Михов или Радев в БНБ и още постове за мир в коалицията

05.01.2022 09:00 Румяна Денчева
Валентин Михов има магистърски степени по международни икономически отношения от МГИМО и по бизнес администрация от INSEAD. Бил е консултант и младши партньор в консултантската фирма McKinsey и е ръководил проекти в най-големите банки в България, Германия и Русия - Коммерцбанк, Сбербанк Русия, Сбербанк Европа в Австрия.
Димитър Радев е магистър по “Финанси и кредит” от УНСС, специализирал е в университета в Джорджтаун и в Института по външни отношения във Вашингтон. Голяма част от кариерата му минава в МВФ. Бил е зам.-министър на финансите в 6 поредни правителства, заемал е различни експертни длъжности в министерствата на финансите и икономиката.

Възможно е успоредно с процедурата в националната банка да започне предсрочно и тази в Комисията за финансов надзор

Три дами от Европейската инвестиционна банка, ЕБВР и Международната инвестиционна банка могат да се върнат преди края на мандатите си

БНБ може да получи нов гуверньор с името Валентин Михов или Димитър Радев още преди края на март, ако неофициалните преговори в управляващата коалиция финишират гладко.

Тече активно лобиране за конкретни имена пред премиера Кирил Петков и пред вицепремиера Асен Василев, потвърдиха неофициално от правителството пред “24 часа”.

Мандатът на управителя Димитър Радев изтече на 15 юли миналата година и въпреки спешното желание на “Има такъв народ” на Слави Трифонов постът да бъде зает от техния експерт и депутат - банкера Любомир Каримански, поредните извънредни избори стопираха процедурата.

Днес в

оспорваната

битка за

гуверньор вече

има нови имена

А управляващата политическа сила “Продължаваме промяната” може да се окаже с двама равностойни кандидати.

Пред “24 часа” информирани споделят, че кандидатурите с най-големи шансове ще бъдат тествани и през партньорите ни от Европейската централна банка (ЕЦБ).

А за да се удовлетворят желанията, които са повече от постовете, се обмислят варианти за нови важни позиции. Един от тях е да се търси наследник на Бойко Атанасов преди изтичането на мандата му в Комисията за финансов надзор през юли.

Залог в преговорите можело да се окажат и двама подуправители на БНБ - Калин Христов и Нина Стоянова, чиито мандати изтекоха през октомври. С изтекли мандати са и петимата членове на фискалния съвет.

Димитър Радев може да остане начело на БНБ по закон до избора на наследник. Преди повече от 6 години той зае поста с внушителните 130 гласа в парламента “за”. Наследи Иван Искров, който е единственият, останал начело на банката два мандата.

Радев спечели в конкуренция с Бисер Манолов, предложен от Реформаторския блок, Григорий Вазов, номинация на Патриотичния фронт, и Виктор Йоцов, предложен от АБВ. Хора от кухнята твърдят, че нито един от тях няма да се пробва в новата битка.

Финансисти виждат намалелите след изборите реални шансове на подуправителя на БНБ Калин Христов, който се очакваше да бъде номиниран от “Демократична България”. Той изкара два мандата като втори човек в централната банка, но ниският изборен резултат на хората на Христо Иванов може да се окаже недостатъчен за важния пост.

Другият подуправител с изтекъл мандат - Нина Стоянова, засега стои встрани от състезанието.

Затова и все по-често се споменава името на

Валентин Михов

като първи

човек в БНБ

Той влезе в надзора на държавната ББР по предложение на Кирил Петков, докато бе служебен министър на икономиката.

Брат на Валентин Михов е авторитетният преподавател проф. Илиян Михов, който е ректор на INSEAD в Сингапур - едно от водещите бизнес училища в света. Михов бе поканен за вицепремиер в първото правителство на Борисов, но събитията с оставката на кабинета през 2013 г. изпревариха назначаването му.

Братът Валентин не е публично известен, защото банкерския си стаж трупа в най-голямата руска банка - Сбербанк. Завършил е международни икономически отношения в Москва. Професионалният му опит включва и позицията управляващ директор на голямата консултантска компания “Валор Адвайзърс”.

Лобисти виждат в битката с номинации бившия подуправител на БНБ Цветан Манчев, който е съветник в МВФ.

Според неофициална информация досегашният управител

Димитър Радев

има немалки

шансове да

управлява

втори мандат

Дори се твърди, че има неофициално “да” от премиера Петков и от вицепремиера Асен Василев. Три аргумента сочат в полза на такъв избор.

Първият е, че по време на първия мандат на Радев България влезе в чакалнята за еврозоната и е отлично запознат с всички изисквания и вероятно проблеми по пътя към еврото, което се очаква да въведем на 1 януари 2024 г.

Вторият аргумент “за” Радев и който намалява шансовете на най-сериозните конкуренти - Михов и Каримански, е че ЕЦБ е сдържана, когато националните банки се оглавяват от финансисти с опит в търговски банки, защото оставали съмнения за пристрастност.

Има и трети аргумент в полза на настоящия гуверньор - през първия му мандат банковата система преживя спокоен период, доказан и с първите стрес тестове на банките.

Възможно е успоредно с процедурата в БНБ да върви и смяна в Комисията за финансовия надзор. Шефът ѝ - Бойко Атанасов, бивш директор на НАП, трябва да напусне поста на 28 юли 2022 г.

Така човекът на Слави Трифонов - Каримански, може да поеме структурата, която контролира застрахователи, пенсионни и инвестиционни фондове.

Много вероятно е пъзелът за постове да бъде попълнен и със смяната на български представители в чужди финансови институции. Лиляна Павлова например представлява България от септември 2019 г. в ЕИБ с тригодишен мандат.

Ако парламентът одобри предложение, внесено от служебния финансов министър Валери Белчев, България да увеличи вноската си в Международната инвестиционна банка с 42 млн. евро, почти сигурно е, че самият Белчев ще стане представител на страната ни там. Постът в момента е поверен на Румяна Кючукова, чийто втори 5-годишен мандат изтича през 2025 г.

Рокада се очаква и в българското представителство в ЕБВР, където Карина Караиванова е национален представител в Съвета на директорите на банката.

Два служебни кабинета с двама служебни финансови министри - Асен Василев и Валери Белчев, вече подсказаха на Караиванова, че е много вероятно да бъде отзована. Фаворит бе Стефка Славова, която заемаше същата позиция между 2010 и 2014 година. Дали Славова остава единствен кандидат, или ще бъде изместена от друга номинация, засега не е ясно.

Едновременно или малко след избора на управител и подуправители на централната банка ще бъде подменен и фискалният съвет, който по закон съветва и отчасти контролира финансовия министър. Членовете му бяха избрани на 25 ноември 2015 за 6 години, което означава, че и те са с изтекъл мандат.

В съвета има петима души. В момента се оглавява от издигнатия от ГЕРБ  Борис Грозданов, а членове са Григорий Вазов, предложен от Патриотичния фронт,  Дора Андреева, която е номинация на БДЦ,  Любомир Дацов, предложен от РБ, и кандидата на ДПС Юнал Тасим.

Към днешна дата със сигурност е ясно, че разпределението на ключовите постове в БНБ, КФН, международните финансови институции и фискалния съвет ще е трудно и с неясен изход. Според запознати не са изключени и трусове в коалицията при преговорите, които трябва да подготвят решението. Сигнал за това е и отказът на почти всички от участниците, сочени като възможни номинации, да коментират темата пред “24 часа”.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>