На 3 г. Яна проговаря на английски, на 5 вече превежда на британски заселници (Снимки, видео)

30.12.2021 17:00 Тони Щилиянова
Петгодишната Яна позира в коледна фотосесия. Снимките се публикуват с разрешение на майката на Яна Димитрина Пеева.
Яна с кмета на Ружица Красимир Костов
Яна Пеева на гости у английско семейство в селото

Детето от село Ружица само̀ учи езика от научнопопулярни предавания - вместо да играе с кукли, гледало “Дискавъри”

Да се изразява на български, му е по-трудно

Прекаленото използване на смарт устройства носи и рискове, предупреждават обаче психолози

Петгодишната Яна от боляровското село Ружица е истински феномен. На 3 годинки, малко след като проговорила на майчиния език, започва да говори и на английски. Днес помага в комуникацията на няколко британски семейства, заселили се в селцето. Превежда им при разговори с кмета, при посещение в магазина, ходи им на гости.

“Наблюдавам я от малка. Произношението ѝ е по-скоро като на американче. Веднъж я заведох при едно от британските ни семейства. Още като видя градината, Яна се спря и започна да говори на английски какви красиви цветя и пеперуди има. После се обърна към стопанина на къщата и

му обясни на

родния му език

как ларвите на

пеперудите

живеят само

един ден

и умират”, разказва кметът Красимир Костов, който пръв забелязва способностите на детето.

Един ден той видял, че Яна си играе с мравка на улицата и ѝ говори нещо. Попитах я на какъв език ѝ говори, а тя отвърна: “На инглийски”, спомня си кметът. Разпитал майката на момиченцето Димитрина Пеева, която работи в община Болярово като озеленител. Оказало се, че вместо да си играе с кукли, Яна гледа “Дискавъри” и различни предавания за животни, които не са преведени на български. А като попитали детето откъде знае английски, то отговаряло, че само̀ го научило, защото гледало на таблета си “хубави инглийски работи”.

“Прекарва с часове на таблета, но не гледа детски филмчета, а научно-популярни предавания на английски. Всичко запеметява сама.

Никога не е

ходила на уроци

по английски”,

разказва майката. Тя неведнъж опитвала да заиграе детето с кукли, плюшени играчки и други занимателни неща, но то хващало таблета и пак пускало “Дискавъри”.

Петгодишната Яна с лекота брои на английски, докато на български й е по-трудно. Родният ѝ език я затруднява много повече, признава майка ѝ. Младата жена сама се грижи за дъщеричката си. Помагат ѝ родителите ѝ, при които живее.

“Яна иска да учи и други езици. Разбира малко руски, а сега ме кара да я науча да пише, в момента учим българската азбуката. Много будно дете е. Тя е моята гордост! Съвсем сама постига всичко”, казва 31-годишната Димитрина.

Чаровното момиченце е любимката на селото и винаги желан гост на 12-те английски фамилии, които трайно са се заселили в Ружица. Селцето е малко, но с невероятна природа, която привлича чужденците. Англичани и норвежци са купили 47 имота в него, а през лятото чужденците стават повече от българите, които са петдесетина души, разказва кметът.

Доскоро селото си имало и световноизвестен жител - Вик Халом, английски футболист и звезда от близкото минало. Преди време обаче жена му се разболяла и двамата се върнали в родината. Останалите “вносни” жители на Ружица с радост споделят ежедневието си с местните, а малката Яна често им гостува. Британците също били учудени от способностите ѝ.

По Коледа Яна и майка ѝ били поканени у семейство с малко дете. Мъжът бил британец, а майката – испанка. Яна ги смаяла с начина, по който общувала с тях на анлийски. В съвсем свободен разговор обяснила какъв подарък чака от Дадо Коледа, разгледала елхата в къщата и описала играчките.

От една година вече често се случвало чуждите заселници в Ружица да викат на помощ детето, когато имат някакви проблеми или искания към кметството. Яна им помага да преодолеят езиковата бариера. Така наскоро

с помощта на

невръстната

преводачка бил

разрешен

проблемът с

дървата за огрев

на едно от английските семейства в селото.

И в детската градина в Болярово Яна не скучае, тъй като там учат две британски деца.

"Обичам да си играя с моите приятелки Лизи и Амира. Готвим на детската кухня, имаме много играчки", казва Яна. Още се вълнува от коледния спектакъл в забавачницата, в който тя имала стихче. "Искаш ли да ти го кажа", пита Яна и на секундата започва да декламира.  

“Все са заедно, говорят си, общуват прекрасно”, казва майката на надареното дете. Без проблем малкото момиченце обяснявало на родителите на англичанчетата кога и защо детската градина няма да работи, кога ще има празник и всичко по дневния ред на забавачницата.

Яна се превръща в атракция и когато с майка си отскачат на пазар до Елхово. Когато заговорела на английски в магазините, хората се спирали и ѝ се радвали. Изключително артистична, Яна

обича и да

рисува

“Като порасна, искам да стана или лекарка, за да помагам на хората, или учителка, за да уча децата да четат и пишат. Аз съм вече голяма и уча цифрите и буквите", казва със сериозен глас Яна и демонстрира, че вече е научила азбуката. После  допълва, че може да стане и преводач.. Имала събрани парички,  с които искала да си купи тетрадка и моливи.

“Децата стават все по-интелигентни и будни, и то благодарение на новите технологии. През последните една-две години има и други подобни случаи като този на Яна от Ружица. Малки деца сами усвояват чужд език, гледайки предавания на мобилни устройства”, коментира психоложка от Бургас.

Тя и нейна колежка логопед обаче предупреждават, че прекаленото използване на смарт устройства дори с образователна цел също носи рискове за правилното развитие на детето. Малкото дете първо трябва да се ограмоти на майчиния си език и след това да премине към изучаване на чужди езици. Неслучайно и образователната система в България е така структурирана, смята собственичка на Център за езиково-говорна и психосоциална диагностика и терапия.

От практиката ми на специален педагог бих коментирала, че деца, които гледат повече от необходимото време детски филми, заучават думи и цели фрази на английски език. Родителите трябва да се стремят да ограничават времето на своите деца пред тв екрана, защото някои дори забавят усвояването на български език, коментира Станислава Кодева, която е логопед.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>