Скандал между Рашков и ДПС за ролята на МВР по време на избори

06.01.2022 12:56 Лиляна Клисурова
БОЙКО РАШКОВ

Пореден скандал се разрази между Бойко Рашков и ДПС за ролята на МВР по време на избори. Повоз за него стана изслушването на вътрешния министър в парламента, инициирано от Антоанета Цонева от "Демократична България". Темата беше за това колко нарушения са установени при разкриването на подвижни избирателни секции за изборите през юли и ноември.

През юли е имало повече от 202 сигнала за нарушения, свързани с подвижни урни, по които са образувани 38 досъдебни производства. През ноември преписките по сигнали са 287, а производствата - 18, отчете министърът. Той даде примери с конкретни региони като Хасково и Разград.

В Хасковско е имало сигнали за съмнение за 798 случая. Например в Минерални бани 313 са били лицата, подали заявления за гласуване с подвижна урна, а от тях 20 не са представили никакви документи.

В Разград пък има 188 проверки по преписки. 26 досъдебни производства образувани и по това регионът бил рекордьор. 13 от тях в Исперих, 3 - в Кубрат, 6 - в Разград, 4 - в Лозница. Няма нито един отказ от страна на прокуратурата. В хода на проверките полицаите са се натъкнали на фрапиращи нарушения. Голяма част от гражданите не са подавали заявления, подписите не са били техни. Едно и също лице е издавало документите, разказа Рашков.

Имало и жалби срещу полицейски служители, които са си върши работата, но проверките не открили данни те да са нарушавали задълженията си. Някои от хората, от чието име са подавани сигнали, съжаляват, че е правено това, обясни министърът.

В Разград 17 от досъдебните производства са образувани не от МВР, а от прокуратурата, каза Рашков и допълни, че критиките трябва да са към нея, а не към ведомството му. Казвам го с ирония, защото подобно поведение би означавало нарушение на държавността и законите на страната, допълни той.

В Търговище пък имало 5 досъдебни производства от 12 заявителски материала. И в Попово, и в Омуртаг са завършили със съдебно решение, доказващо нарушение. Това е независимият съд. Прокурорът е преценил и е внесъл материалите, не МВР. Но това е признание, че органите на полицията са си свършили работата, за да се произнесе съдът, каза министърът.

Запитан от Атанас Славов от ДБ дали има сигнали за Стара Загора за купен и контролиран вот, Рашков обяви: Внимателно не само наблюдаваме злоупотребите с купения вот, но за първи път от десетилетия вземаме мерки, които произтичат по закон. Купуват гласове на граждани някои политически партии. В папката имам едни показателни снимки. Въпросът не е за това, че ще отиде на съд този, който е купувал, а кой им ги е дал тези средства и още по-важно - как са придобити тези средства.

През цялото време на изслушването му лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ подвиква и го репликира от място. Председателстващият заседанието Кристиан Вигенин му направи на няколко пъти забележка. След това Карадайъ напусна залата.

"В Старазагорския район има един особено активен район около Гурково, който засилва търговските си обороти по избори. И там най-активни са представители на онази партия, която се ръководи от онзи депутат, който сега напусна залата", заяви Рашков.

Това предизвика Станислав Атанасов от ДПС. Той критикува първо Вигенин, че е позволил в рамките на дебата да се сложи равенство между хората с увреждания и купения вот.

А министърът си позволи да обвини председателя на партия в клевета, и пак ще се измъкне, че е правил политическо изказване. Трябва да защитите парламентаризма и да не идва следващият - Цветанов-Рашков-Цветанов-Рашков. Както се обвиняваха лекари, което доведе до дела в Страсбург, предупреди депутатът от ДПС.

Клевета е, когато твърдението е невярно, отвърна Рашков и цитира членове от Наказателния кодекс.

ДПС искат да кажат, че са единствени и правителството и министърът не мислят за хората с увреждания. Служителите на МВР охраняват секциите и това им дава възможност да видят човека, който гласува с подвижна секция. Имаме описани 2 случая, където избирателят не е бил с увреждания. Те не са влизали в дома, защото избирателят е в двора и си цепи дървата, разкава Рашков. В Сърница имало описани 2-3 подобни случая. При подобни сигнали трябва проверка, допълни той. Това не са служители на Рашков, нито на Карадайъ, а на МВР и си вършат работата, каза министърът.

Атанас Атанасов от ДБ разказа, че за Разград е получил много сигнали, че са отправени призиви към гражданите да извършват граждански арести по отношение на МВР служители. Извършвани ли са проверки, защото това е призив към насилие, попита той.

Да, това е вярно, отвърна Рашков. И разказа, че в Разград един от ръководството на ДПС с негови съратници са влезли в конфликт с директора на ОД на МВР. И са заплашили с граждански арести срещу това органите на реда да си изпълняват задълженията.
В същото време тази партия обвинява, че едва ли не някой се старае да провокира етнически конфликт. Всички са наясно кой е този, който го провокира, и това не е МВР, ядоса се министърът. Мерки трябва са вземе прокуратурата, макар не ми е известно да са го направили. Въпреки че взаимодействието там между МВР и прокуратурата е на ниво, допълни той.

Целият дебат предизвика Мустафа Карадайъ, който се върна в пленарната зала, да поиска от Вигенин да прочете на глас точката от дневния ред. Защото темите, които ги слушаме, не мога да ги намеря в дневния ред, обясни лидерът на ДПС. Предполагам, че искате да проверите дали мога да чета. Ще го направя, отвърна Вигенин и прочете точката.

В отговор на друг въпрос пък Рашков обясни, че има привлечени като обвиняеми по дела за нарушения с подвижни урни, но не е редно да казва имена.

Над 600 хиляди са лицата в неравностойно положение с увреждания и с нарушена работоспособност, а 14 хиляди са подали искания за вот в подвижна урна. От колко граждани са подадени сигнали за нарушения или вие сте разпоредил на полицията да влиза в домовете им и да иска документи, попита Джейхан Ибрямов от ДПС.

Въпросът е прекалено общ и неясен. Дали преписките са започнали по сигнали на граждани или са разкрити с други способи на МВР, не мога да ви кажа и не е важно. Средно интелигентен човек знае, че министърът е политическо лице и не дава подобни разпореждания. Това се извършва от органите на МВР, ако има предпоставки по закон, обясни министърът. И посъветва ДПС да прочете законите и конституцията, в които е регламентирано в какви случаи органите на реда могат да влязат в нечии дом.

По отношение на органите на МВР - оценката за дейността им във връзка с изборите е положителна от обществото и повечето партии в НС. Съвместната работа между МВР и прокуратурата е на средно добро ниво. Не бих я аплодирал и от двете страни. Не бих надценил нито едната, нито другата страна, коментира още Рашков. Той обясни, че е доста критичен и взима ефективни мерки в МВР.

И двете институции не отговарят на критериите.
Не може в прокуратурата 25 дела за организираната престъпност да стоят непокътнати от години. Органите на МВР не предприемат действия и са изчаквали години наред да са извършвани престъпления и да дойде онзи унизителен момент, в който чужда държава да ни каже кои са по закона Магнитски, критикува министърът.

ГЕРБ не участва в изслушването.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>