбанов
Проф. Костадин Ангелов и Явор Божанков в спор за поста на соцдепутата.
Ива Митева коментира решението с Александър Симидчиев от ДБ.
Бившият шеф на "Пирогов" проф. Асен Балтов пък посочи медицинските проблеми в решението, което се предлага на парламента.

В сградите на Народното събрание ще се влиза само със зелен сертификат или с тестване. Това гласуваха депутатите, които приеха решение за условията на достъп до сградите на НС при обявена извънредна епидемична обстановка.

Решението бе взето след близо едномесечни спорове в парламента и отхвърлянето на два други проекта по темата.

В подкрепа на въвеждането на зеления сертификат в НС гласуваха 154 депутати от ПП, ГЕРБ, ДПС, БСП и ДБ. "Против" нямаше. Четирима се въздържаха - 3-ма от ПП и един от ГЕРБ. "Възраждане" и ИТН не участваха в гласуването.

Депутатите, които нямат зелен сертификат, сами ще плащат за тестовете си, но няма да ползват предимство на опашката, както бе първоначално предложено.

За останалите лица, които влизат в сградите на НС - администрация, служителите на парламентарни комисии, сътрудниците на парламентарните групи и журналисти, тестовете ще се плащат от бюджета на парламента. От първоначалния списък отпаднаха сътрудниците на депутатите, които също ще трябва да си плащат сами тестовете.

Решението ще се прилага от 24 януари.

Темата отново предизвика бурни дебати в пленарната зала, които продължиха близо 5 часа и бяха прекъсвани на няколко пъти от почивки.

Кой ще спре депутат, който откаже да се ваксинира или да си направи тест, попита зам.-шефката на НС Ива Митева от ИТН. Тя обясни, че дори НСО не може да ги спре. На тези колеги не им се осигурява и възможност да участват дистанционно в заседанията, критикува още бившата шефка на двата провалени парламента от миналата година.

Това не е въпрос на популизъм, а на отговорна гражданска позиция. Да покажем, че живеем в ново време на справедливи правила, които важат за всички, че подкрепяме научния авторитет, обясни предложението шефът на групата на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров. Той обясни, че в България изискванията за зелен сертификат са достатъчно либерални, затова депутатите трябвало да покажат солидарност и отговорност. Гюров цитира цифри, че над 30 хил. души са починали от началото на пандемията, като 95% от тях са били неваксинирани, и попита колегите си докога ще продължават с демагогия и ненужни спорове.

Трябва да дадем пример на обществото. Ваксината е научно доказано, ефективно и безопасно средство за борба с пандемията, каза още шефът на ПГ на ПП.

След като правилата ще важат за всички, тогава нека всички си плащат тестовете, като всички граждани, поиска още Ива Митева.

Зеленият сертификат не предпазва, ваксинираните също разнасят зарази, скочи обаче Костадин Костадинов. Случаите, в които ваксинирани са се разболели, стават все повече. Това важи и за преболедувалите, допълни лидерът на "Възраждане". И даде пример с колегата си и зам.-шеф на НС Цончо Ганев, който изкарал коронавируса 2 пъти за 1 г.

Мирослав Иванов от ИТН пък критикува юридически текста на решението, защото така се дерогират права на депутатите и няма как те да бъдат ограничени да работят, а сградата на НС е с различен статут от останалите обществени сгради. И обяви, че ако решението се приеме в този му вид, ИТН ще внесе промяна в депутатската клетва: Заклевам се да спазвам конституцията и законите на страната, ако имам зелен сертификат.

В решението има противоборство на 2 конституционни права - правото на труд и правото на безопасен труд, критикува Иванов. И се закани да си скъса юридическата диплома.

Как и на какво основание администрацията на НС ще съхранява информацията за здравния статус на всички тествани, попита пък Андрей Михайлов от ИТН. Този текст обаче отпадна от окончателното решение.

Браним здравият разум - така соцдепутатът Явор Божанков обясни защо БСП ще подкрепи решението за зеления сертификат.

Мислех, че на Рождество Христово празнуваме раждането на Христос, но явно сте се преродили и вие, след като изповядвате друга теза, скочи проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ. Бившият здравен министър напомни за "цветуща публикация" на Божанков във фейсбук, в която соцдепутатът сравнил маските с гащи в най-тежката COVID вълна.

Отричахте, че има вирус, когато трябваше да посещавате Шипка, да си провеждате събора на Бузлуджа. Вирусът ли промени вашето съзнание или нещо друго се случи с вас, попита Ангелов.

Има текст към публикацията - че промяната на позицията на властта 3 пъти за един ден - носете маски, не носете маски..., е довела до такъв тип фолклор в социалните мрежи, отвърна му Божанков. И обясни, че това не е негова публикация, а споделена снимка. След което обвини бившият здравен министър, че е извадил публикацията от контекста.

Това предизвика проф. Ангелов, който показа от трибуната разпечатан на лист с увеличени букви поста на Божанков и всички успяха да прочетат нецензурните думи: "Когато гащите спрат пръднята, тогава маските ще спрат вируса". След това професорът го връчи на депутата от БСП.

Цончо Ганев от "Възраждане" пък критикува левия си колега, че се е прегърнал с "промяната" и е зачеркнал позициите си досега.

Ролята на зеления сертификат е да намали натиска върху здравната система. А и цялата нация да няма усещането, че ние сме привилегировани. Затова подобно решение си заслужава да бъде подкрепено от медицинска и морална гледна точка, обясни проф. Георги Михайлов от БСП. Той цитира данни, че заболелите от COVID по света са 300 милиона, а над 5 милиона са жертвите на вируса.

Правилата в НС трябва да са като за всички граждани, обясни Бранимир Балачев от ГЕРБ и напомни, че неговата група първа е внесли предложение за въвеждането на зеления сертификат, но то не било бързо разпределено на комисии от председателя на парламента. Налице ли е извънредна ситуация, че се вкарва по този начин това ново проекторешение, и се приема с гласовете на по-малко от половината комисия, попита депутатът от ГЕРБ.

Имаме нужда от въвеждането на такива правила, затова ще подкрепим законосъобразно решение в тази посока. Нуждата от сертификат е необходима, но това трябва да се направи с промяна в правилника, смята той.

Бившият шеф на "Пирогов" проф. Асен Балтов пък посочи медицинските проблеми в решението, което се предлага на парламента. След по-малко от 2 месеца в ЕС ще влезе ново правило - сертификат ще се дава само за бустерна доза, така ние ще сме в противоречие, предупреди той. За преболедували COVI да има сертификат също не било в синхрон с европейските текстове. Удостоверението за наличие на антитела пък си е българска измислица от Стойчо Кацаров, допълни професорът. И предупреди, че има много неща, които не са добре обмислени в решението.

Д-р Александър Симидчиев от ДБ пък обясни, че депутатите са много рискови за заразяване с COVID, защото често пътуват до регионите, срещат се с много хора. Затова в НС имало нужда да управляват риска от инфекция, както това било направено в ЕП и в 12 парламента в Европа.

Не знаем колко са на дневна база истински заразените, защото има много хора, които се тестват у дома, каза той. И обясни, че на седмична база в пика на инфекцията загиват 2 пъти повече хора, отколкото преди.

Можем да управляваме този риск, като идентифицираме хората, които са високо рискови. Зеленият сертификат е документ, който удостоверява статуса на риска, обясни Симидчиев. Той показа световни данни, че зеленият сертификат работи. Ваксинираните също разпространявали вируса, но 60% по-малко. Хората в болниците намалели със 70%, а смъртността - с 90%.

Нашето работно място е почти толкова рисково, колкото предния фронт в COVID отделение. Интересът на всеки от нас е да продължим да работим, но трябва да го правим безопасно, обясни Симидчиев. И призова колегите си от всички групи да гласуват по съвест, за да се пазят взаимно. Тази зала не ни дава друг, освен юридически имунитет, допълни депутатът от ДБ.

Позицията на ДПС по темата за COVID-19 е ясна и последователна и не смятаме да я променяме. Когато става въпрос за живота и здравето на гражданите, всички политици трябва да са от едната страна на бариерата, а от другата да е вируса. За голямо съжаление виждаме разнопосочни мнения дори в управляващата коалиция, критикува д-р Хасан Адемов. Той попита как партньорите, като не могат да решат елементарен въпрос като пропусквателния режим в НС по време на пандемия, ще се справят с важни здравни проблеми.

Адемов призова въпросът да бъде разглеждан не от здравна, а от морално-етичната категория. "Темата за привилегиите на депутатите е изключително чувствителна за обществото. И ако този режим поставя депутатите в привилегировано отношение, сами се подлагаме на атаки. Доверието се гради с мерки, които не дразнят обществото", предупреди депутатът от ДПС.

След като гражданите трябва да отговарят на мерките, които министърът е разписал, дискусията тук въобще не е за зеления сертификат, допълни той. И се обърна към "Възраждане": Знам, че това е тема ракетоносител за вас като политическа сила, но отпадането му е контрапродуктивно за вашето политическо здраве.

Когато бях ученик, много исках да участвам в "Седморката на Блейк". Но съм сигурен, че в залата има хора, които са искали да се занимават с научна работа. Затова, когато се коментират научни резултати и се говори за наука, това трябва да се прави от хора, които се занимават с наука, скочи проф. Андрей Чорбанов от ИТН.

Депутатите в никакъв случай не трябва да бъдат третирани като нещо специално. Но е факт, че те имат много задължения, които са в страни от Кодекса на труда. Никой не ни е назначавал, избирали са ни, и сме задължени да идваме на работа тук, обясни той.

Не знам колко от нас ги е страх от смъртоносна болест, но ние трябва да сме тук и когато падат бомби и сме във война, затова сградата на НС е отворена денем и нощем, скочи Николай Дренчев от "Възраждане". И критикува управляващите, че газят конституцията.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>