По празниците на скенер или ЯМР само в спешното на голяма болница, но с решение на дежурен лекар

30.12.2021 18:52
Медик изследва пациент на скенер

 Има специалисти по образна диагностика на повикване - ако случаят налага консултация

 Средно една от три денонощни аптеки ще работи на Нова година

Дори в София по празници липсват здравни заведения, където да бъдат направени изследвания със скенер или ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) на хора, чието състояние се е влошило.

За този проблем сигнализираха в редакцията на “24 часа” читатели, които е трябвало да издирват работещ скенер в дните около Коледа. Проверка на репортери потвърди проблема.

През почивните дни работят само спешните отделения на големите държавни болници и човек може да получи образна диагностика единствено ако е приет по спешност.

На Коледа и Нова година дежурят екипи, които са в болницата за такива случаи или при необходимост отиват там, след като бъдат повикани. Ако обаче пациент сам поиска да мине ЯМР или скенер, трябва да бъде прегледан от лекар, който да реши дали това наистина се налага.

“Системата е такава, че правенето на магнитен резонанс става

само когато пациентът бива приет в лечебно заведение

или има спешност. Ако преценят, че е неотложно, те приемат. Ако не - се връщаш и чакаш”, разказва читател.

Ако изследването със скенер или ЯМР е предписано от лекар, но е насрочено за работен ден, то трудно ще бъде направено в празничен, дори пациентът да усеща, че състоянието му се е влошило.

“Скенерът ще бъде направен, ако лекарят на смяна определи. Ако обаче са му назначени изследвания през седмицата и през почивните дни на пациента му стане лошо, то тогава много трудно ще стане”, споделя потърпевш.

Проблем за хората е и липсата на информация къде може да се намери дежурен стоматолог. Никъде няма обобщени данни кой почива и кой работи по празниците.

“Как има списък с пунктовете, където можеш да се ваксинираш - защо не се направи такъв и с дежурни аптеки и зъболекари?”, недоумява читател.

Обобщената информация би улеснила нуждаещите се, които прекарват много време в лутане и търсене на аптека или специалист. “Някои хора

пътуват от малки населени места към големите градове. Когато стигнат, не знаят кой работи и губят още време в търсене”, обяснява читател.

Денонощни аптеки, които да работят и на Нова година, обаче се броят на пръсти. Според проверка на “24 часа” средно една от 3 денонощни аптеки е обявила, че няма да затваря на празника.

В някои средни по големина градове, като Ямбол например, няма нито една отворена 24 часа, макар в интернет да има информация, че съществува денонощна. В Бургас проверка в 5 аптеки показа, че от тях ще работи една, и то само до 1 ч през нощта. Така остават цели жилищни квартали без достъп до лекарства по спешност.

В Пловдив аптека, която по принцип работи постоянно, на 31 декември ще е до 20 ч, но това няма как да се разбере, ако човек предварително не звънне или не отиде на място. По същият начин ще работят и две аптеки в Стара Загора.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>