Туроператори, хотели и курорти вземат най-много от 30-те милиона лева помощ за туризма

03.01.2022 20:55 Христо Николов
Много туристически обекти в България отбелязаха рязък спад на оборотите си през 2020 и 2021 г. СНИМКА:ЙОРДАН СИМЕОНОВ

ББР обявява кредитна линия за закъсали туристически обекти

Големите туроператорски фирми в България, но също хотели, хотелски вериги и курорти получават лъвския пай от 30-те милиона лева безвъзмездна помощ за туризма. Това се вижда от списъка с 2220 фирми - получатели на помощта, публикуван в последния работен ден на старата година на сайта на туристическото министерство. По-рано същия ден министър Христо Проданов подписа заповедта за раздаването на парите. Те ще започнат да се превеждат на получателите още тази седмица.

Помощта бе предвидена в бюджета за 2021 г. - тя е част от онези 70 млн. лв., гласувани от парламента миналата пролет. 10 млн. лв. бяха раздадени още тогава. Следващият транш пак ще е 30 млн. лв., но за него трябва да се изчака разрешение от ЕК, каквото бе получено и за първите два транша. Очаква се от тези нови 30 млн. лв. към 4 милиона да бъдат заделени специално за подпомагане на екскурзоводите.

Кандидатите сега са били общо 2799, като те трябваше да докажат, че през 2020 г. са претърпели 20 и над 20% спад на оборота в сравнение с 2019 г. Сумата от 30 млн. лв. е разпределена пропорционално на броя на одобрените кандидати в зависимост от предоставените финансови данни и в крайна сметка

всеки от тях

получава сума,

която е равна

на 1,14% от

реализирания

от кандидата

оборот

през 2019 г.

В списъка не липсват и съвсем скромни суми от порядъка на 200-300 лева, като най-малката – 56,96 лв., ще бъде получена от “Ен травъл”.

По-интересни са обаче получателите на големи помощи. (Виж таблицата.) На първо място с 635 610 лв. е голямата туроператорска фирма “Солвекс” на Галин Георгиев, който е и зам.-председател на Българската асоциация на туристическите агенции. Фирмата работи предимно за докарването на чужди туристи в България, като има голям дял от руския пазар, който се срина през 2020 г.

От предишния транш “Солвекс” също получи немалката компенсация от 245 000 лв., която тогава беше 1% от оборота през 2019 г.

От данните излиза, че “Солвекс” е имала над 55 млн. лв. оборот от дейността си през 2019 г. Според последния финансов отчет на фирмата приходите ѝ действително са малко над 55 млн. лв. Според експерти обаче такива големи суми са неизбежни за туроператорите, техните разходи също са много големи и печалбата на “Солвекс” преди облагане с данъци за 2019 г. е била малко над 4 млн. лв.

Това обяснява присъствието и на други големи туроператорски фирми в списъка. На второ място с 634 300 лв. например е варненската “Клуб Магелан” ООД, която при предния транш получи 293 хил. лв. Фирмата е основана от управителя си Иван Иванов през 2006 г. и работи както за докарване на чужди туристи в България, така и за организиране на почивки и екскурзии навън.

Третата в списъка - “Абакс” ЕООД, е пловдивска фирма на бизнесмена Георги Пасев, която получава 424 784 лв. Тя съществува от 2008 г. и не работи с крайни клиенти, а само с туристически агенти и туроператори, на които предлага организирани от нея екскурзии в чужбина.

Сравнително голяма група сред по-едрите получатели на безвъзмездната помощ са хотелите и хотелските вериги, които

веднъж вече

бяха

подпомогнати

от държавата

с 9% ДДС

като ковид мярка заедно с ресторантите.

При градските хотели, какъвто е например “София Хотел Балкан” (виж таблицата), сривът в приходите започна още с първите ковид мерки през март, когато посетители на практика нямаше.

При други, като например хотелската верига “Ейч Ви Ди Хотелс”, които имат хотели в Обзор, Слънчев бряг, Златни пясъци и един в Германия, спадът в посещенията е бил усетен през лятото.

Същото се отнася и за курортното селище Дюни край Созопол, което получава 275 124 лв. безвъзмездна помощ.

Малко повече от него - 292 511 лв., взема “Академика Сий Палас” АД. Това е дружеството, което

приватизира

навремето

базата на

“Академика”

в Равда

и в момента притежава големи хотели предимно около Несебър, Равда и Слънчев бряг. Фирмата - краен собственик на “Академика Сий Палас”, е “Керко България”, която е регистрирана в Кипър, но се свързва с Георги Велчев, брата на бившия финансов министър Милен Велчев.

Помощта от 30 млн. лв., която е най-мащабното досега подпомагане на туризма в условията на пандемия, бе предвидена за общо около 20 икономически кодове, с които в България са регистрирани към 40 хиляди фирми.

Сред тях са и дейности като организиране на спорт и развлечения, поддържане на добро физическо състояние и др., което обяснява

защо в

списъка

е пълно с

фитнеси,

продуцентски

къщи

и други подобни. Техните суми обаче са доста скромни.

Във вторник Българската банка за развитие представя в Министерството на туризма своя нова програма в подкрепа на хотелиерството и ресторантьорството. Тя представлява кредитна линия за такива фирми,

които са на

оперативна

загуба от

дейността си

за 2020

или 2021 г.,

като дава възможност за финансиране на фирми с просрочени задължения до 90 дни.

Предлагат се револвираща кредитна линия със срок до 60 месеца, овърдрафт за 60 месеца или кредит с погасителни вноски за оборотни цели със срок до 48 месеца.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>