Зикометърът на Йордан Иванов се мести в областната управа, мълчи за чегъртане

05.01.2022 13:13 Ваня Драганова
Йордан Иванов

- Съветникът от ДСБ вече ще може да стопира решения на Общинския съвет

- Изпитание за младия десняк ще е и съдбата на Альоша заради коалицията с БСП 

Общинският съветник от ДСБ Йордан Иванов, който още преди година започна да засича дадените и изпълнените от кмета на Пловдив Здравко Димитров обещания и нарече съпоставката Зикометър, вече е областен управител. И в това си качество ще може да връща решения на Общинския съвет и така да има реален контрол над работата на градската управа. Друг е въпросът, че този контрол е само по законосъобразност – за да спре решение на местния парламент, всеки областен управител трябва да открие нарушение на законовите процедури, ако просто не одобрява гласуваното, няма как да му се противопостави.

„Пожелавам му успех, аз знам къде отива, дано и той е наясно“, коментира назначението Здравко Димитров, който на 2 пъти в последните години беше назначаван за областен управител.
Зикометърът откри едно-единствено изпълнено обещание на кмета и това беше приемната за граждани. Предшественикът на Димитров на кметския пост Иван Тотев беше критикуван, че няма обичая да изслушва пловдивчани с техните проблеми и когато влезе на пл. „Стефан Стамболов“1, Здравко Димитров обяви приемен ден. „Не зная дали приемната все още работи“, коментира днес Йордан Иванов.

35-годишният Йордан Иванов е завършил Френската гимназия в Пловдив, а след това и право в Нов български университет. Беше консултант в кантората на Радан Кънев, който след това стана евродепутат. Имаше консултантски бизнес и в областта на еврофондовете, което не му пречеше да критикува механизма на отпускането им и да твърди, че в тях има „елемент на разврат“, защото изкривяват пазара.

„В центъра на усвояването на евросредствата стои отчетността, а не ефективността на парите. Иначе казано, за да получиш средства по европроект, е нужно да го спечелиш и след това да докажеш с документи, че си го реализирал, покривайки критериите на европейската бюрокрация. А в тези документи въпроси за смисъла на свършеното не се задават. Незаинтересоваността от продукта на европарите е пътят към разврата с тях", казваше Йордан Иванов.

Той стана общински съветник от групата на „Демократична България“ на изборите през 2019 г. Четиримата съветници от ДБ са от най-активните, внасят питане след питане, следят под лупа всяка крачка на кметския екип и имат своите успехи – например принудиха Здравко Димитров да спре обявената миналата пролет поръчка за разчистването на коритото на Марица в чертите на Пловдив, защото беше обявена без открит конкурс, макар сумата да беше крупна – 6 млн. лв. Любима тема на Йордан Иванов са раздутите щатове на администрацията, които той обича да нарича „армия хартиени чиновници“. Той е и борец за децентрализацията и повече правомощия на общините сега е малко парадоксално, че става представител на централната власт в Пловдив.
Йордан Иванов е и местен лидер на ДСБ, не е членувал в друга партия преди това. Споделя, че в семейството му винаги са се водили политически дебати, което го е научило сам да прави своя избор.„Родът на майка ми е автентично десен, а в този на баща ми има и хора с леви убеждения. Но аз съм убеден антикомунист", описва пристрастията си Иванов.

Той е млад, но от него убедените местни антикомунисти ще чакат решение и на един болезнен за десницата проблем на Пловдив – паметника Альоша, който се вижда от магистрала „Тракия“ още от Пазарджик. Въпросът за демонтирането на фигурата на съветския воин от върха на Бунарджика беше поставен още по времето на кмета Спас Гърневски, после монументът се оказа защитен по силата на българо-руски спогодби, но темата не е забравена и хората, които не са съгласни в десния по традиция Пловдив да има подобен тоталитарен паметник, никак не са малко. Друг е въпросът, че са много повече тези, които смятат, че демонтажът на Альоша е аутлет тема, и те са предимно младежи.

Младостта на Йордан Иванов вероятно ще го накара да проветри областната управа, ръководена в последните 7 месеца от бившия кадър на ДС и ДАНС Ангел Стоев. Той я превърна в затворена институция, от която течаха прессъобщения, оформени като протокол за оглед.

Но пред Йордан Иванов има и много предизвикателства – става представител в Пловдив на 4-партийно правителство, в което партньорите са в сложни отношения. Може би и затова на този етап избягва отговора на въпроса ще има ли чегъртане на ГЕРБ и на ниво местна власт.

Други от Пловдивски

Каква е истината за освобождението на Пловдив

Нелепо е да се твърди, че турците сами са напуснали града – напротив, готвели са пълното му опожаряване На днешния ден, вместо да спорим и сипем хули, е редно да отдадем почит  на онези

Областният управител на Пловдив: Когато даряваш, ти ставаш по-богат

Областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев пожела здраве, мир и просперитет на всички жители на региона по случай Коледа и Нова година. Той призова хората да даряват, защото така стават по-богати

Кирил Борисов: Брендо идва в България и си отива в зависимост от работата, която има

Брендо идва в България и си отива в зависимост от ситуацията, в която се намира, в зависимост от работата, която има. Това коментира журналистът от "24 часа" Кирил Борисов пред Нова тв

Зам.-кметът Стефан Стоянов си събра багажа - губи ли Пловдив без него?

Минава за един от най-образованите и интелигентни управници Той е човек с десни убеждения, макар да не е член на ГЕРБ След 12-годишно управление на европейските политики и образованието в Пловдив

Кандидатът за кмет на Пловдив от ПП-ДБ проф. Ивайло Старибратов: Приходите от данъци спадат, защото хората нямат доверие на управлението (видео)

Всички от моя род преди мен са дали нещо на града и смятам, че и аз мога да допринеса със своите сили да подредим собствения си дом Поддръжката на инфраструктурата – пътища, тротоари, озеленяване

>