Германци влагат у нас 150 млн. в голям завод за соларни панели

27.12.2021 20:49 Албена Арабаджиева
Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер е разговарял с германски инвеститори преди дни за проектите им в България.

Харесали терен край Хасково, производството може да започне още през следващата година

Най-големият завод за производство на соларни панели в Югоизточна Европа вероятно ще бъде в България. Той се очаква да бъде изграден от германската компания Ae Solar в Хасково, като предвидената инвестиция ще надхвърли 150 млн. евро.

Представители на компанията са се срещнали с министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер по празниците, за да обсъдят инвестицията в завода от последно поколение с годишен капацитет 1 гигават. Той ще разкрие 220 нови работни места в района.

На срещата е станало ясно, че се предвижда и развоен център за разработване на технологии, както и обучение на инженери и дизайнери към него. Обсъждано е създаването на бизнес инкубатор за стартиращи фирми във възобновяемия сектор, а с представители на “Тракия икономическа зона” се водят разговори за изграждането на въглеродно-неутрален индустриален парк в Хасково, като проектът ще отговаря на най-високите екологични стандарти.

Ae Solar е основана през 2003 г. в Кьонигсбург, Германия от Александър Майър и братята му. Според сайта на компанията тя има заводи в Турция и Китай, присъствие в над 95 държави и повече от 3200 успешни фотоволтаични инсталации. Производствените мощности са оборудвани с последно поколение автоматизирани и роботизирани производствени линии, разположени на обща площ от 32 000 кв. м.

Ae Solar е първата компания, която произвежда конвенционални и двойни стъклени панели, използвайки технология за интелигентни модули, устойчиви на горещи точки.

Панелите, които са предназначени за бизнеса и домакинствата, имат живот 30 години, като продуктът е с 12-годишна гаранция. Дъщерното дружество в България е “АЕ Солар” ЕООД, регистрирано в Русе с управител Александър Майер, с внесен капитал 19 хил. лв. по данни на Търговския регистър.

За инвестицията спомена и енергийният министър Александър Николов преди дни. По думите му производството може да започне още следващата година. Николов подчерта и, че се проучват възможности за изграждане на завод за индустриални батерии за съхранение на електрическа енергия.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>