Бизнесменът Стамов, прокопал тунелите на Главната в Пловдив, почва съдебна битка

31.12.2021 18:00 Радосвета Бочукова

Минимум 2 години ще се точат делата, прогнозира главният инженер на район "Централен"

Бизнесменът Мирослав Стамов, прокопал скандалните тунели под главната улица в Пловдив, тръгва на съдебна битка с местната власт. За 8 февруари 2022 г.  е насрочено делото, в което той обжалва заповедта на кмета на район „Централен“ Георги Стаменов. С нея се спират ремонтите в двете къщи на ул. „Княз Александър Батенберг“ № 4-6, под които са прокопаните тунели. Процесът е насрочен в Административния съд.

Пред  „24 часа“ Стамов съобщи, че е стопирал строителните дейности, но вече обжалва всички актове и констативни протоколи в съда. Адвокатът му Борислав Кобуров твърди, че бизнесменът не е извършил нищо незаконно, а е действал в условията на неотложност, защото поройни дъждове са подкопали основите на сградите и се е наложило да се изгражда рухнала стена.

Минимум две години ще се точат делата и процедурите за изкопите на Стамов под двете сгради в близост до Римския стадион, прогнозира главният инженер на „Централен“ Надежда Георгиева. 

„Установените нарушения на бизнесмена са по три линии - за незаконно строителство, за завземане на общи части и за увреждане на паметник на културата“, поясни Георгиева.

Кметството вече е издало и връчило три констативни протокола и заповед за спиране на строителните дейности. Част от проверките се извършват под надзора на Дирекцията за строителен контрол и Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН).

Няколко пъти проверяващи слизаха в подземията на двете къщи на главната улица. Според тях бизнесменът е копал на своя глава и без да спазва никакви процедури. Нарушено е и основното правило при ремонт на паметници на културата - да се правят в присъствието на археолог. „Все още не можем дори да наложим глоби, защото не е приключило разследването, възложено от прокуратурата“, поясни пред „24 часа“ археологът София Христева, която участва в проверките. Според нея първо трябва да се докаже, че именно Стамов е копал под сградата на № 5. За  тази на № 7 нещата са по-ясни, допълни тя.

Последно проверяващи влизаха в мазетата в средата на декември. Комисията включваше експерти на район „Централен“, НИНКН, полицията и Археологическия музей. Тогава в катакомбите под сградата на № 5 бяха открити мрамори с неясен произход. А под Главната, включително под къщите с разкопани изби, минава източната стена на Античния стадион на Филипопол.

През януари в избите отново ще слязат специалисти, които трябва да установят с какъв произход са намерените каменни и мраморни блокове, поясни  София Христева. След като избите бъдат разчистени от боклуците, ще се добие по-ясна представа дали находките са част от седалките на Римския стадион, или са случайно попаднали там отломки.

"Засега е ясно, че има две нарушения", поясни арх. Емануела Маринска от Инспектората за културно наследство към НИНКИН. Според нея са  извършвани дейности без одобрен проект и не е имало наблюдаващ археолог при изкопни работи в защитена територия.

Хората с имоти в двете сгради на ул. “Княз Александър Батенберг” 5 и 7, където и Стамов има съсобственост, са силно притеснени, че конструкциите са нарушени. Бизнесменът притежава два апартамента, магазин и етаж на посочените адреси.

Десетина от съседите му вече са завели частни дела срещу него за самоуправство и навлизане в чужда собственост. Адвокатът им Гено Василев поясни, че в имотния регистър има 40 страници справка за имотните сделки на Мирослав Стамов. „Почти за всеки имот или Стамов съди някого, или някой него го съди”, разказа Гено Василев.

Така тепърва различни съдилища ще се занимават с отделните аспекти на свършеното от Мирослав Стамов. 

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>