Вятърът на промяната задуха в медиите, но sans changements*

06.01.2022 20:21 Паола Хюсеин
НИКОЛАЙ АНДРЕЕВ
ДИРК ГЕРКЕНС
АНТОН ХЕКИМЯН
МИРОСЛАВА ИВАНОВА
РАДИНА ЧЕРВЕНОВА
МАРИНА СТОИМЕНОВА

Очакванията на наблюдатели са България да слезе по-надолу в класацията за свобода на словото заради две събития

Вятърът на промяната, която не бе свързана с тази в държавата, донесе нови лица на важни постове в български телевизии, радиа и вестници - така най-кратко може да се опише медийната 2021 г.

И въпреки че кадрите обикновено идват с нови идеи и работни стратегии, едва ли ще успеят отведнъж да променят 112-ото място на България в класацията за свободата на словото на международната организация “Репортери без граници”.

Според медийни наблюдатели това място може дори да слезе и още по-надолу заради две невиждани досега почти криминални медийни събития, случили се у нас през изминалата година:

- Генералният директор на БНР Андон Балтаков се оттегли преждевременно от поста си, след като заподозря влизане с взлом в дома си и го разчете като опит за сплашване. Така БНР вече има нов генерален директор - Милен Митев, избран с конкурс през август.

- Полиция влезе в редакцията на в. “Труд” почти в края на годината - нещо, което не се е случвало досега в най-новата ни история. Дотам се стигна, след като Министерството на културата прекрати едностранно договора за наем за сградата, която вестникът ползва. Тя е собственост на министерството. Така насила редакцията беше изведена оттам и на 7 декември се премести на нов адрес.

Същевременно

най-голямата

мениджърска

промяна

също стана през декември. От 1-и “Нова Броудкастинг Груп” е с нов генерален изпълнителен директор - белгиеца Дирк Геркенс. Той влиза в управлението на компанията година по-рано, когато “Нова” бе купена от “Юнайтед Груп”, където е член на Борда на директорите и директор на “Програмиране, продукция и рекламни продажби”. Издига се до най-високия пост в “Нова”, след като Николай Андреев, заемал тази позиция, пое телекома “Виваком” след Нова година.

За новата си длъжност Геркенс каза пред “24 часа”: “За първи път поемам управлението на компания с подобно качество - както по отношение на финансите, така и по отношение на хората. Целта ми е да продължа фантастичната история на успеха на “Нова Броудкастинг Груп” и да се опитам да допринеса с опита си в някои области, но съм сигурен, че това ще е и възможност за мен да се уча от страхотните си колеги”.

Новият шеф начерта и промените, които предстоят в компанията:

- Новинарският канал “Нова Нюз” ще излъчва съдържание в тясно сътрудничество със Си Ен Ен.

- Част от българските сериали на Нова тв ще бъдат излъчвани в Гърция, като телевизията започва да снима и високобюджетни международни копродукции. Затова в “Нова” вече има специален отдел, който се занимава с продукция и дистрибуция.

- Предстои и мащабна технологична модернизация, след като тази година компанията ще се премести в нова сграда.

Най-голямата промяна в медийния пейзаж всъщност е за

тв “Европа”, която

подписа партньорско

споразумение

с “Евронюз”

- европейската телевизия за международни новини. Предстои “Европа” да бъде прекръстена на Euronews Bulgaria, но още преди тя да започне да излъчва новото си съдържание, дойде новината, че “Евронюз” ще бъде купена от португалския инвестиционен фонд “Алпак Кепитъл” (Alpac Capital). Сделката се очаква през първото тримесечие на тази година.

* sans changements -

от фр. без изменения

КОЙ КЪДЕ

Най-високите постове в

тв новините – с нови лица

Николай Андреев осъществи най-голямата промяна във висшия медиен мениджмънт - на 1 декември той пое “Виваком” след Нова тв, а белгиецът Дирк Геркенс влезе в медията.

Със сълзи на очи Антон Хекимян се раздели с мястото си на водещ на "Тази сутрин" по Би Ти Ви на 26 февруари. Журналистът стана директор на "Новини, актуални предавания и спорт" в телевизията на 21 декември 2020 г., но продължи да води сутрешния блок още два месеца. В последния си ефир той завърши предаването с прочувствена реч, в която обясни как професията му се прави със сърце и как той самият ще продължи да става рано всяка сутрин.

Новите водещи Биляна Гавазова и Златимир Йочев влязоха в студиото на "Тази сутрин" от 1 март.

Малко след шефската промяна в новините на Би Ти Ви подобна се случи и в Нова тв. На 26 януари Илия Дафов стана главен продуцент на “Новини и актуални предавания” в “Нова Броудкастинг Груп”, като смени Миляна Велева.

Марина Цекова напусна Би Ти Ви, където за кратко водеше новините, и се върна в Нова тв, след като е работила там 9 години. От 12 юни тя стана водеща на “Събуди се” - сутрешния блок на Нова тв през уикенда.

Мирослава Иванова, позната навремето като лицето на “Събуди се”, стана тв партньорът на Виктор Николаев в “Здравей, България” от 28 юни. Година преди това обаче тя липсваше от екрана на Нова тв, тъй като бе принудена да напусне.

Лора Инджова пак е водеща на сутрешен блок, но вече не на “Здравей, България”, а в “Нова Нюз”.

Хубавата Радина Червенова - водещата, която цял живот е работила в БНТ, стана част от екипа на “Преди обед” по Би Ти Ви на 6 септември, след като бе слязла от ефира през 2018 г.

Мая Костадинова изненадващо си тръгна като водеща на “Неделята на Нова” през май, но от 11 септември стана лицето на “Говори сега” - новия публицистичен блок на БНТ през уикенда.

Певецът Миро влезе в нова роля като тв водещ на “Любимците на България”. Предаването стартира на 23 септемри по БНТ.

След конкурс Марина Стоименова бе назначена за главен редактор на “Евронюз България”, бившата телевизия “Европа”. Преди това журналистката е работила за Нова тв.

“Галерия” с нов главен редактор,

г-жа Манджукова стана съиздател с Дилов-син

на “Л'Еуропео”, той спря легендарния "Плейбой"

Христо Кьосев е новият главен редактор на в. “Галерия”, който смени Кристина Патрашкова. Журналистката, която създаде изданието, се занимава с нов вестникарски проект.

Кьосев пое поста две седмици преди Нова година, напускайки мястото на зам. главен редактор във в. “Труд”.

През октомври от всекидневника си тръгна и коментаторът Емил Спахийски, за да оглави дружеството “Вестник Телеграф”, което през март 2021 г. бе купено от “Нова Броудкастинг Груп”. Спахийски стана директор на “Съдържание и бизнес развитие” в дружеството, което издава “Телеграф”, “Монитор”, спортния “Мач Телеграф”, седмичника “Политика” и информационната агенция “Монитор”.

През февруари сп. “Л'Еуропео” се върна на българския пазар, след като беше спряло през декември 2019 г. Този път с нов издател - дружеството “Еуропео - България”, което притежава правата за издаването на италианското списание у нас. То е създадено от Любен Дилов-син и Иванета Манджукова, съпругата на оръжейния бизнесмен Петър Манджуков. Петър Манджуков от години финансира медии - от 2001 до 2008 г. подкрепяше в. “Дума”, създаде и своя телевизия - Би Би Ти (“Балкан Българска телевизия”), която съществува от 2003 до 2013 г.

Същевременно Дилов се прости завинаги с легендарното мъжко списание “Плейбой”, чийто последен брой излезе у нас през декември 2020 г., след като централата спря всичките си хартиени издания в цял свят.

Смяна на ръководството имаше и в “Мениджър” - от юли журналистката Весислава Антонова (работила в “Капитал” и БНР) е главен редактор на списанието, издавано от “МИТ Прес” ООД, част от ВМ Финанс Груп.

Малко преди това тя стана доктор по “Обществени комуникации и информационни науки” в СУ “Св. Климент Охридски”.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>