Завишени оценки в съда надуват двойно сумите за отчуждаване в Пловдив

06.01.2022 07:20 Ваня Драганова
Зам.-кметът на Пловдив Пламен Райчев (вдясно) обяви, че т.г. общината ще вдигне двойно парите за отчуждения.
Собствениците на 10-ина къщи на бул. “Пещерско шосе” чакат от десетилетия да бъдат отчуждени, докато се намерят пари за булеварда.

- Наетите от общината оценители често занижавали пазарната стойност на имотите

- Собственици, чиито парцели и къщи стават част от пътни артерии, масово обжалват и печелят делата

Двойно повече средства за отчуждаване трябва да предвиди община Пловдив в бюджета си тази година, защото собственици, чиито имоти са планирани за разширяване на пътните артерии, масово обжалват оценките в съда и печелят.

“Миналата година имахме 4 млн. лв. за обезщетения, тази

ще трябва да

заложим около

8 милиона

Губим дела, Пловдивският административен съд завишава оценките и средствата не ни стигат”, призна пред “24 часа” зам.-кметът по строителството Пламен Райчев.

Имоти за отчуждаване има доста - и за предстоящото разширение на бул. “Васил Априлов”, и за продължението на бул. “Свобода”, и за реконструкцията на ул. “Царевец”. Дори за обновлението на ул. “Даме Груев”, което стартира в края на м.г., не са приключили отчуждителните процедури и градската управа ще трябва да обезщети собствениците на 4 парцела и на една къща.

По поръчка на общините независими пазарни оценители определят стойността на имотите за отчуждаване, като сравняват със сделки с подобни имоти в последната година. Въпреки това обаче в 99 от 100 случая съдът уважава финансовите претенции на притежателите им.

“Оценката на нашия имот беше завишена с близо 70 000 лв. Имаме терен на бул. “Васил Априлов” със стара къща. От 60 години знаем, че ни чака отчуждаване, и смятахме, че когато дойде време, ще ни известят.

Научих напълно

случайно от

публикация

в медиите,

че вече ни взимат имота, и бях изумена. В община Пловдив ми обясниха, че обявлението за отчуждителната процедура е публикувано на сайта им. Всеки ден ли да влизам да проверявам, като от години чакаме това да се случи? Добре, че беше тази случайност и не изпуснахме срока за обжалване”, разказа пловдивчанката Елена Грозданова.

Площта на семейния ѝ имот е 432 кв. м, а определеното от независим оценител обезщетение било 238 028 лв. “Съветваха ни да не водим дело, защото само сме щели да даваме пари по адвокати и дори и да ни завишат оценката, накрая нямало да ни остане нищо. Ние обаче обжалвахме, наехме експерт за наша сметка и се оказа, че оценката е направена като за вътрешноквартална улица. Е, това не е ли парадокс, отчуждаваш терен за разширение на един от големите булеварди в Пловдив, а се опитваш да платиш, като че ли става дума за някоя глуха пресечка”, пита Грозданова.

В крайна сметка тя е доволна от развитието на казуса, но съветва хората да си търсят правата, защото този тип дела принципно се гледат на една инстанция и

ако човек

изпусне срока

за обжалване,

е твърде сложно да получи адекватно обезщетение.

Подобни казуси се гледат в Пловдивския административен съд от години. Справка в решенията показва, че действително наетите от общината оценители често занижават пазарната стойност.

Едно от последните произнасяния на съда в полза на собствениците е от 3 декември м. г. Става дума за имот от 506 кв. м, който трябва да бъде отчужден за разширяването на ул. “Царевец”. Посоченият от общината експерт е взел предвид две реално извършени разпоредителни сделки с имоти в същия район и е определил усреднена пазарна оценка в размер на 218,05 лв./кв. м, което прави 110 333 лева без ДДС за целия имот. В хода на делото е назначена друга експертиза, защото отчитането само на две подобни сделки противоречи на изискванията на Закона за общинската собственост. И при сравняването на оценките на новото вещо лице

съдът намира, че

собствениците са

били ощетени

и справедливата компенсация е 135 815,46 лева без ДДС.

“Подготвяме програмата за отчуждаване за догодина, но със сигурност ще ни трябват доста повече пари. Вече имаме оценки за тази година, които са минали през съда, но нямаме средства да ги разплатим. А не можем да си позволи да забавим изпълнението на строителните ни обекти”, обобщи Пламен Райчев.

Макар и рядко, се случва и общината да спечели дело. Такъв е примерът с фирмен парцел от 2939 кв. м, който трябва да бъде отчужден за изграждане на продължение на бул. “Свобода” - от ул. “Перущица” до ул. “Рая”. Определената по поръчка на общината цена е 344 390 лв. Собственикът я оспорва и изтъква пред съда сделка с подобен имот в същия район, сключена на драстично по-висока цена. Соченият за пример терен обаче е бил с предназначение за застрояване, а не за улица, затова и според съдебния състав сравнението е неумество. Така с решение от 14 декември претенциите на притежателя на земята под бъдещия булевард са отхвърлени и той ще получи първоначално определената сума.

Възрастна жена: 60 години чакам да ни бутнат къщата

Не ни даваха един пирон да забием, а пари за обезщетение все няма

РАДКО ПАУНОВ

Бях 18-годишна, когато се ожених и отидох в дома на мъжа ми на бул. “Пещерско шосе” 12. Минаха 60 години и нито ни събарят, нито ни обезщетяват.

Това разказа пловдивчанката Катя Ганева. Нейната къща, както и още девет в съседство, са предвидени за бутане, тъй като булевардът по план трябва да се разшири. “Вече остарях, на 78 г. станах, но нищо не правят. През всички тези десетилетия не можем да инвестираме в имотите си, в които живеем”, описа Ганева.

Тя твърди, че домът ѝ вече е протекъл и са го обявили за продан. Но нямало клиенти, защото хората знаят, че един ден ще бъде съборен.

“Къщата ни е 2-етажна. На първия се влиза в антре, отляво има малка стая, вдясно - голяма, както и кухня и дневна. На втория е същото - влиза се по външна стълба. Толкова години чакаме, че вече не мога да броя до толкова. Не ни даваха един пирон да забием, дето се казва. Всеки път ни предупреждаваха, че ще ни отчуждават. Но това и до днес не се е случило. Ходихме по градските бани да се къпем, защото къщата е много стара. Намерихме връзки, за да си направим поне баня”, казва Катя Ганева.

Заради многогодишното протакане тя и съседите ѝ са загубили всякаква надежда.

“Много са като нас. Като почнете от кръстовището с “Васил Априлов” до електротехникума - всички къщи са предвидени за бутане. Кога обаче ще стане това, един Господ знае”, вдига рамене пловдивчанката.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>